Gnezdoto.net
Мъже в поли протестират срещу насилието над жени снимка: twitter

Мъже в поли протестират срещу насилието над жени

Колебах се дали да отразя тази новина. Все пак целта на Gnezdoto е да бъде сайт с позитивно звучене. И информация за жестокости спрямо жените не влизаше в първоначалните ни планове. Не мога обаче да не се запитам какво всъщност е оптимизмът? Докъде се простират границите на понятието? Не е ли оптимистично това, че в една държава се надига вълна в защита правата на жените?! Не се ли заражда надежда, че светът наистина може да бъде по-добро място, по-сигурно, по-справедливо?! Не се ли пробужда у нас усещане за сила, че ние, да, точно ние можем да променим настоящето, че можем да променим  бъдещето?!
Затова, в крайна сметка, реших да ви разкажа за тази акция отпреди броени дни, която истински ме развълнува... И вдъхнови!

Мъже, облечени в къси поли, протестираха по улица Ишиклал в Истанбул в събота в знак на протест срещу насилието над жени. Поводът е жестокото убийство на Йозгеджан Аслан и последвалите реакции на голяма част от обществеността, според които момичето си го търсело, щом е било с пола! (Може да прочетете изключително драматичния коментар на Деря Кър ТУК.)

001 1

001 1 1

"Облякох пола, защото всички виждаме как насилието над жените ескалира напоследък. Освен това ставаме свидетели на чудовищни коментари, които твърдят, че жени, носещи къси поли, заслужават да бъдат изнасилени", споделя един от протестиращите - проф. Булут Аслан."Това, върху което искаме да обърнем внимание, е, че потискането на жените и техните права, както и патриархалните модели на мислене и поведение не са проблем само за жените, а за цялото общество... Знаем, че свободата може да се постигне само с обединените усилия на всички ни. Трябва да действаме заедно и заедно да се опълчим срещу насилието над жените".

001 2 1 001 2 2

Турският актьор Али Ерказан също се включи в протеста. "Не искаме лидери, които защитават този начин на мислене, - разказва той. – Това е Република Турция. Имаме светско управление. Мъжете и жените тук са равнопоставени и ако някой се опита да промени това, ние няма да го позволим".

001 2

001 3

През ноември миналата година президентът Реджеп Ердоган заяви недвусмислено: "Не може да поставяте мъжа и жената на едни и същи позиции, това е противоестествено... Майките не трябва да имат други приоритети, свързани с кариерата, освен това да бъдат майки. Те трябва да се фокусират върху отглеждането на добри поколения".

Според Bianet.org през 2014 г. в Турция 207 жени са убити, 78 са изнасилени, 464 са бити, а върху 89 е оказан сексуален тормоз.

Коментарите оставям на вас...

снимки: twitter
източник: todayszaman.com

Вижте още: За патриархата откровено


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФОТОРАЗКАЗ"

vig vsi4ki