Gnezdoto.net
Колко време си живял? - една невероятна притча от Хорхе Букай снимка: marketium.ru

Колко време си живял? - една невероятна притча от Хорхе Букай

Живеем ли истински и колко време от земния ни път изпълваме със съдържание и смисъл? Ако на края на живота си теглим чертата и изчислим колко години, месеци, седмици или дни сме били истински живи, какъв би бил резултатът?

* * *

Имало едно време един човек, който минавал през непознат за него град и попаднал в гробищата. Започнал да чете надгробните плочи и това, което му направило впечатление било, че на повечето от тях пишело, че там почива някой живял три, четири или две години. На човека му станало много мъчно и се разплакал, като си помислел колко много деца са починали в този град.

Тогава покрай него минала жена от същия град и го попитал защо плаче. Мъжът отговорил, че е потресен от това, колко много деца умират в този град. Тогава жената му се усмихнала и казала, че повечето от тези хора са починали като възрастни и то на преклонна възраст. После разяснила мистерията с годините по следния начин:

„В нашия град всички жители си водят дневници, в които записват случките и времето, в което се чувстват щастливи. Когато някой умре, ние събираме всички дни от дневника и така получаваме времето, през което този човек наистина е живял и се е радвал на живота. Това за нас е времето, което си заслужава да се отбележи като изживяно."

„А ти колко време си живял страннико?" – попитала го накрая тя.

Хорхе Букай

КНИГИТЕ НА ХОРХЕ БУКАЙ МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ И ДА ПОРЪЧАТЕ В КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki