Gnezdoto.net
Как името на човека влияе върху съдбата му?

Как името на човека влияе върху съдбата му?

Името на човека е най-сладкият и най-важен за него звук на всеки език. – Дейл Карнеги

Името е първото притежание, което придобиваме на този свят. То е като пожелание или орисия за успеха в живота и за качествата, с които да преодоляваме своите предизвикателства. Всички родители се вълнуват, когато дойде време да изберат име за детето си, и приемат с голяма сериозност тази задача. Понякога преживяват истински кошмар, докато умуват, обмислят и спорят как да нарекат бебето, и се увличат до такава степен, че забравят, че името е нещо, което остава за цял живот. Навярно точно така са се появили някои фантастични и гръмки лични прозвища като Петилетка, Щраус, Африкан, Изгрев и Кокона (както свидетелстват съответните държавни регистри).

Затова, скъпи родители, помислете добре и вземете мъдро решение.

Според някои психолози традиционните имена са за предпочитане пред необичайните и ексцентрични прозвища. Като много други неща, личните имена също са подвластни на модни тенденции. През 2021-ва например у нас са проплакали най-много Александровци и Виктории. Факт е, че изпитваме по-силна симпатия към хората, с които споделяме едно и също име. Дори да става дума за непознати. Тази „еднаквост“ и „сходство“ още в самото начало скъсява дистанцията и смъква някои прегради. За повечето хора еднаквостта – това, че имат нещо общо с другите, – създава чувство на комфорт и действа успокояващо. Това се отнася с особена сила за децата и тийнейджърите. В крехката и деликатна училищна възраст да бъдеш различен, понякога е равносилно на отхвърляне, изолация и самота. Разбира се, това не важи за децата, които още от малки са силни индивидуалисти. За тях да носят традиционно име, би означавало да се слеят с тълпата, да бъдат едни от многото.

Не забравяйте също, че първото впечатление е най-важното. Представете си как след много години детето ви отива на интервю за работа, протяга ръка и се представя на потенциалния си шеф. Ако името е прекалено ексцентрично, то може да създаде негативно първо впечатление, което става напълно несъзнателно. В този случай то е препятствие, което трябва да се преодолее, за да се опознае човека. Според едно проучване името може да бъде повод за отхвърляне и пречка за привличане на потенциални романтични партньори в сайтовете за онлайн запознанства.

Някои учени твърдят, че хората с еднакви имена имат сходна съдба. Да вземем за пример Ана Болейн – втората съпруга на Хенри VIII, – която е обезглавена заради обвинения във вещерство и предателство. Тежка участ застига и Ана Австрийска, Ана Романова и др. Съдбите на тези жени са едновременно славни и трагични.

Според народните вярвания името носи много голяма сила и е определящо за целия живот на човека. Затова в миналото много родители за давали на децата си такива имена, които са символ на здраве и дълголетие (Здравко, Живко, Лазар), на сила и храброст (Бойко, Страхил), за качества на характера (Мила, Добри, Веселин), за успех в живота (Първан, Велика), за физическа красота (Румяна, Хубен) и т.н. От друга страна имена като Кольо, Гина, Запрян са неблагоприятни, защото будят негативни асоциации.

А учителят Петър Дънов казва, че всяка буква и в азбуката, и в името на човек носи определена вибрация. То не е просто комбинация от гласни и съгласни, а истинска програма, която въздейства от раждането до смъртта на човека. Според Дънов съвършеното име е съставено от нечетен брой букви. Добре е да има повече срички, защото многото букви носят повече и по-различни вибрации и по този начин обогатяват личността. А най-важната буква в него е първата.

Затова избирайте внимателно и мъдро какво име ще дадете на детето си, с какво пожелание ще започне животът му и вероятно каква ще бъде съдбата му.

Вижте още: КАК ДА НАМЕРИШ НАЙ-ДОБРОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ДЕТЕТО СИ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО ДА СИ РОДИТЕЛ"

vig vsi4ki