Gnezdoto.net
Защо е важно да се прегръщаме снимка: ravensburger.com

Защо е важно да се прегръщаме

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Факти

Знаете ли, че рекордът за най-голяма прегръдка се държи от скаутите в Португалия? През 2012 г. в груповото гушкане се включват 17 500 души! И да не си помислите нещо – всичките са били облечени!

А колко мислите, че е продължила най-дългата прегръдка? Цели 24 часа и 33 минути! Постижението е на Рон О'Нийл и Тереза Кер от Канада. Двамата поставят своя рекорд през лятото на 2010 г. За сравнение, всички ние средно прекарваме само час на месец в прегръдки!

И като си говорим за недостиг на прегръдки, знаете ли, че в Сингапур и Дубай подобна проява на близост на публични места е забранена? В Япония също не се приема добре – счита се за ненужно навлизане в личното пространство. Със сигурност ще ви изненадам, когато ви кажа, че в някои американски училища като Nicolas Junior High School във Фулъртън, Калифорния прегръдките между ученици също са забранени! Подобни случаи има и в Австралия. Е, Щатите правят опити да се притовопоставят на това криворазбрано пуританство – все повече хора ежегодно празнуват Националния ден на прегръдката (National Hugging Day), който от 1986 г. насам. се провежда на 21 януари. От 2008 г. англичаните, вдъхновени от идеята, честват Националния ден на прегръдката за шефа (National Hug Your Boss Day), който се отбелязва през третия петък на август. В този контекст, истински шампиони в дисциплината "прегърни ме" са французите. Изследвания, проведени от Touch Research Institute към University of Miami Medical School, показват, че французите се прегръщат три пъти повече от американците! Интересно къде ли сме ние?

Повече прегръдки за по-щастливи дни

001 y

снимка: kortopsikoloji.com

Смята се, че английската дума за прегръдка, hug, идва от старонорвежката hugga, която значи "да успокоя, да създам усещане за комфорт". Ето че още на лексикално ниво се вижда ефектът на прегръдката върху тялото и психиката ни. Невроикономистът Пол Зак, известен още като "Д-р Любов", препоръчва поне 8 прегръдки на ден за по-щастлива и по-добра връзка. Изследвания, проведени от д-р Тифани Фийд, директор на Touch Research Institute показват, че нежното докосване намалява болката, подсилва имунната система при хора с артрит, фибромиалгия (болки в мускулите), мигрена и дори рак, помага за растежа на недоносените бебета, бори се с депресията... 

Окситоцин – "хормонът на любовта"

000 1 y

снимка: cudaprirode.com

Научните изследвания през последните години отделят особено внимание на прегръдките и влиянието им върху физическото и емоционалното здраве. Оказва се, че прегръдката стимулира хипофизната жлеза да синтезира окситоцин, известен като "хормона на любовта". Как става това? Кожата ни е нашият най-голям орган – около 2 кв.м., горе-долу колкото размерите на двоен матрак. Когато някой ви докосне, под мястото на досег се активират спефични рецептори – ламеларни тела. Стимулирани чрез притискането, те изпращат сигнали до мозъка и активират блуждаещия нерв. Наричат го така, защото разклоненията му минават през цялото тяло и стигат до различни органи, включително сърцето (което обяснява връзката прегръдка – окситоцин – успокоен сърдечен ритъм). Блуждаещият нерв стимулира хипофизата да произвежда "хормона на любовта", който влияе върху лимбичната система в мозъка, отговаряща за поведението, емоциите, паметта. Окситоцинът намалява раздразнението, успокоява напрежението, тушира стреса, повишава качеството на съня, лекува главоболието. Бори се с депресията, страха и чувството за самота. Играе роля и при преодоляването на зависимости, като намалява нуждата от алкохол, дрога и сладки храни. Повлиява благоприятно възпалението и лечението на рани. Стимулира производстото на ендорфин и серотонин ("хормоните на щастието"), допамин ("хормона на удоволствието"). Освен това намалява нивата на кортизол ("хормон на стреса") - когато неговите стойности са повишени, съществува опасност от остеопороза, намаляване на мускулната тъкан, увеличаване на мазнините, затруднена работа на паметта, трудно усвояване на глюкозата, увреждане на имунитета.

Да регулираме кръвното с... прегръдка

004 y

снимка: ylilauta.org

Д-р Карън Греуен, доцент в University of North Carolina, показва, че при увеличени нива на окситоцин се наблюдават понижени нива на кортизол в кръвта, успокоено кръвно налягане и подобрено качество на съня. 20-секундна прегръдка, заедно с 10-минутно държане за ръце, намалява вредата от стреса и спомага за регулиране на сърдечния ритъм.

Изследването на д-р Карън Греуен:
В изследването са включени 109 мъже и 74 жени. Разделени са на две групи – едната ще осъществи "топъл контакт", а хората в другата ще са без контакт помежду си. Условието за участниците в първата група е да си държат ръцете за 10 минути, междувременно да гледат романтично видео, и да завършат с прегръдка за 20 секунди. Втората група трябва само да седи мълчаливо 10 минути и 20 секунди. След този период всички участници говорят за нещо, което ги е стресирало или ядосало. Резултатите показват, че сърдечният ритъм и при двете групи се увеличава, но разликата е драстична: при участниците в първата група увеличението е средно с 5 удара в минута, докато при втората нарастването е двойно – средно с 10 удара в минута! Оказва се, че хората, осъществили "топъл контакт", психологически са защитени от влиянието на негативните емоции.

Прегръдкa срещу лошо настроение

Sad Woman

снимка: msxlabs.org 

Преди време Патрик Вюйлеюмиер от University of Geneva провежда изследване, с което доказва, че хората забелязват и запомнят предимно негативните изражения по лицето и рядко обръщат внимание на позитивните. Адам Гуастела, доцент към University of Sydney, обаче установява, че при повишени нива на окситоцин сме по-склонни да си спомняме и да разпознаваме щастливи лица. Очевидно, окситоцинът влияе силно върху начина, по който възприемаме света, и може да помогне за справянето с депресията и за това да забелязваме позитивните неща около нас, които иначе бихме неглижирали.

Прегръдка вместо шоколад

002 y

снимка: pipkis.ru

Всеизвестна е връзката между шоколада и серотонина. Парченце шоколад повишава нивата на хормона на щастието и ни кара да се чувстваме успокоени и доволни. Изследванията на Мат Хертенщайн, експериментален психолог в DePauw University, Индиана, показват, че същия ефект предизвиква и прегръдката – тя активира специфична зона в мозъка - орбиталният префронтален кортекс, намиращ се точно над очите. Тази зона се "отключва" при сладки вкусове и приятни аромати. Ето защо Хертенщайн сравнява ефекта от приятелското докосване с това на шоколада.

Манипура - чакрата на слънчевия сплит

001 1 y

снимка: emur.org.uy

Продължителната прегръдка активира третата чакра, Манипура, разположена в областта на слънчевия сплит. Тя отговаря за самооценката и способността да поемаме отговорност за живота си. Ниското самочувствие, усещането, че сме жертва, показват недостатъчно активна трета чакра. Манипура освен това стимулира тимуса (в него се произвеждат белите кръвни телца, които разпознават и унищожават клетки вредители, вируси, гъбички...).

Прегърни детето в мен

005 y

снимка: tavovaikas.lt

"Докосването е първият език, който научаваме", казва Дейвид Келтнър, професор по психология в Калифорнийския университет, Бъркли, и си остава "най-богатото средство за изразяване на емоциите". В детството докосванията и прегръдките на нашите близки ни карат да се чувстваме обичани и специални. Тази връзка между докосването, изпълнено с положителна енергия, и чувството за собствената ни значимост остава в нас и като възрастни. Ето защо прегръдките са свързани със способността ни да обичаме себе си. Не е случайно, че при деца, които не са прегръщани, се наблюдава забавяне при ходенето, говоренето и четенето.

И още малко интересни факти:

Не му се сърди!
Тестостеронът задържа производството на окситоцин, което, от своя страна, обяснява защо повечето мъже са по-сдържани в ласките и проявите на привързаност.

И това е бизнес...
75% от америкаците заявяват, че имат нужда да бъдат прегръщани повече. В резултат, в Щатите се появиха центрове за терапия с прегръдки, където може да платите да ви погушкат в обедната почивка. Само срещу 60 долара на час.

Безплатни прегръдки
На другия полюс е кампанията Free Hugs, стартирана през 2004 г. от Хуан Ман в Австралия. Идеята на Хуан добива силен обществен отзвук през 2006 г. след като в YouTube се завърта музикален клип, представящ движението. Видеото бързо набира популярност. Гледанията му надхвърлят 76 000 000. Free Hugs намира отзвук по цял свят – в САЩ, Китай, Сингапур, Тайван, Англия, Италия, Белгия, Гърция и дори България! През 2007 г. певицата Весела Бонева (Vessy) записва песента Touch, написана от Орлин Дочев, като част от световната кампания за безплатни прегръдки.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki