Gnezdoto.net
Какво да направиш когато не те оценяват достатъчно? Една история, която дава отговор...

Какво да направиш когато не те оценяват достатъчно? Една история, която дава отговор...

Един ден при Учителя дошъл един млад човек с молба за помощ:

- Ти си последната ми надежда, Учителю. Идвам при теб, защото съм отчаян. Хората около мен ме смятат за жалък неудачник. А вече и аз самият започнах да се чувствам толкова нищожен, че не ми се живее. Моля те, кажи ми какво да направя?

Учителят се вгледал в младежа, замислил се и отговорил:

- Знаеш ли, сега имам доста работа и не мога да ти обърна внимание. Но ако искаш, можеш да ми помогнеш ти за нещо важно. После и аз ще се погрижа за твоя проблем.
- Добре, – съгласил се веднага младежът, въпреки че отново се почувствал нещастен от това, че е пренебрегнат.

Учителят носел на едната си ръка красив и очевидно скъп пръстен с уникален камък. Той бавно го свалил от пръста и го подал на момчето:

- Ето какво искам да направиш за мен. Спешно трябва да върна един дълг и се нуждая от пари. Затова искам да отидеш на пазара в града и да го продадеш. Но в никакъв случай не го продавай за по-малко от една златна монета. Запомни това!
Младият човек се обнадеждил, че задачата му не е толкова трудна за изпълнение и бързо тръгнал към пазара. Започнал да предлага пръстена на всеки, който се изпречел пред погледа му. В началото като че ли всички търговци проявявали интерес, но щом им кажел, че иска поне една златна монета, започвали да му се подиграват и дори да го ругаят. Младежът пообиколил още малко търговците и отчаян се запътил обратно при Учителя.

- Учителю, ето пак се провалих. Не можах да изпълня дори тази малка заръка, която ми възложи. – тъжно казал той. – Показах пръстена на почти всеки, който срещнах, но никой не ми плати златна монета. Предлагаха ми медна монета или най-много сребърна и всички твърдяха, че той не струва толкова. Пък и аз самият, как бих могъл да се пазаря, като нямам представа колко струва в действителност?

- Правилно, синко... Ето, ти сам се досети къде е проблемът. Наистина, за да продадеш нещо на определена цена, ти трябва да знаеш каква е стойността в него. Затова, сега отиди при един златар и го помоли да оцени пръстена, но не му го продавай. Просто го попитай каква сума би дал за него.

Младежът отново се върнал на пазара и влязъл при най-известния златар в града. Подал му пръстена и повторил указанията на Учителя. Майсторът дълго го разглеждал, претеглил го, погледнал камъка през лупа и накрая рекъл:

- Предай на Учителя, че в момента не мога да му платя повече от 58 златни монети. Но, ако ми даде малко време, ще го откупя за 70!

- 70 !? – възкликнал младежът и хукнал обратно към Учителя. Нямал търпение да му разкаже какво се е случило.

Учителят изслушал оживения разказ на момчето и кротко му отговорил:
- Виждаш ли, синко... Ти си като този пръстен - скъп, уникален и неповторим. Но ако очакваш да те оцени първият срещнат, той може и да ти каже, че не струваш нищо. Трябва да търсиш оценката и мнението на познавач!

Притчата е част от сборника "ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki