Gnezdoto.net
Никога не се отчайвай! Всичко отминава

Никога не се отчайвай! Всичко отминава

Припомняйте си тези думи, когато животът ви поднесе поредното изпитание! Ще минете през него по-лесно!

Един човек много обичал жена си, не можел да си представи живота без нея. Но един ден тя се разболяла тежко и не след дълго починала. Изпаднал човекът в дълбока печал, място не можел да си намери от мъка. Спрял да излиза от дома си, не се срещал с никого, занемарил и занаята си, с който се прехранвал. Скоро след това се разорил, бил на път да изгуби и дома си. Целият му живот се сгромолясал. Обхванало го отчаяние, не виждал смисъл да живее. И решил да сложи край на живота си.

Но същия ден покрай дома му минала непозната старица, която го помолила за малко вода. Когато видяла човека, тя го попитала:

– Какво ти е, синко, защо си толкова кахърен? Беда ли те е сполетяла?

– Моят живот е свършен – тъжно отговорил човекът. – Изгубих всичко и вече не ми се живее. Няма радост за мен. Няма надежда.

– Виж, искам да ти се отблагодаря за това, че утоли жаждата ми в този горещ ден. Ще ти дам нещо, което искам да погледнеш след като си тръгна оттук. И добре да помислиш над него – казала старата жена, подала му парче пожълтяла хартия и си тръгнала.

Прибрал се човекът вкъщи и разгънал парчето хартия. На нея било написано само едно изречение: „И това ще мине“. Прочел го няколко пъти и се замислил. Легнал да спи, а думите се загнездили в ума му.

На сутринта се събудил и сякаш светът изглеждал по друг начин. Слаба надежда започнала да се прокрадва в него. И решил да отиде в работилницата си да довърши работите, които бил изоставил от толкова време. Така минал ден, два, месец. Започнал отново да изпитва радост от занаята си, потръгнали нещата, постепенно си възвърнал и клиентелата и отново се замогнал. Животът вече никак не му изглеждал толкова мрачен.

Наскоро след това срещнал друга жена и въпреки че не забравял първата си любима, той отново се задомил, родил му се син. Търговията процъфтявала, купил нова, по-голяма къща за семейството си. Животът му се преобърнал, бил опиянен от щастие, правел планове за бъдещето.
И един ден си спомнил за старицата и нейното парче хартия, което всъщност променило всичко. Решил да я намери и да ѝ се отблагодари.

Тръгнал да я търси и я открил в далечно село. Жената била съвсем грохнала от старост, но се зарадвала като го видяла. Със светнали очи той ѝ разказал как се е променил животът му след тяхната среща и колко е щастлив сега. Горещо ѝ благодарил и ѝ поднесъл скъпи дарове. А жената отново му подала къс сгъната хартия и му заръчала да прочете написаното там, едва когато се прибере у дома.
Когато се завърнал вкъщи и отворил бележката, видял написано само едно изречение: „И това ще мине“ .

Тогава човекът за пръв път прозрял, че за да има хармония и баланс в живота, трябва да осъзнае преходността и кръговрата на живота. Че както денят се сменя с нощ, така се редуват и светлината и тъмнината в човешкия живот. Че винаги трябва да си подготвен за обратите на съдбата. Защото всичко отминава...

Притчата е част от сборника "ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min
Промоцията продължава до 04 декември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki