Gnezdoto.net
Какво е нужно, за да можеш винаги да се изправяш

Какво е нужно, за да можеш винаги да се изправяш

Могат да ви ограбят и да ви причинят значителни щети... Могат да ви превият до земята. Но докато имате вътрешна пружинка, ще се изправяте отново. Докато притежавате жизнена сила. И като зелено стръкче ще се проврете през асфалта. Ще се надигнете с мелодичен звън като кукла неваляшка*. С усмивка. Зън-зън! Чудна играчка е неваляшката. Вътре в нея има малка противотежест за уравновесяване на силите.

Едно момиче било тормозено на работа от шефката си – озлобена застаряваща дама, а останалите или наблюдавали равнодушно, радвайки се, че не те са мишената на нейните издевателства, или също гледали да я засегнат и оскърбят, демонстративно да я пренебрегнат. Искали да се докарат на шефката. И да си го изкарат на симпатичната млада девойка заради собствения си горчив живот.

А тя къде да отиде... градът бил малък, трудно се намирала работа, вкъщи я чакали болна майка и по-малка сестра, баща нямала... И търпяла. Веднъж началничката започнала да тормози служителката си от сутринта. Целия ден недоволствала, подигравала я, отправяла ѝ обидни забележки. И с удоволствие забелязала, че по бузата на момичето се стича сълзичка. Значи, попаднала е в целта!

Работният ден свършил. Дамата стояла до прозореца и наблюдавала момичето. То излязло, облечено в овехтялото си яке, прегърбено като старица. Но изведнъж се изправило и се затичало – на улицата го чакало младеж с букет цветя. Те се прегърнали силно и възторжено и тръгнали към колата. Младежът сложил ръката си през раменете на момичето и разпалено ѝ разказвал нещо. А то се смеело радостно и го гледало в очите. После се спрели до един павилион, купили си сладолед и се качили в колата усмихнати и щастливи. Заминали към другия си живот. Към щастливия живот.

Ето това е противотежест. Любовта, радостта, надеждата, приятелството...

Друга история. Една жена била обрана от своя позната, която била сигурна, че никой няма да я заподозре, така че измъкнала от чантата ѝ парите и банковите ѝ карти. Направила го не толкова заради самите пари, колкото от завист и омраза. Ама откъде накъде ще се усмихва непрекъснато! На какво толкова се радва, а? Нека сега да поплаче малко! Ограбената жена наистина едва не се разплакала. Когато открила липсата, лицето ѝ се изкривило в гримаса, съвсем по детски. Мигала невярващо с очи, наранена и обидена.

Но у дома я чакал внукът ѝ Мишенка, момченце на година и половина. Също и дъщеря ѝ, мъжът ѝ и зет ѝ. И един дебел стар котарак, който важно рекъл, че всичко това са глупости... все някак ще го преживеем, не плачи, стопанке! Измъркал нещо, но жената го разбрала отлично. И отново започнала да се усмихва и да се радва на живота, за почуда на завистницата. Която вече живеела с постоянно притеснение, че нещата може да излязат наяве. Така и станало, разкрили я. Все пак вече на много места има видеокамери.

Най-важното е да има противотежест. Нещо, което да ни позволи да се изправим. Да се изправим и отново да се радваме на живота. А те ни гледат през мътното, отдавна немито стъкло, следят ни и ни наблюдават: ще се изправим ли или не? Е, те със сигурност не биха могли.

Да, те не успяват да се изправят, продължават да си живеят долу, в своя Долен свят. И потъват все по-надолу и по-надолу... Господ да ги съди! Важното е ние да имаме противотежест, пружинка, която ще ни позволи да надигнем глава и отново да се изправим с мелодичен звук. Зън-зън! Помня го от детството си.

* Куклата неваляшка е популярна играчка в СССР. Състои се от две кухи топки, като в долната топка има специална тежест, разположена така, че куклата не може да падне и винаги се връща в изправена позиция. – Бел. ред.

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki