Gnezdoto.net
Когато приемаш живота такъв, какъвто е…

Когато приемаш живота такъв, какъвто е…

В далечни земи, на един хълм живеел велик мъдрец, прославен духовен учител. Хора от близо и далеч търсели съветите му за своите болки.

В подножието на хълма имало малко село. Там, в една от крайните къщи живеело семейство със своята дъщеря. Един ден момичето се прибрало вкъщи и съобщило на родителите си, че очаква дете. Хората били шокирани от новината, но тъй като били бедни, най-много ги притеснявало как ще отгледат бъдещото си внуче. Трябвало да разберат кой е бащата. Но дъщеря им упорито отказвала да го назове. Питали я, разпитвали я, молили я, но тя мълчала. Накрая, след като баща ѝ я заплашил със сурово наказание, девойката отговорила:

– Мъдрецът от хълма е бащата на моето дете.
Оскърбеният родител нищо не отговорил, но когато детето се родило, взел пеленачето и веднага се отправил към хълма.

– Това май е твоето дете, а? – казал заядливо опозореният баща, опитвайки се да уязви и нарани мъдреца.

– Наистина ли? – отговорил с безстрастно лице той и взел детенцето на ръце.

Оттогава, където и да ходел мъдрецът от хълма, винаги носел детето със себе си. Някак си успявал да се справя с отглеждането му. И в дъжд, и в сняг, и в пек, той слизал до близките къщи, за да измоли от селяните малко мляко.
Мълвата за детето на мъдреца бързо се разнесла. Хората говорели с презрение за недостойната му постъпка, а мнозина негови ученици били толкова разочаровани от падението му, че дори започнали открито да го отбягват. Репутацията му била почти съсипана. Но той не се тревожел от всичко това и не казал нито дума. Просто се грижел за детето и живеел сякаш нищо не се е случило.

Не след дълго обаче майката на детето, която вече не можела да понася раздялата с чедото си, признала пред родителите си кой е истинският баща и защо ги е излъгала.
Родителите ѝ ужасно се притеснили от признанието ѝ, а баща ѝ се почувствал виновен и засрамен от постъпката си. Трябвало да се оправи тази бъркотия!

Той хванал дъщеря си за ръката и я повел към хълма.
– Тръгвай веднага с мен да искаме прошка! Виж в какво ни забърка! Обвинихме несправедливо един учен и мъдър човек и го оставихме сам да се грижи за чуждо дете!

Отишли при мъдреца, а той ги посрещнал спокойно, с усмивка на уста. Момичето забило поглед в земята, а бащата се хвърлил в краката му и започнал отчаяно да моли за прошка.

– Нямам очи да те погледна, Учителю... толкова ме е срам. Прости глупостта на дъщеря ми, но тя едва днес ни разказа цялата истина. Прости ми за това, което ти причиних! Не знам какво да сторя, за да изкупя вината си...

– О, наистина ли? – казал мъдрецът, след което влязъл в къщата и след малко се върнал с детето на ръце.

Когато приемаш живота такъв, какъвто е, можеш много по-лесно да понесеш и добрите, и лошите моменти. Когато не си в плен на желания и очаквания, когато не се съпротивляваш на случващото се, а се опитваш да го приемеш, можеш да изпиташ радостта от настоящето, да живееш пълноценно тук и сега. Само тогава можеш да бъдеш свободен.

Ако можеш да решиш един проблем, не трябва да се тревожиш за него. А ако не можеш да го решиш, то тогава е безполезно да се тревожиш.

Притчата е част от сборника "ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА. 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki