Gnezdoto.net
С хората е сложно, без тях - непоносимо - Джеръм Селинджър

С хората е сложно, без тях - непоносимо - Джеръм Селинджър

Американският писател Джеръм Селинджър е една от най-интересните и загадъчни личности в света на литературата. Въпреки че умира на преклонна възраст, няколко десетилетия той сякаш изчезва за света. В най-активната си творческа възраст Селинджър просто спира да пише, което обяснява с грубо вмешателство в личния му живот, а през 1980 г писателят дава и последното си интервю.

Но неговият култов роман "Спасителят в ръжта" повече от 60 години е една от най-четените и обичани книги по целия свят, превърнала се в отправна точка на няколко поколения бунтари.

Селинджър умира на 27 януари 2010 г. на 91 години.

Да си припомним днес някои от неговите прозрения за света.

Ако едно момиче е красиво, на кого му пука, че идва късно на среща? На никого.

Само защото един човек е умрял, не значи, че трябва да спреш да го обичаш, по дяволите - особено ако той е бил по-добър от всичките живи, които познаваш.

Винаги казвам "много ми е приятно да се запознаем", когато не всъщност не ми е приятно. Но ако искаш да живееш добре с хората, трябва да можеш да се въртиш на всяка страна.

Би било по-добре някои неща да не се променят. Ей така, ако можем да ги поставим в стъклени витрини и да не ги докосваме.

Признак на незрялост е човек да иска да умре благородно за кауза, а признак на зрелост - той иска да живее скромно за една добра кауза.

И не е необходимо да си гадняр, за да нагрубиш някого, добрият човек също може напълно да ти развали настроението.

Женското тяло е като цигулка, трябва да си велик музикант, за да го накараш да звучи.

Лошата новина е, че понякога да правя глупави неща ми е забавно.

Проклети пари! Все те са повод да излизам от строй.

Не разбирам за какво му е на човек да знае всичко в света и да блести винаги с остроумие, ако това не му носи радост.

Увличат ме тези книги, които след като прочета до края, си казвам: би било добре, ако този писател бе моят най-добър приятел, ако можех да му звънна по телефона когато поискам, за да си поговорим.

Той ненавиждаше да го наричат кретен. Всички кретени мразят да ги наричат кретени.

Аз съм обратен параноик. Подозирам, че хората заговорничат, за да ме направят щастлив.

Мисля, че животът е подарен кон.

Стои си мъжът, влюбва се. И веднага става глупав.

Забавна шега. Когато искате от някого нещо голямо, изразете се възможно най-сложно, объркайте го и ...той ще направи каквото искате.

С хората е сложно, без тях - непоносимо.

Представям си малки деца, играещи вечер в голямо поле с ръж. Хиляди деца, а наоколо – няма жива душа, няма възрастни, само аз. И аз стоя на ръба на една скала над бездната, разбираш ли? И моята работа е да хващам децата, за да не паднат в пропастта. Разбирате ли, те играят и не виждат, само тичат, а аз ги пазя да не паднат. Това е моята работа. Да бъда спасител в ръжта. Знам, че звучи глупаво, но това е единственото нещо, което искам истински. Сигурно съм глупак.

Вижте още: 28 ВДЪХНОВЯВАЩИ МИСЛИ, КОИТО НИ ЗАВЕЩА НЕПОВТОРИМИЯТ ХЕМИНГУЕЙ  

selindjyr obshta min

ДЖ. Д. СЕЛИНДЖЪР - Творчество
Изпитваме искрена завист към тези, които за пръв път ще се докоснат до вълнуващото творчество на Дж. Д. Селинджър. От деня, когато го прочетете за пръв път, той се ще се превърна за вас в постоянен спътник през годините — мерило за брилянтна проза, емоционална съпричастност и уникална гледна точка ...

 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ЦИТАТИ И МЪДРИ МИСЛИ"

vig vsi4ki