Gnezdoto.net
Книгите, които ми показаха щастието от живота...

Книгите, които ми показаха щастието от живота...

Бъдете щастливи! И не забравяйте: Щастието просто се случва, независимо дали вярваш в него или не...

От „Как работи животът“, Андрю Матюс

Щастието не е в липсата на проблеми, а в умението да го открием въпреки проблемите.

Искаш да живееш щастливо? Тогава веднага вземи решение: Никой с нищо не ми е длъжен. Ако някой ми даде нещо, това е бонус.

Щастливите хора не са щастливи, защото са постигнали успех в живота. Те постигат успех в живота, защото са щастливи.

Когато си щастлив, животът и хората те възнаграждават по най-неочаквания начин.

Вземи мисълта „Какъв късмет, че имам работа“, смеси я с „Повечето дни са хубави“, подправи я с „Животът става все по-добър“ и така създаваш чувство на щастие.

Каква е формулата за щастие и успех?
• Живей с радост и ентусиазъм.
• Използвай въображението си и създай жива картина на онова, което искаш.
• Следвай упорито целта си, с усещане за щастие и безгрижие.
• Живей без страх и предразсъдъци.
• Освободи се от разочарованията.
• Прощавай с лекота.
• Обичай безусловно.

От „7 правила на успешните майки“, Олга Маховска

Когато пожелаваме на децата щастие, ние се усмихваме широко. Децата са единственото, което винаги ни напомня: щастието – това е споделената с другите радост.

Ако наблюдаваме щастливи хора, ще забележим, че всички те притежават сходен набор от социални навици, които подобряват качеството на собствения им живот, а също и живота на тези, които са до тях.

Ето седемте качества, които отличават щастливите хора:
• възприемчивост към новото;
• способност да фантазират;
• целеустременост;
• широк кръгозор;
• оптимизъм;
• умение да съпреживяват;
• умение да комбинират възможностите.
И за да се сбъдне най-голямата мечта на майките и татковците – да превърнат децата си в щастливи хора, е необходимо само едно: да се развият тези качества! Защото всеки ден ние учим децата да бъдат щастливи или нещастни.

Щастието не е в това, да избягваш нещастията, то е в чувството на пълнота, в приемането на многообразието на света и ни се дарява в отговор  на потребностите на нашия „Аз”.

От „Кръстопът“, Владимир Чеповой

ЩАСТИЕ = ВЯРА + НАДЕЖДА + ЛЮБОВ
Тази формула е толкова банална и достъпна, че всеки я знае, или най-малкото словосъчетанието „ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ“ е познато на абсолютно всички.

Това е азбучна истина, заложена изначално от Създателя у всеки човек. Той предполагал, че хората ще съумеят да я прочетат и разшифроват самостоятелно, но, както се оказа, това не е дадено всекиму, макар че е трудно да се измисли нещо по-просто.

Какво е ВЯРАТА? Това е да се включиш в Системата, да повярваш в Създателя и в Божествения си произход и предназначение.

НАДЕЖДАТА са твоите правилни мечти, искрените ти желания, светлите чувства и последвалите ги организирани действия, основани на Доброто и Милосърдието.

А без енергията на ЛЮБОВТА, която движи Вселената и храни всяко живо същество на тази планета, Животът е невъзможен изобщо. Можеш да усетиш колосалната сила на Любовта, дори да се научиш да я управляваш изцяло, ако държиш Сърцето си отворено. Който не обича, той не е познал Бога, защото Бог е Любов.

Ти не можеш да промениш своите КРЪСТОПЪТИЩА, това е невъзможно, но можеш да промениш отношението си към тях, следователно да трансформираш информационното си поле. С една дума, самият ти се променяш, затова и успяваш да откриеш ФОРМУЛАТА НА ЩАСТИЕТО. По този начин достигаш до отговора на основния въпрос: В КАКВО Е СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА?
СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА на земята за вас, ЧОВЕЦИТЕ, се състои само в едно: колкото се може по-често да си ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВ!

От „Ако ти знаеше...“, Елчин Сафарли

Щастието просто се случва, независимо дали вярваш в него или не.

Щастие за мен е и умението да си в мир с всяко свое състояние. Ако се смееш, смей се и бъди благодарен на живота за този смях. Ако плачеш – значи така е трябвало да бъде: това ще те научи на нещо. Да, в живота много неща ни огорчават и потискат. Но да останеш себе си в този свят – това е истинското предизвикателство. И единственото, което наистина си струва да направиш. А ако вдъхновиш и останалите – това вече наистина е мисия на свръхчовек.

... за всеки идва време, когато е по-добре да изчакаш, да изтърпиш, за да се избавиш от гъстата утайка на тежката съдба. Само така можеш да стигнеш до щастието. Няма лек път.

... размечтах се да имам това щастие задълго. Пределно ми е ясно, че съществува и реалността с нейните правила. Но кой може да ни забрани да продължим да носим това щастие вътре в себе си? Поне там сме си господари – няма часовници, будилници, офиси, началници. Защо да не удължаваме това вътрешно щастие, докато то отново не се влее в реалността.

Щастието съвсем не е това, което чакаме, и в редки моменти получаваме. Щастието е онова нещо у нас, което се радва на тези моменти.

Вече не си позволявам да съжалявам. Сега съм избрала да съм щастлива – да се усмихвам на света и да не мисля за онзи, който си е отишъл, нито за тези, които съм се мъчила да задържа. Това е навик, добър навик – всеки ден да се стремиш да бъдеш щастлив. Да обикнеш нов човек, да му откриеш сърцето си и да му дадеш хубавото, което носиш у себе си.

Защо изобщо се случват чудеса? Ние живеем в този свят, мислим, че вече сме наясно с неговите закони... И изведнъж някакъв закон, който ни се е струвал непоклатим, е нарушен и ни показва, че има нещо по-голямо, по-могъщо от физиката и химията. Точно това е чудото. Това е волята на човека.

от сборника „Винаги има надежда. 150 притчи за изкуството на живота“

– Защо работиш толкова много? – попитал старецът. – Спирай да си почиваш от време на време. Погледни колко е прекрасен денят!
– Не мога. Нямам време да се наслаждавам нито на деня, нито на живота – отговорил мрачно селянинът.
– Но защо се обричаш на всичко това? – недоумявал мъдрецът. – Така пропускаш щастието...
– Нямам време за щастие! Аз трябва да се трудя и да страдам, за да осигуря щастие на децата и внуците си. Моят дядо е правил същото заради моя баща, а моят баща е страдал заради мен.
– А някой от вашето семейство бил ли е щастлив? – полюбопитствал странникът.
– Все още не, но моите деца и внуци със сигурност ще бъдат! –
възкликнал човекът и отново се захванал за работата си.
– Виж, приятелю... Позволи ми да ти дам един съвет. Неграмотният не може да научи никого да чете. Нито къртицата може да възпита орел. Така че най-напред се научи ти да бъдеш щастлив, за да можеш да научиш и децата си на това.

Откъс от притчата „Човекът, който искал да осигури щастие на децата си“

От „Икигай. Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот“, Ектор Гарсия, Франсеск Миралес

Когато човек има ясен и определен икигай – една голяма страст, това му носи удовлетворение и радост, придава смисъл на живота му.
Японците казват, че всеки има своя икигай. Някои са го открили, други го носят в себе си, но все още го търсят. Именно икигай е един от факторите за дълъг, по младежки жизнен и щастлив живот на жителите на Окинава – едно от местата с най-много дълголетници в света.

10 закона на икигай, извлечени от мъдростта на възрастните хора в Япония:
• Остани винаги активен, никога не се пенсионирай.
• Приемай нещата спокойно. Бързането е обратнопропорционално на качеството на живот.
• Не яж до насита.
• Обкръжи се с добри приятели. Те са най-доб­рият еликсир за разсейване от тревогите.
• Бъди във форма за следващия си рожден ден.
• Усмихвай се.
• Обнови връзката си с природата.
• Бъди благодарен...
• Живей за момента. Престани да съжаляваш за миналото и да се тревожиш за бъдещето. Всичко, което имаш, е днешният ден.
• Следвай своя икигай. Някъде вътре в теб се крие една страст – уникален талант, който изпълва със смисъл дните ти и те подтиква да даваш най-доброто от себе си до последно.

Една от тайните на икигай за ежедневния живот: „Щастието винаги се определя от сърцето ти.“

От „Не бъди идиот! Не се прецаквай сам!“, Лари Уингет

Няма да умреш, ако се опитваш да спечелиш повече щастие и просперитет. Запитай се: „Кое е най-лошото, което може да се случи?“ И после действай. Освен това най-лошото, което може да се случи, рядко въобще се случва.

Някои разчитат, че късметът ще им донесе щастие и успех. Аз вярвам, че късметът идва, когато подготовката се срещне с възможността. Късметлиите са тези, които са добре подготвени, разпознават възможностите, когато се появят, и се възползват от тях.

Не търси щастие в неща извън теб. Щастието идва отвътре.
Често се вкопчваме в неща извън нас, които смятаме, че ще ни донесат щастие. Някои хора пазаруват. Някои ядат. Някои правят и двете. Докато не им посочиш, обясниш и набиеш в главите, че външните неща няма да им донесат нищо друго освен временно бягство от проблемите, те ще продължат да харчат и да пазаруват в преследване на щастието си. Когато осъзнаят, че щастието идва отвътре, вече няма да имат нужда да търсят нещо извън себе.

Има една стара мъдрост: „Бог е в подробностите.“ Добре, тогава остави подробностите на Бог. Щастието е в умението да надраснеш необходимостта да контролираш всичко в живота си.

ОТКЪСИТЕ СА ОТ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ЦИТАТИ И МЪДРИ МИСЛИ"

vig vsi4ki