Gnezdoto.net
Кои хора оцеляват и се възстановяват след тежка криза

Кои хора оцеляват и се възстановяват след тежка криза

Мнозина се оказаха в трудна, много трудна ситуация. Загубиха бизнеса си, работата си, доходите си. Това се случи внезапно, а не в резултат на грешки или небрежност – беше удар на съдбата. Но от самото начало си пролича кой ще успее да се възстанови бързо след кризата. Кой ще изплува и ще се спаси. Има определени признаци в поведението, които показват това.

Един собственик на кафене първо беше обзет от отчаяние, изпадна в униние. А после започна да организира доставка на храна. Ако трябва да бъда честна, не му се отдаваше – нямаше опит, нито особен ресурс, пък и повечето хора не разполагаха с много пари. С жена си приготвяха пелмени, а той разнасяше поръчките. Изкарваше стотинки от новия бизнес и не подобряваше кой знае колко положението. Така че отново се отчая.

Но скоро след това пак запретна ръкави – измисли нови ястия, по-прости, по-засищащи, намали цените, започна да ги рекламира на страницата си в интернет. Това му донесе някакви пари, но много малко. После човекът започна да създава онлайн магазин за фермерски продукти – правеше го сам, защото нямаше пари да плаща на специалисти.

Понякога се отчайваше, но после отново се захващаше с нещо. Не всичките му начинания бяха успешни, но не преставаше да опитва да се измъкне от затрудненото положение.

Ето това е основният признак. Зошченко пише за Агрипина, майката на император Нерон, която синчето ѝ се опитало да удави: когато Агрипина се оказала в морето, защото хитроумно направеният кораб се разпаднал на части, тя започнала с всички сили да рита с крака и да блъска с ръце по водата.

Започнала да плува. И оцеляла. Точно това е основният признак – човек да се опитва да се държи над водата и да полага всички възможни усилия да се спаси.

Отначало му се отдава трудно. Появява се съблазнителната мисъл да се предаде. Заради хаотичните си усилия човекът се е нагълтал с вода, почти се е удавил и вече няма сили да се държи над водата. Но той отново и отново прави същите движения. Поема въздух и гребе с ръце и крака. А после – виж го! – вече плува. Или пък е намерил отломка от лодката, в която поне може да се вкопчи и да се спаси.

♦ Първи признак – движение и борба. Предприемчивост. Търсене на спасение.

♦ Втори признак – подновяване на усилията след първия неуспех. Отчаянието се сменя с нови опити за спасение.

♦ Трети признак – човекът, естествено, е гневен, отчайва се, изпитва негативни емоции. Но дълбоко в душата си разбира, че това са стихийни обстоятелства. Сега най-важното е да изплува.

Сега няма смисъл да осъжда капитана и да се кара с бреговата охрана – това ще е по-късно. Не си струва да хаби сили за ругатни и викове за помощ. В този момент това е безсмислено. Главната цел е да оживее в наличните условия. Тук и сега.

Тези три признака показват, че такъв човек има големи, наистина големи шансове да оцелее. И че след потопа сполуката отново ще се върне при него. Той е „предприемач“ в най-хубавия смисъл на думата. Проявява предприемчивост и прави всичко възможно, за да оцелее.

А четвъртият признак е този човек да се старае да помогне на други хора, когато самият той започне да изплува. Да не е безразличен към положението на другите давещи се и в никакъв случай да не ги съди, да не им се надсмива или да се радва на чуждото нещастие.

Бурята ще отмине, потопът ще свърши и такива хора отново ще започнат да строят, да създават, да търгуват, да превозват, да декорират, да забавляват, да обучават... При това още по-добре от преди. Защото сега са се научили и да оцеляват. И могат да предадат това на другите. А това е важно умение. Най-важното.

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki