Gnezdoto.net
Агата Кристи: „Твърде често приписваме на Бог злините, които човек прави по собствена воля“ Agatha Christie by Planet News

Агата Кристи: „Твърде често приписваме на Бог злините, които човек прави по собствена воля“

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота...
Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона в света на криминалния жанр, сладкодумният разказвач на заплетени истории...
Подбрахме някои от нейните духовити, проницателни и крайно интересни размишления, над които си струва да се замислим.

Няма нищо по-вълнуващо на този свят от това да имаш дете, което е твое и въпреки това е едно мистериозно и непознато създание.

Не е правилно да се каже, че децата забравят лесно. Много хора през целия си живот остават под влияние на нещо, което ги е впечатлило на много крехка възраст.

Твърде често сме склонни да приписваме на Бог злините, които човек прави по собствена воля.

Щастливите хора обикновено се провалят, защото са в толкова добри отношения със самите себе си, че не им пука за нищо.

Ако човек желае нещо повече от всичко, но то се окаже невъзможно, е най-добре да го приеме и да продължи напред, вместо да потъва в самосъжаление и напразни надежди.

Ако сложиш главата си в устата на лъва, не се оплаквай, ако един ден той я отхапе.

Много малко от нас са това, което изглеждат.

Най-важните моменти от живота си човек разпознава, когато вече е твърде късно.

Не знаеш можеш ли или не можеш, докато не опиташ.

Животът, сам по себе си, е една неразплетена мистерия.

Археологът е най-добрият съпруг – колкото повече остарява жена му, толкова повече той се интересува от нея.

Никога не правете сами това, което другите могат да направят за вас.

Винаги ще пренебрегнат добрия ви съвет. Но това не е причина да не го дадете.

Когато става въпрос за големи пари, по-добре не се доверявайте на никого.

Нещастието на дребните и педантични мъже е това, че те обикновено харесват високи и забележителни жени.

Сюжетите за моите детективски романи ми хрумват, докато мия съдове. Това е такова идиотско занимание, че неволно ти идва мисълта за убийство.

Мъничко злословия придават на живота пикантна острота.

Всеки убиец вероятно е нечий стар приятел.

Животът не е толкова дълъг, за да си позволиш да скучаеш.

Безупречната репутация е първата необходимост за измамника.

Жените несъзнателно забелязват хиляди малки детайли, несъзнателно ги съпоставят и наричат това интуиция.

Сред първите последици от взаимното привличане между мъж и жена е непонятната илюзия, че двамата мислите еднакво и ако единият си помисли нещо, то другият го изрича на глас.

Простият факт, че будилникът не е иззвънял е променил много човешки съдби.

Умните не се обиждат, а правят изводи. 

част от цитатите са от книгата "АВТОБИОГРАФИЯ" от Агата Кристи; снимка: Agatha Christie by Planet News © National Portrait Gallery, London

Агата Кристи ревниво пази личния си живот от публичност, като отбягва вниманието на пресата и отказва да дава интервюта. Край на мълчанието на тази необикновена жена слага книгата ѝ „Автобиография“, издадена наскоро след кончината ѝ.

Тя започва да я пише през април 1950 г. и я завършва петнайсет години по-късно, на 75-годишна възраст. Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот! Малцина биха могли да извлекат по-наситено и пъстро удоволствие от съществуването! И това превръща тази книга в химн на радостта от живота.

Очарованието ѝ се дължи и на обстоятелството, че писателката се оставя да бъде водена от внезапните пориви на мисълта, като прекъсва нишката на разказа с философски разсъждения върху различни теми. Обилно подправена с духовитите, проницателни и крайно интересни размишления на един необикновен ум, автобиографията на Агата Кристи се чете със същата увличаща лекота, както и детективските ѝ романи.

Агата Кристи ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота! И ще се превърне в една от любимите ви личности.


ИСТОРИЯТА НА ЕДНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЖЕНА, РАЗКАЗАНА ОТ НЕЯ САМАТА - АВТОБИОГРАФИЯТА НА АГАТА КРИСТИ - КРАЛИЦАТА НА КРИМИНАЛНИЯ РОМАН! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Най-интересната книга, написана от великата писателка!

agatha 01 2023 min

Когато прочетете нейната автобиография, Агата Кристи вече няма да бъде само един от любимите ви писатели. Тя ще се превърне в една от любимите ви личности.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ЦИТАТИ И МЪДРИ МИСЛИ"

vig vsi4ki