Gnezdoto.net
Когато се сблъскаш с омразата има един-единствен начин да я победиш...

Когато се сблъскаш с омразата има един-единствен начин да я победиш...

Живял някога младеж, син на почитан самурай. Отправил се той да търси щастието си в големия град и там започнал да работи при местен богаташ. Но се влюбил в жената на своя господар и за зла беда, това било разкрито.

Не му оставало нищо друго, освен да убие богаташа и да избяга, за да се спаси от грозящото го наказание. Останал без средства и подслон, младежът се скитал по пътищата и преживявал от просия.

Но колкото повече време минавало, толкова повече го тормозела съвестта. Чувството за вина, което изпитвал заради извършеното престъпление, не го напускало и не му давало миг покой.

Един ден срещнал странстващ монах и решил да му сподели терзанията си. Монахът го изслушал и му казал:
– Синко, действително си сторил голям грях. Но всеки човек може да сгреши. По-важното е как ще продължи оттам нататък. Направи нещо, с което да изкупиш вината си. Измисли начин, по който да направиш нещо добро, да помогнеш на някого. Така и душата ти ще се успокои.

Благодарил младежът за съвета и продължил по пътя си. Не след дълго стигнал до една стръмна и много тясна планинска пътека. Тя била толкова опасна, че много хора губели живота си, опитвайки се да минат по нея.

И изведнъж той разбрал какво добро ще направи. Ще прокопае тунел през планината, през който хората да преминават, за да избягват пътеката. Така ще помогне не на един, а на много хора! И може би ще спаси много човешки животи!

Започнал да копае тунела, ден и нощ се трудел неуморно. Малко по малко напредвал, като мравка, но мисълта за изкуплението на вината му давала сила да продължава. Така минали двайсет години. Тунелът бил почти готов, а младежът се превърнал в зрял мъж.

Един ден при него отнякъде се появил непознат момък. Той се представил като сина на предишния му господар, когото той бил убил, и казал, че е дошъл да търси отмъщение за смъртта на баща си.

Човекът спокойно посрещнал неканения гост и отговорил:
– Охотно ще се разделя с живота си. Имаш пълното право да искаш смъртта ми. Но имам само една последна молба към теб. Позволи ми да завърша тунела. Той е изключително важен за мен. А в деня, в който стигна до края му, можеш да ме убиеш.

Момчето се съгласило. То се заселило в съседно село и всеки ден ходело да наблюдава как убиецът на баща му влиза в тунела и копае почти денонощно.

Минали няколко дни и младежът решил да се присъедини към работата в тунела. Така или иначе стоял и чакал, защо да не помогне в тежката работа.

Започнали да работят рамо до рамо, разговаряли, понякога се смеели. И така ден след ден, постепенно в сърцето на младежа ненавистта и жаждата за мъст започнали да се топят, а на тяхно място се появило възхищение от силата на духа и твърдостта на този човек.

Така минала почти година и най-накрая тунелът бил завършен. Хората вече можели да минават безопасно по новия път.
– Дойде и твоят ден – обърнал се човекът към момчето. – Вече можеш да ме убиеш и да отмъстиш за своя баща.
– Не – казал младият човек, – промених решението си. Не мога да убия своя учител. Не мога да отнема живота на човека, който излекува душата ми.

Притчата е част от сборника "ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki