Gnezdoto.net
Молитвата може ли да лекува?

Молитвата може ли да лекува?

В последните години зачестиха проучванията върху лечебния ефект на молитвата. Едно от тях се провежда в Средноамериканския кардиологичен институт в Канзас Сити, щата Мисури. Окуражаващите резултати, получени при друг експеримент, подтикват доктор Уилям Харис, ръководител на проекта, да проведе собствено изследване. Въпреки всичко той е скептичен.

Доктор Харис с големи усилия успява да убеди кардиолога доктор Джеймс О‘Кийфи да вземе участие в изследването на този ефект при пациенти със сърдечни заболявания. Самият О‘Кийфи споделя, че подобна възможност му е изглеждала крайно абсурдна от чисто научна гледна точка. И че научният свят е напълно различен и несъвместим с духовния. Имал съмнения дори в самото съществуване на описаното явление и че молитвата може да окаже каквото и да е въздействие. За да избегне плацебо ефекта, Харис не казва на пациентите, че някой ще се моли за тях, нито че са участници в експеримент. В продължение на една година около 1000 от пациентите, постъпващи в интензивното отделение на института, се разделят в две групи. За половината от тях се молят свещеникът в болницата и група доброволци. След една година всички пациенти, участвали в проучването, са подложени на преглед от трета независима страна. Резултатите показват, че онези от тях, за които са се молили, преживяват 11 процента по-малко сърдечни пристъпи, инфаркти и животозастрашаващи усложнения.

Какво е това? Чудо или въпрос на вероятност?

Доктор Елизабет Тарг, психиатър в Тихоокеанския колеж по медицина в Сан Франциско, проучва въздействието на молитвата при тежко болни пациенти със СПИН. Изследването включва общо 20 души, поставени на приблизително едно и също лечение. Всичките 10 души, за които се отправят молитви, оживяват, докато четирима от втората група умират от заболяването. В бъдеще първите влизат в болница 6 пъти по-рядко и престоят им е значително по-кратък.

Според доктор Дийпак Чопра тези експерименти доказват, че в природата има лечебни сили, за които науката проявява само наченки на разбиране. Физиците откриха, казва той, че отвъд границите на физическия свят съществува една друга реалност, където сме способни да си помагаме и въздействаме от разстояние. Провежданите изследвания засега само опипват почвата и в тълкуването на резултатите учените трябва да са особено предпазливи. Но данните са достатъчно обнадеждаващи, изтъква той, и проучванията трябва да продължат. В противен случай рискуваме да пренебрегнем един от най-смайващите феномени в природата.

Трябва да добавим, че молитвата подобрява и укрепва душевното състояние. Обширни проучвания показват, че благодарение на вярата и молитвата децата и тийнейджърите по-рядко стават жертва на алкохола, наркотиците и депресията. Молитвата е вид тайнство, начин за общуване с Бога. Тя дава успокоение и намалява напрежението.

Петър Дънов казва, че благодарността е молитва. Когато благодарите, вие вече се молите. Когато благодарите на Бога за доброто, то расте. Когато благодарите за страданието, то си отива.

автор: Анна Златанова за gnezdoto.net

по материал на ABC News

Вижте още: НЕ МОЖЕШ ДА ИЗЛЕКУВАШ ТЯЛОТО, БЕЗ ДА ЛЕКУВАШ ДУШАТА: ИСТОРИЯТА НА ЕДНО САМОИЗЦЕЛЕНИЕ

КНИГА НА ЖИВОТА: ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 04 декември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki