Gnezdoto.net
10 от 10 - Уроците на милиардерите: Карлос Слим Хелу снимка: Agеncia Brasil

10 от 10 - Уроците на милиардерите: Карлос Слим Хелу

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Мъдрост

Ще ви представя десетте най-богати хора в света според класацията на Forbes. Заедно ще видим какво мислят милиардерите за живота, парите, бизнеса, семейството, любовта, за успехите и провалите, за мечтите и разочарованията. Започваме с Карлос Слим Хелу, чието състояние към момента възлиза на 81.6 млрд. долара. Магнат, инвеститор и филантроп. Бизнесът му е с сферата на телекомуникациите - държи огромен дял от пазара в Мексико и Латинска Америка. Негови са компаниите Telmex и America Movil.

През 2010 г. Хелу оглавява списъка на Forbes на най-богатите в света. Към този момент състоянието му се равнява на 53.5 млрд. Слим е първият мексиканец, който застава начело на класацията. Освен това, за първи път от 16 години мястото е заето от човек извън Съединените щати. Нещо повече, за първи първенството се оглавява от представител на "нововъзникваща пазарна икономика". Слим запазва позициите си до 2013 г. Към декември 2014 е на трето място.

За късмета
Не вярвам много в късмета. Вярвам в обстоятелствата. Вярвам в работата.

За критиката
Tрябва да използваш всяка критика, за да ставаш по-силен. Не позволявай на негативните чувства и емоции да контролират ума ти. Емоционалната вреда не идва от другите; тя се заражда и расте вътре в нас.

За фокуса
Фокусирай се върху основното. Опитай се да не се разсейваш с неща, които няма да придадат допълнителна стойност към базисната идея. Бъди практичен. Поставяй си ясни и постижими цели. Бъди оптимист. Недей да се ръководиш от своите страхове.

За грешките
Всеки бизнес прави грешки. Номерът е да се опиташ да избягваш големите. Когато застанем лице в лице с нашите проблеми, те изчезват. Така че, поучете се от грешките и позволете на успеха тихичко да ви поощрява.

За преценката
Ако си в бизнеса, трябва да си наясно със средата. Трябва имаш визия за бъдещето, но и да познаваш миналото. След това просто гледай цифрите. Те ще ти кажат всичко.

За инвестициите
Инвестирай в бизнеса си особено когато и другите не инвестират в техните. Така ще завладееш по-добри позиции от своите конкуренти. В крайна сметка, ще разбереш, че стагнацията на пазара ти дава предимство пред останалите.

За конкуренцията
Конкуренцията те прави по-добър, винаги, винаги, винаги те прави по-добър, дори когато конкурентът ти печели... Трябва обаче да потърсиш международна конкуренция. Трябва да излезеш извън пределите на дома... Ключът е в интернет. Към момента Съединените Щати са най-развитата страна по отношение на дигиталната култура и затова ние просто трябва да бъдем тук. Интернет е сърцето на новата цивилизация, а телекомуникациите са кръвоносната система.

За партньорствата
В ерата на технологиите не се опитвай да правиш всичко сам, създавай съюзи съюзи и партньорства. Не можеш да направиш нищо без човешки капитал. Избери правилния екип и му дай свобода. Не забравяй, когато са в група, хората имат нужда да следват някого, да имат обща визия. Затова е важно екипът ти да има същите цели като твоите. Не претоварвай хората си. Бъди сигурен, че правилно балансират между работата и живота. Не забравяй, колкото по-добро е положението си, толкова по-голяма е отговорността ти да се грижиш за другите. Не можеш да си позволиш песимисти в екипа си. Те ще те отведат в посредствеността.

За връзката
Ясно е, че когато бизнесът ти се развие, ще трябва да назначиш изпълнителен директор и няколко нива на мениджмънта, но се опитай, доколкото е възможно, да запазиш управлението "плоско", т.е. близо до нивото на същинската работа, защото именно там се правят парите.

За семейството
Семейството не е пречка пред бизнеса. Много хора си мислят, че трябва да избираш между семейството и работата, но за мен не е така. Семейството е моята подкрепа и опора.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki