Gnezdoto.net
10 начина да подобрим кръвообращението си pixabay.com

10 начина да подобрим кръвообращението си

Кръвообращението доставя хранителни вещества и кислород на клетките, а едновременно с това изнася въглеродния диоксид и отпадните продукти на тяхната обмяна.

Както и сами можем да се досетим, лошото кръвообращение никак не е от полза за човешкия организъм. С неговото влошаване могат да настъпят редица неблагоприятни промени, а понякога дори да бъдат нанесени трайни щети.

За здравето на кръвоносната система се грижат начинът ни на живот и начинът ни на хранене. Какви по-конкретни стъпки можем да предприемем, за да я поддържаме в добра форма, ще разгледаме в следващите 10 предложения. Вижте ги.

 1. Спорт

Спортувайте редовно! Аеробните упражнения са особено полезни за здравето на сърдечно-съдовата система и допринасят за доброто кръвообращение. Ходене, тичане, каране на колело или плуване ще раздвижат чудесно кръвта ви. Друга добра опция е йогата. Всички спортове се грижат за кръвообращението, но не бива да забравяме да започваме постепенно и да не прекаляваме с натоварването.

2. Масаж

Масажът е изключително приятен начин за стимулация на кръвообращението. Притокът на кръв се увеличава и проблемите със студените крайници постепенно отшумяват. Освен това се освобождавате от стреса и напрежението, които влияят повече от негативно на здравето.

3. Хидратация

Колко често чувате от близки и познати, че стават да пият вода нощем или изобщо забравят да го правят? Карат на кафета, сокове, алкохол... Медицинската наука ще има много какво да каже по въпроса и със сигурност няма да е ласкателна към този вреден навик. Безсмислено е да казваме, че нашият живот зависи от приемането на вода. Няма защо и да се чудим защо тя е полезна за кръвообращението. Освен това помага и да се пречистваме от токсините в организма.

За още информация по темата вижте "Книга на живота: За всички, които са се отчаяли, че ще намерят лекарите, способни да ги излекуват" от д-р Евгений Божиев. 

4. Зелен чай

Ползите от зеления чай са безброй. Твърди се, че той има способността да разширява кръвоносните съдове, като по този начин позволява по-доброто и безпроблемно циркулиране на кръвта. Две до три чаши зелен чай на ден са напълно достатъчни, за да се постигне този ефект. И един бонус съвет – винаги приготвяйте чая с вода, която е постояла да изстине няколко минутки след завиране. Така ще запазите максимален брой от полезните му качества. Врялата вода убива част от тях.

5. Поддържане на здравословно тегло

Между наднорменото тегло и лошото кръвообращение има пряка връзка. Когато килограмите са в повече, сърцето и кръвоносната система трябва да работят по-усърдно, за да доставят достатъчно кръв в цялото тяло. Освен това, наднорменото тегло може да способства развитието на холестеролови плаки, които да доведат до стесняване и втвърдяване на съдовете, или още по-лошо – тяхното запушване. Затова на добре информираните и специалистите, им е трудно да разберат това толериране на наднорменото тегло във връзка с приемането на себе си такъв, какъвто си. Това просто не е здравословно, дори на някого да му изглежда естетично.

6. Редуциране на стреса

Стресът е враг номер едно на нашия организъм. Все повече са доказателствата, че емоционалното напрежение води до сериозни здравословни проблеми. При стрес се отделят прекомерни количества от съответните хормони, което внася хаос в цялото тяло. Това важи и за кръвообращението, разбира се. Релаксирайте, избягвайте колкото се може повече стресовите ситуации и, отново бонус съвет – избягвайте хората, които ви карат да се чувствате нещастни, ядосани или тревожни.

7. Отказване на цигарите

Продуктите съдържащи никотин, в това число и модерните им електронни варианти, могат да увредят стените на кръвоносните съдове и да сгъстят кръвта. Пушенето води до влошаване на кръвообращението (освен и другите „приятни“ последствия, които няма да коментираме тук). Ето една много сериозна причина да се замислим дали не е време да се откажем от този вреден навик.

8. Избягване на продължително стоене в една поза

Стоенето в седнало положение за продължителни периоди от време, може да наруши правилното циркулиране на кръвта към краката. Продължителното возене в кола или самолет могат да имат същия ефект. За да бъдат избегнати тези неблагоприятни въздействия, е добре всячески да се стараете да се раздвижвате през кратки периоди. Ако се возите на самолет или в кола, можете да повдигате леко крака нагоре и после надолу и така по няколко повторения. Можете да вдигате ръце нагоре и отново надолу. Ако пък работата ви е свързана със седене на бюро, нагласете таймер на смартфона и ставайте да се раздвижвате на всеки кръгъл час.

9. Стречинг

Стречингът представлява система от специфични упражнения. Чрез него се подобрява кръвоснабдяването на мускулите и тяхната еластичност, и се повишава общият тонус на тялото. С няколко стречинг сесии на ден, можете драстично да подобрите кръвообращението. Потърсете примерни упражнения и започнете да ги правите регулярно. Скоро ще забележите подобрение.

10. Повдигане на краката

Повдигането на краката нависоко е полезно не само за кръвообращението, но и за здравето на самите вени. Това се отнася особено за хората с разширени такива. Десет минути на ден е достатъчно време, за да забележите промяна в състоянието на вените и общото кръвообращение съвсем скоро. Краката ви и цялото тяло имат нужда от това упражнение, особено след изморителен ден, прекаран в седяща позиция.

Доброто кръвообращение е ключ към добро здраве и предотвратяване на много здравословни проблеми. Мозъкът работи по-добре, крайниците са в по-добра кондиция, а кожата е по-красива и еластична. Спорт, щастие и добра храна – това е разковничето!

автор: Антоанета Дойчинова

източник: 10te.bg

Вижте още: ХИПЕРТОНИЯ! КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ НЕЯ

10 ПРИЗНАКА, ЧЕ ИМАТЕ ТВЪРДЕ МНОГО СТРЕС ХОРМОНИ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "КОЛЕКЦИЯ ЗДРАВЕ"

vig vsi4ki