Gnezdoto.net
Как негативните хора ви вредят и как да се предпазите от тяхното въздействие? снимка: tunedbody.com

Как негативните хора ви вредят и как да се предпазите от тяхното въздействие?

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Факти

Спомняте ли си как някога вярвахте, че всичко е възможно? След това реалността на живота ви "постави на мястото" и мечтите ви избледняха. Вероятно сте изпитвали на свой гръб следната ситуация. Ентусиазирани сте от шанса, който ви се е удал, споделяте на някого, който смятате, че ще ви даде подкрепи, а той сипва студена вода във врата ви. Негативният човек е убиец на мечти и той може да ви държи далеч от истински удивителния живот. Всъщност, той може да ви държи далеч от реализирания ви мечтан живот.

Как негативните хора ви пречат да успеете?

Това са петте начина, по които негативните хора ви спъват по пътя към мечтата ви:

1. Те подхранват съмненията ви.

Всеки от нас се бори с този тих глас, който ни казва, че мечтите ни са невъзможни. Борим се с него, докато изпълняваме ежедневните си отговорности и задачи. Негативният човек усилва този глас и ви кара да смятате, че той ви казва истината. Негативният човек прави съмненията ви реални и звучащи логично.

2. Те валидират страховете ви.

Подобно на въпроса със съмненията, ние ежедневно се борим със страховете си. Страхът обикновено е причина №1, която ни кара да не преследваме мечтания начин на живот. Негативният човек подхранва страховете. Той ще ви посочва всеки път страха, ще му дава име и ще ви го навира в очите. Ако искате да постигнете мечтата си, ще трябва да надвиете страха.

3. Те ви разфокусират.

За да осъществите мечтата си, е необходимо да направите проучване, да съставите план и да правите ежедневни стъпки за постигането му. Негативните хора ще ви създават излишна работа чрез страха и съмненията, които ще ви разсейват. За да постигнете мечтания начин на живот, е изключително важно да поддържате фокуса и упоритостта си. Всеки ден се съсредотовайте върху стъпките, които трябва да извървите за деня.

4. Те допринасят за стреса, който понасяте.

Стресът може да предизвика редица здравословни проблеми – всъщност, твърде много, за да можем да ги изброим тук. Негативните хора ви затрупват със стрес, който да ви отдалечи от целта и да убие мечтите ви. Преследването на мечтата е достатъчно стресиращо. По време на пътуването си ще се борите с разочарованието, провала, страха, съмнението и всичко друго, което може да ви наведе на мисълта да се откажете.

5. Негативните хора се грижат само за себе си.

В края на деня негативните хора споделят само това, пред което са били изправени те. Ако трябва да обърнете внимание на нещо по пътя към мечтания начин на живот, това със сигурност не е казаното от песимистите. Негативните хора са уплашени. Те се страхуват от мечтите си, но повече от всичко се страхуват, че ще ги оставите зад гърба си. Начинът, по който се борят със страха си, е, като се опитват да ви дърпат назад.

А ето и 5 начина, чрез които да намалите
въздействието на негативните хора върху вас

Въпреки че точно те са тези, с които трябва най-малко да общувате, най-често именно на тях обръщате най-голямо внимание. Със своето вечно мрънкане и оплакване, те просто изискват вашата загриженост, изцеждайки енергията ви като истински вампири, прехвърляйки ви негативизма си, оставяйки ви емоционално изтощени и неспособни да преследвате със същата отдаденост и вяра мечтите си... И тук няма значение дали говорим за вечно намръщената колежка, или за приятелката, която се оплаква от свекърва си... Негативните хора разрушават вътрешния ви мир, намаляват силата ви, изпиват ви...

Но има как да им противодействате!

1. Пазете времето си!

Негативните хора умеят да обсебват времето ви. Дори когато не са с вас. Замислете се само колко часове са ви нужни, за да се разтоварите след една негативна двучасова среща? Колко дълго говорите за това на партньора си? Убедихте ли се? Негативните хора крадат от времето и енергията ви, дори когато не са до вас!

Спрете да говорите за хората, които са ви натоварили. Вместо това, пуснете си хубава музика, сипете си чаша вино, излезте навън да подишате чист въздух... освободете се от стреса.

2. Изберете съзнателно своето отношение

Когато все пак ви се налага да общувате с негативни хора, целенасочено си повтаряйте, че няма да позволите на тяхното отношение към света да се пренесе върху вас. Не им позволявайте да диктуват емоциите ви.

Повтаряйте си "Думите му/й не ми влияят...". Правете го често, за да запазите позитивната енергия и оптимизма в сърцето си. След срещата си поемете дълбоко въздух и издишайте навън натрупаното напрежение. Кажете си, че започвате деня отначало, сякаш тази среща не се е състояла...

3. Отново се фокусирайте върху позитивните мисли

Както вече споменахме, негативните хора поставят фокуса върху това защо нещата няма да се случат. Те наблягат на трудностите и пречките. Това ще ви разконцентрира и обезкуражи.

След срещата си повторете, че това не са вашите мисли. Това не сте вие. Върнете се към положителната нагласа. Припомнете си вашето лично отношение към дискутираната тема. Върнете си собствения фокус.

4. Внимавайте как се променя поведението ви.

Забравете думи като "Той/тя наистина ме вбесява!". Спрете да обвинявате другия за реакциите си. Вие и само вие позволявате на негативизма да ви повлияе. Не се поддавайте на провокациите. Запазете спокойствие. Игнорирайте дразнителя. В противен случай доставяте удоволствие на него и вредите на себе си.

5. Срещайте се с позитивни хора

Трудно ще видите слънцето, ако сте в сянката на негативизма на хората около вас. Търсете позитивни хора, които да ви помогнат да си върнете баланса. Точно както негативният човек ви изпива, така позитивният ви зарежда.

Установете кои са позитивните хора в живота ви и целенасочено започнете да общувате по-често с тях. Едно бързо кафе или вечеря в края на работния ден ще свършат работа.

И най-вече: вземете решение, че няма да позволявате на негативните хора да определят настроението ви, да влияят върху настройката ви. Фокусирайте се върху собствените си цели, върху положителната енергия вътре във вас. И продължете по пътя си. Той обещава да бъде наистина вълнуващ!

източник на първата част: profit.bg
източник на втората част: Huffington Post /автор: Ейми Морин
превод: Gnezdoto

Вижте още: 9 неща, за които не знаете, че влияят на настроението ви

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki