Gnezdoto.net
Лъжата, че ако изкарвате добри оценки, успехът в живота ви е в кърпа вързан

Лъжата, че ако изкарвате добри оценки, успехът в живота ви е в кърпа вързан

Цял живот са ви лъгали. Лъжата е, че ако учите усърдно в училище и изкарвате добри оценки, след което влезете в добър университет и получите диплома, то успехът в живота ви е в кърпа вързан.

Това може и да е било така преди петдесет години, но не и днес.

Ако искате да успеете в днешни дни, трябва да научите и да усвоите сами истински, реални умения, способности и нагласи извън класната стая, които ще ви помогнат да вървите напред. Това е факт, независимо дали сте завършили висше образование или не.

Вижте тази история:

Един трийсет и седем годишен магистър по бизнес администрация и двайсет и няколко годишен младеж, останал извън университета, защото са му липсвали няколко кредитни точки, за да завърши кино и театър в Университета на Южна Каролина, седят един срещу друг по време на интервю за работа. Магистърът по бизнес администрация е с перфектно изгладен костюм от три части и жълта вратовръзка.

Двайсет и няколко годишният носи дънки и плетен пуловер, без риза отдолу. Той е брадясал, а състоянието на косата му подсказва, че след ставането от леглото дори не се е сресал.

Интервюто не върви. Интервюиращият изобщо не е впечатлен от академичната подготовка на кандидата и смята, че той не разполага с достатъчно опит, който би допринесъл с нещо и би му помогнал в хаотичната действителност, с която всеки новобранец се сблъсква.

В този ден Брайън Франклин, незавършилият театрално изкуство, решава да наеме друг, който да въвежда данни за 10 долара на час, на свободната административната позиция.

По време на следването си Брайън започва собствен бизнес в сферата на звуковия дизайн, като се увлича прекалено много в разработването и управлението на фирмата, за да успее да завърши следването си.

С времето над триста пълнометражни филми се обработват и миксират в студиото му, включително „Гладиатор", „Последният самурай" и „Изкуствен интелект".

Започвайки бизнеса от абсолютната нула, без да приема инвеститорски средства, Брайън в крайна сметка продава фирмата през 2000 г., след като Доби Дорн печели „Оскар" за обработката на „Мементо", която е направена в студиото. Продажбата на фирмата „ми купи къща на Ломбарт Стрийт, в Сан Франциско," както се изразява Брайън с усмивка на уста.

По времето на провеждане на интервюто, той развива третия си самостоятелно изграден и финансиран доходоносен бизнес и има нужда от асистент за поемане на рутинната работа.

„Отзоваха се над двеста кандидати само за двайсет и четири часа. Повечето бяха с бакалавърска степен, но имаше и доста с магистратури, няколко взели изпитите за адвокатската колегия, един-двама доктори и около шестима магистри по бизнес администрация. Завършилият бизнес администрация в Харвард ме заинтригува. Той беше един от десетте, които интервюирах.

„Дойде вкъщи облечен с костюм от три части. Обяснявах му за интернет страницата, за която ще въвежда данни за 10 долара на час, а неговата представа за интернет, като да бе останала в 1999 г. Не съм убеден, че спомена „първично публично предлагане", но съм сигурен, че спомена „ликвидност".

Казвам му: „Виж, трябва ми човек да въвежда данни и да обслужва клиенти. Искам да съм сигурен, че когато се обади клиент, ще се почувства обгрижен."
А той ми отговаря: „Знаете ли, смятам, че трябва да помислим стратегически над въпроса, в кои отношения да инвестираме..."

Та интервюто протече горе-долу по този начин. По някое време започна да ми обяснява:

„И така, очевидно говорим за няколко съвсем различни посоки и приоритети, така че едно от нещата, които ще направя през първата ми седмица, е да изградя матрица от приоритети, за да можем да се справим..."

А аз през това време си представях, как той си изгражда матрицата от приоритети, докато аз върша цялата работа.

"В крайна сметка наех млада афроамериканка. Момичето нямаше средно образование, но беше с изключителна работна етика и беше научило доста тънкости. Работи за мен над три години и си вършеше работата превъзходно. Няколко пъти я повишавах и в един момент управляваше екип от трима."

Откъс от "Милионер без образование" на Майкъл Елсберг

milioner-bez-obrazovanie

За книгата: Много от най-умните и най-успели хора не са завършили университет. Никой от тях не е придобил най-важните си умения във висше учебно заведение. Така че, подобно на тях, повечето неща, които са ви необходими, за да успеете, трябва да усвоите самостоятелно, извън училището.

Майкъл Елсберг се заема с попълването на липсващите парчета от пъзела, като интервюира цяла плеяда от милионери и милиардери, които нямат университетско образование, включително и модния магнат Ръсел Симънс, съоснователя на Facebook Дъстин Московиц и президента-учредител Шон Паркър, създателя на WordPress Mат Мулeнвег и соло китариста и композитор на песните на Пинк Флойд, Дейвид Гилмор.

Ако вместо чиновници, предприемачи управляваха училищата, те щяха да предложат на учениците много повече от уменията и нагласите, които се съдържат в тази книга.

Тази книга е необходима алтернатива на традиционното университетско образование. 

КНИГАТА "МИЛИОНЕР БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ" МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО


Вижте още: РИЧАРД БРАНСЪН: ЖИВОТЪТ Е ТВЪРДЕ КРАТЪК, ЗА ДА ГО ЖИВЕЕМ С КИСЕЛА ФИЗИОНОМИЯ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki