Gnezdoto.net
Машина на времето

Машина на времето

  • автор: Силвия Жекова
  • категория: Мъдрост

Веднъж учителят попитал своите ученици:
– Ако можехте да се върнете в миналото си, бихте ли го сторили и защо?

– Аз бих се върнал – отговорил един от учениците. – Бих останал точно в онези моменти, които ме направиха много щастлив. Никога не бих мръднал от там. Така и не успях да почувствам това щастие отново.

– Аз също бих се върнал – отговорил друг ученик. – Само че не бих допуснал същите грешки и ще избегна хората, които ме предадоха. Ще правя само нещата, които ме карат да се чувствам щастлив. Ще изживея живота си по съвсем различен начин.

– Ами Вие? – попитали те учителя. – Бихте ли се върнали?

– Ако се върна и се опитам да поправя сторените грешки, може да допусна още по-големи. Ако избегна хората, които ме предадоха, няма да се науча да се справям сам. Няма и да се науча да отсявам истинските приятели. Ако се върна и само правя всичко, което ме кара да се чувствам щастлив, няма да позная болката. А тогава как бих могъл да се поставям на чуждото място? Навярно ще се върна съвсем друг човек, но дали бих го харесал? Този другия, който ще мисли, че всичко е розово и изведнъж действителността ще се стовари отгоре му. Колко пъти ще трябва да се връщам тогава, за да поправям постоянно щетите? Ще пропилея останалия си живот в поправяне на минали грешки. Не бих се върнал за нищо на света – отговорил учителят.

– А защо просто не останете в миговете, които Ви носят само щастие? – попитал първият ученик. – Защо избирате да извървите целия път?

– Който тъпче на едно място не стига доникъде. А щастливите спомени от миналото пазя в сърцето си и се сещам за тях по време на буря. Те ми напомнят, че нищо лошо не е вечно и някъде там в бъдещето, ме чакат още красиви моменти.

Вижте повече за Силвия Жекова и още статии от нея

Вижте още: ОСЪЗНАЙ БОГАТСТВОТО СИ!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki