Gnezdoto.net
Когато приемаш живота такъв, какъвто е…

Когато приемаш живота такъв, какъвто е…

В далечни земи, на един хълм живеел велик мъдрец, прославен духовен учител. Хора от близо и далеч търсели съветите му за своите болки.

В подножието на хълма имало малко село. Там, в една от крайните къщи живеело семейство със своята дъщеря. Един ден момичето се прибрало вкъщи и съобщило на родителите си, че очаква дете. Хората били шокирани от новината, но тъй като били бедни, най-много ги притеснявало как ще отгледат бъдещото си внуче. Трябвало да разберат кой е бащата. Но дъщеря им упорито отказвала да го назове. Питали я, разпитвали я, молили я, но тя мълчала. Накрая, след като баща ѝ я заплашил със сурово наказание, девойката отговорила:

– Мъдрецът от хълма е бащата на моето дете.
Оскърбеният родител нищо не отговорил, но когато детето се родило, взел пеленачето и веднага се отправил към хълма.

– Това май е твоето дете, а? – казал заядливо опозореният баща, опитвайки се да уязви и нарани мъдреца.

– Наистина ли? – отговорил с безстрастно лице той и взел детенцето на ръце.

Оттогава, където и да ходел мъдрецът от хълма, винаги носел детето със себе си. Някак си успявал да се справя с отглеждането му. И в дъжд, и в сняг, и в пек, той слизал до близките къщи, за да измоли от селяните малко мляко.
Мълвата за детето на мъдреца бързо се разнесла. Хората говорели с презрение за недостойната му постъпка, а мнозина негови ученици били толкова разочаровани от падението му, че дори започнали открито да го отбягват. Репутацията му била почти съсипана. Но той не се тревожел от всичко това и не казал нито дума. Просто се грижел за детето и живеел сякаш нищо не се е случило.

Не след дълго обаче майката на детето, която вече не можела да понася раздялата с чедото си, признала пред родителите си кой е истинският баща и защо ги е излъгала.
Родителите ѝ ужасно се притеснили от признанието ѝ, а баща ѝ се почувствал виновен и засрамен от постъпката си. Трябвало да се оправи тази бъркотия!

Той хванал дъщеря си за ръката и я повел към хълма.
– Тръгвай веднага с мен да искаме прошка! Виж в какво ни забърка! Обвинихме несправедливо един учен и мъдър човек и го оставихме сам да се грижи за чуждо дете!

Отишли при мъдреца, а той ги посрещнал спокойно, с усмивка на уста. Момичето забило поглед в земята, а бащата се хвърлил в краката му и започнал отчаяно да моли за прошка.

– Нямам очи да те погледна, Учителю... толкова ме е срам. Прости глупостта на дъщеря ми, но тя едва днес ни разказа цялата истина. Прости ми за това, което ти причиних! Не знам какво да сторя, за да изкупя вината си...

– О, наистина ли? – казал мъдрецът, след което влязъл в къщата и след малко се върнал с детето на ръце.

Когато приемаш живота такъв, какъвто е, можеш много по-лесно да понесеш и добрите, и лошите моменти. Когато не си в плен на желания и очаквания, когато не се съпротивляваш на случващото се, а се опитваш да го приемеш, можеш да изпиташ радостта от настоящето, да живееш пълноценно тук и сега. Само тогава можеш да бъдеш свободен.

Ако можеш да решиш един проблем, не трябва да се тревожиш за него. А ако не можеш да го решиш, то тогава е безполезно да се тревожиш.

Притчата е част от сборника "ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА. 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min
Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki