Gnezdoto.net
Светът говори за българските кукери снимка: whereisjuliana.blogspot.com

Светът говори за българските кукери

Не знам доколко ние ценим родните си традиции и обичаи, но едно е сигурно - светът го прави! Вижте как...

Световноизвестният новинарски сайт MSN News избра фотография на кукер от Валентина Петрова (valentinapetrova.com) за "Снимка на деня" на 31.01.2015, а кадър на тази тема от Стоян Ненов (corbisimages.com/photographer/stoyan-nenov) беше публикуван в същата рубрика на 02.02.2015. Ето какво пише сайтът:

31 януари 2015 - Mаскараден фестивал
001
снимка: Валентина Петрова / АП чрез msn.com

"Маскиран танцьор си почива, преди да се включи в младежкото състезание по време на XXIV Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, България, на 30 януари 2015 г. Около 5000 участника заявиха участие в тридневните чествания на древния български езически ритуал. В "Сурва" участват преоблечени мъже, някои в кожи от овце, други в ярки одежди и цветни маски, които танцуват, за да изгонят лошите духове, надявайки се на добра реколта, здраве, плодородие и щастие".

02 февруари 2015 - Кукерът
002
снимка: Стоян Ненов чрез msn.com

"Мъж, преоблечен в костюм от животинска козина, известен като "кукер", танцува по време на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник, България, на 31 януари 2015 г. На ежегодния фестивал има участници от Европа, Азия и Африка."

A ето кои кадри спечелиха приз на самия фестивал "Сурва": 
 
Категория под 18 години
003
снимка: Яна Иванова чрез surva.org
 
Категория над 18 години
004
снимка: Петко Петков чрез surva.org
 
Прекрасен материал за кукерите е публикуван и в блога whereisjuliana.blogspot.com на американката Джулиана, която, както сама пише, има "щастието да види наживо кукерския фестивал във Варна". 
 
005
"Кукери се готвят да танцуват" - разказва Джулиана...
006"Женихът и булката танцуват след своята сватба..."
007
"Кукер, чиято маска е с морска тематика..."
008
 
009
 
0010
"Една от най-сладките изненади на фестивала бяха малките кукери. Толкова мънички дечица (на възраст между 2 и 4 годинки), които танцуваха пред своите бащи! Тук беше нарушено правилото да не се допускат жени и сред участниците имаше и момиченца. Всички деца под 5 годинки накрая получиха награди за това, че пазят жив духа на традицията..."
011
 
0012
 
013
"Да! Вижте тези камбани! Всички са изработени от желязо. Коланите сигурно тежат 20тина килограма!...
 Ако пролетта сте в България, задължително трябва да видите кукерите"
 

Благодарим ти, Джулиана! Благодарим ти, че ни накара да се почувстваме горди носители на мистични и вековни традиции!

Вижте още: Красотата на България в снимки


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФОТОРАЗКАЗ"

vig vsi4ki