Gnezdoto.net
Съществува ли идеалният партньор? снимка: magic4walls.com

Съществува ли идеалният партньор?

Наскоро бях гост лектор на една лекция със заглавие „Съществува ли идеалният партньор?" Още докато ми се обаждаха да се запишат за участие, хората колебливо питаха: „Все пак, с една дума, кажете ми, съществува ли...?"

Сякаш се страхуваха да дойдат на лекцията, в случай, че реша да подкрепя теорията, че не съществува идеален партньор. Такава теза би била много горчива и непоносима за мнозина. Все пак на този въпрос не може да има отговор с една дума, с да или не. Ако можеше, защо бихме правили цяла лекция.

Отговора, върху който разсъждавахме с публиката, беше следният:

Зависи какво разбираме под „идеален партньор". Това ми напомня за времето, когато имаше само стационарни телефони... Спомняте ли си как, когато питаха: „Извинете, Мария там ли е?", ни се искаше да кажем: „Ами, зависи кой я търси!"

Ако за мен идеалният партньор е този, който ще изпълни всичките ми желания, ще отгатне капризите ми още преди да са ми хрумнали и ще ме търпи с всичките ми сърденки и цупенки, то идеалният партньор НЕ съществува. А ако случайно се срещна с точно такъв човек, аз ще съм първата, която ще го нарече „безхарактерен" и ще бъда отново нещастна и в търсене на нов „идеален партньор"...

Наскоро срещнах една позната, която сподели за трудности във връзката си. След като я посъветвах за определени неща да поработи върху себе си, тя отвърна с тежка въздишка: „Е добре де, не може ли някой да ме приеме каквато съм си и той да работи върху себе си, защо аз трябва да работя?"

Не може... Няма да кажа онова изтъркано клише, че „любовта иска жертви", но ще кажа, че любовта изисква постоянна работа върху себе си, самонаблюдение, поставяне на мястото на другия и поемане на отговорност. Щастливата връзка е от двама щастливи човека. В щастливата връзка и двама работят върху себе си. Ако ви изглежда, че работите само вие, това е илюзия. Може би не виждате и не оценявате начина, по който другият допринася за хармонията във връзката ви.

А ако връзката е нехармонична и действително само вие работите върху себе си? Не се безпокойте за това, Вселената съдейства в тези случаи по два начина – или партньорът ви бива „стимулиран" да се промени чрез събитие или преживяване (зависи от неговия житейски път) или ви среща с нов партньор, който е готов да допринася във връзката.

Може би сега във вас възниква въпросът: „Всъщност какво точно е да работиш върху себе си?" Това не е проект да станете свръхчовек или всестранно развита личност. Нито значи да преглъщате обидите, да пренебрегвате желанията си и да правите компромиси, „за да има мир". Работата върху себе си изисква от нас на първо място да знаем, че сме отговорни за всичко, което се случва в живота ни. Отговорни, не виновни. Ако смятаме, че партньорът не ни разбира или ни съди, или се държи зле, неуважително, пренебрежително, просто трябва да си зададем въпроса:

„Как аз предизвиквам това държание у него?"

Всяко нещо с времето си... Засега е достатъчно да знаем, че ние създаваме живота си и привличаме определен тип поведение към нас. Същото се случва и с партньора ни – той е отговорен за живота си и за начина, по който преживява връзката ни. Да вземем класически пример – единият партньор се самосъжалява и го играе жертва, а другият е по – тираничен и по – авторитарен. Ако „жертвата" работи върху себе си и спре да се самосъжалява, ако се научи да казва високо и ясно желанията си без да чака някой да ги отгатне и да се цупи, ако спре да се оплаква и реши да действа, то повече не би имала нужда от „тиранин". Тогава партньорът или също ще осъзнае, че любов и близост могат да се получат и без да си груб, изискващ и ревнив или животът ще срещне излекуваната „жертва" с нов партньор.

Ето това е работа върху себе си – да осъзная как несъзнателно допринасям за проблемите във връзката си или за липсата на връзка в живота ми. Липсата на партньор е пак една отделна тема, но причина и за това са наши несъзнавани модели на мислене и поведение.

И да се върнем на въпроса дали съществува ли идеалният партньор...

Ако за мен това е човек, с когото да общуваме хармонично, да се желаем, да имаме общи цели, ценности и да се подкрепяме един друг, за да може всеки да осъществи пълния си потенциал... ДА, идеалният партньор съществува.

Ако още не сте го срещнали или се съмнявате дали е той, помислете кое във вашето мислене и поведение възпрепятства тази среща.

Вижте повече за Ирина Вълчева-Кръстева и още статии от нея

Вижте още: ПРИКАЗКА ЗА ЛЮБОВТА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki