Gnezdoto.net
Къде е Бог?

Къде е Бог?

 Едно семейство имало двама синове. Братята били големи палавници. Постоянно правели бели и от тях можело да се очаква всичко най-лошо. Родителите им опитали какво ли не, за да ги вразумят – но напразно. Накрая, като не могли да измислят нищо повече, напълно отчаяни, те се обърнали към местния свещеник за помощ.

„Може би ако открият Бог, ще се вразумят", казали те на отчето и той се съгласил да говори с момчетата, стига да не е с двамата наведнъж.

Родителите завели първо по-малкия си син в църквата. Обещали му, че скоро ще се върнат да го вземат, и се прибрали у дома си. Момчето се настанило на един стол срещу дядо поп и известно време двамата се гледали мълчаливо. Най-накрая отецът благо попитал:

– Кажи, синко, знаеш ли къде е Бог?

Момчето не отговорило нищо. Просто си седяло на стола, сякаш въпросът не се отнасял до него. Свещеникът придал по-строго изражение на лицето си и след малко отново попитал, вече с по-твърд тон:

– Момче, знаеш ли къде е Бог?

Този път хлапето се размърдало на стола, но отново не проронило нито дума. Мълчанието на малкия и отказът му да разговаря с него започнали да дразнят свещеника и третия път той процедил остро през зъби:

– Отговаряй – къде е Бог?

За негова изненада, вместо да отговори на въпроса му, момчето рязко скочило от стола на земята, плюло си на петите и избягало от църквата яко дим. Хлапакът тичал през целия път до вкъщи и щом стигнал, отворил вратата със замах и се провикнал:

– Брат миии... Загазихмееее... Бог е изчезнал и мислят, че ние сме виновни!

Спомням си, че като млад богослов доста спорех. Опитвах се да убеждавам в съществуването на Бог тези, които пък се опитваха да убедят мен в несъществуването му. Често извисявах глас, когато ми задаваха въпроса „Къде е Бог?". Сякаш с по-високия си тон можех да се оправдая, понеже аз също се чувствам обвинена за изчезването Му. Постепенно разбрах, че няма смисъл да споря. Защото, ако Бог обитава в сърцето ми, дори и на най-скришното място, всички ще Го видят.

Има един уникален съвременен руски светец – св. Лука Войно-Ясенецки (1877–1961).

Удивителна личност – известен хирург, приел монашески сан. Преподавател по медицина и духовен отец, който ръководел с вещина както катедрата по хирургия в университета, така и епархиите, на които е провъзгласяван за архиепископ.

На снимки от съветско време може да се види облечен в расо старец, с дълга посивяла коса. Този хем епископ, хем съветски професор е работил всеотдайно почти четиридесет години във времето на руския комунистически режим. По неговите книги са учили поколения съветски хирурзи. Произнасял е проповеди за спасението на душата и заедно с това е чел лекции по хирургия.

Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, лекарите, сестрите, помазвал с йод мястото, където трябвало да се реже, и хващал скалпела. Неговите операции винаги били сполучливи и казват: дори обречените се съживявали. А хората се чудели – науката ли му помага, или Бог, и то във времена, когато заради вярата преследвали и убивали?!

Разбира се, нямало как да му се размине – св. Лука бил заточван няколко пъти в Сибир. Когато започнала войната, той помолил да бъде изпратен да помага на фронта като хирург, заявявайки, че след края на войната ще се върне в лагера. Молбата му била удовлетворена. Говори се, че ранените войници настоявали да ги лекува единствено той, защото по неговите молитви и най-страшните рани заздравявали.

Когато войната приключила, лекарят получил медал. Епископът бил върнат отново в Сибир...

И ето че стигам до случката, заради която ви разказвам всичко това. Историята е автентична, съхранена в запазен разговор на епископа с агент на ЧК (КГБ) в Ташкент:

– И къде е Бог, Войно-Ясенецки? Да не би да сте го виждали? – попитал известният като „Зловещия Петерс" агент. Свети Лука отговорил просто:

– Действително – не съм виждал Бог. Но много пъти съм правил мозъчни операции и когато съм отварял мозъчната кора, никога не съм виждал ума. И съвестта също не съм виждал...

Царството Божие е вътре във вас. (Лука 17:21)

Това е един откъс от прекрасната книга "Гатанки от небето" на Ивинела Самуилова


ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ГНЕЗДОТО:

gatanki ot nebetoЗа книгата: 55 вдъхновяващи истории за истински ценното в живота

"Нещата на този свят са гатанки от небето" (св. Николай Велимирович)

С притчи, истории и истински случки, Ивинела Самуилова ни провокира да прогледнем за чудото на живота. Показва ни как мъдрите послания на християнската вяра могат да бъдат реално прилагани в ежедневието ни, така че в него да има повече смисъл, радост и любов.

За авторката: Ивинела Самуилова е магистър по богословие, журналист и психолог.
Автор е на четири романа. Два от тях „Животът може да е чудо" и „Къде отиваш, пътнико?" спечелиха първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява".
Романът „Жената, която търсеше любовта" бе удостоен с приза „Носител на всенародната любов" в конкурса „Копнеж по човечни книги" на фондация „Човешката библиотека".

Книгата "Гатанки от небето" може да поръчате от книжарница Гнездото


ДРУГИ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ХАРЕСАТЕ:

jivotyt-e-prikazka-jauma-soler-maria-merse-konanglaЗа книгата "Животът е приказка": 
150 истории за приключението да съществуваш, за смисъла на живота и силата на връзките ...Кратки, забавни, наситени с мъдрост и емоция, историите в тази книга ще ни изправят пред основни въпроси за това как живеем, как общуваме и какъв смисъл придаваме на битието си. За да ни припомнят: животът винаги е приказка, от нас зависи каква ще е собствената ни житейска история.

За авторите: Жаума Солер и Мария Мерсе Конангла са признати експерти в областта на психологията и личностното израстване. Те пътуват по целия свят, за да опознаят различни култури и традиции, да разширят хоризонтите си. Това им позволява да съчетават в едно хармонично цяло западното знание и източната мъдрост.

Книгата "Животът е приказка" може да поръчате от книжарница Гнездото

 

razgovori s boga„Разговори с Бога“ на Нийл Доналд Уолш е дар за онези, които търсят истината с всеотдайно сърце и отворено съзнание. Тя засяга всички въпроси, които сме си задавали. За живота и любовта, целта и средствата, хората и взаимоотношенията, доброто и злото, вината и греха, прошката и изкуплението, пътя към Бога и пътя към ада...
В нея се говори за секса, властта, парите, децата, брака, развода, житейското призвание, здравето... Какво има след края на живота и преди началото му... Изучават се войната и мирът, даването и получаването, радостта и тъгата, видимото и невидимото, истината и неистината...

Вижте цялата презентация на книгата в книжарница Гнездото.
 
 

Още публикации от категория "ИЗБРАНИ ОТКЪСИ ОТ ИЗБРАНИ КНИГИ"

vig vsi4ki