Gnezdoto.net
200 принципа на успеха от Робин Шарма - трета част снимка: stiforpsystem.com

200 принципа на успеха от Робин Шарма - трета част

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Мъдрост

Следващите 25 принципа на Робин Шарма за пълноценен живот, успешен бизнес, работещи взаимоотношения и щастлив брак...

51. Доказано е, че ароматите са прекрасно средство за релаксация. Миризмите имат забележителен ефект върху мислите и настроението. Купи си маслен екстракт от портокал и джинджифил.Сложи по няколко капки от двете масла в чаша с топла вода и вдишай сладката миризма за няколко минути. Остави сместа да постои в стаята, в която си почиваш. Ще те обладае чувство за мир и спокойствие. Лек аромат на ябълка във въздуха прави съня много по-спокоен.

52. Научи се, да се разхождаш половин час след вечеря. Разходка сред природата е най–подходяща. Може би ходенето е най-естественото упражнение. И докато се разхождаш, не мисли за работа, сметки или предизвикателствата, с които ще се сблъскаш – това ще неутрализира ползата от разходката. Просто се наслаждавай. Обърни внимание на изобилието, което те заобикаля. Остави сетивата си да черпят от красотата на природата и свежестта на въздуха. 

53. Започни програма с вдигане на тежести във фитнес салона. Физически силните хора са силни и душевно. С възрастта е нужно да съхраниш не само физическата, но и умствената си сила. 75-годишни мъже участват в маратони, 80-годишни жени изкачват планини и 90-годишни хора живеят пълноценен живот. Без значение дали си на 19, или 93, бъди във форма, бъди мотивиран и имай страст към живота.

54. Никога не спори с шефа – ще загубиш повече от един спор.

55. От гледна точка на бизнес облеклото тъмните костюми (тъмносиньо и сиво) излъчват сила, изисканост и власт. Да сте виждали министър председател или президент с жълто-кафяв костюм?!

56. Редовно изпращай написани на ръка бележки на клиентите си и другите си познати, за да укрепиш връзката. Изпращай им по нещо ценно на всеки няколко месеца. Изпращай им картичка, когато си на почивка. Не се безпокой, дори ако трябва да купиш няколко стотина картички и да прекараш няколко часа в писане. Това е изключително добра инвестиция на време. Друга идея е да им изпратиш някоя статия, която ти се струва интересна, и да приложиш ръчно написана бележка, в която казваш, че мислиш, че това би ги заинтересувало. Изграждането на взаимоотношенията трябва да е във фокуса ти през целия ти живот, независимо дали си ученик, търговец, или родител.

57. Две от най–важните неща за щастлив живот, изпълнен с радост, са балансът и умереността. Човек трябва да поддържа баланс във всичко и да не стига до крайности.

58. Пий жасминов чай, който можеш да си набавиш от всеки китайски магазин. Действа отлично на здравето и е много успокояващ. Направи си чай от няколко парчета джинджифил, който ще възстанови жизнеността ти и ще те държи във върхова физическа форма.

59. Помни, че с ефективното управление на времето ставаш по–гъвкав. Позволява ти да правиш нещата, които искаш, а не нещата, които трябва.

60. Не приемай книгите за личностно развитие за дрънканици. Чети ги и използвай всички идеи, които ти се сторят полезни. Някои хора мислят, че трябва да направят всичко, което пише, и стигат до крайности в използването на техниките. Всяка книга има поне една полезна стратегия. Използвай, каквото ти е необходимо и работи, а останалото просто забрави.

61. Стани приключенец. Съживи духа си и чувството си за игривост. Отново стани дете. Веднъж на всеки няколко месеца се заеми с нова вълнуваща дейност, като например речно плаване, гмуркане, уиндсърфинг, скално катерене, бойни изкуства, плаване, дълбоководен риболов. Това дава перспектива на живота ти, сближава те с тези, с които го практикуваш и те кара да се чувстваш млад и силен.

62. Прекарвай време сред природата. Природните гледки имат силен ефект върху сетивата ти и пораждат чувство за обновление, освежаване и мир. Успешните хора са разбрали колко е важно да се връщат към природата. Започни да ходиш на къмпинг или просто да се разхождаш из гората. Почини край ромолящ поток. Направи си своя собствена малка градина, която ще бъде твоят личен оазис в средата на претъпкания град. Като си създадеш приятелство с природата, лесно ще откриеш спокойствието, удовлетвореността и богатството на своя живот.

63. Спомни си старата поговорка, която казва че здравият дух живее в здраво тяло. Никога не пренебрегвай тялото си, което е тясно свързано с душата. Това е твоят храм. Храни се с качествени продукти, спортувай редовно и се грижи за него, сякаш е най-скъпото ти притежание, защото то е!

64. Бъди толкова силен, че никой да не може да наруши спокойствието на духа ти. Един известен боксьор веднъж се почувствал нещастен. Когато го попитали защо, отговорил че си позволил негативна мисъл. Обуздай поривите си и остани концентриран. Става все по-лесно с практиката. Наистина не можеш да си позволиш лукса да имаш дори една негативна мисъл.

65. Не яж три часа преди лягане. Това помага на доброто храносмилане и на спокойния сън. За по-дълбок, възстановяващ сън запомни, че всекидневните физически упражнения са задължителни, както и отпускането, почивката един час преди лягане. Също така, не си взимай работа за леглото и не мисли за натоварващи неща. Заспивай като бебе, на което са изпели приспивна песничка. И накрая, както е казал Леонардо да Винчи: "оползотвореният ден носи спокоен сън".

66. Внимавай за репутацията си. Ако е добра, ще те изведе до най-високите върхове. Но веднъж изгубила блясъка си, ще бъде трудно да го върнеш. Никога не прави нещо, за което няма да си горд да кажеш на майка си. Забавлявай се, но винаги се съобразявай със съвестта и благоприличието.

67. Намери си наставник, който да те "моделира" по пътя на прогреса. Грешката, която прави целият свят е, че не се възползва от опита на другите. Намери човек, който да е едновременно смел и внимателен с другите, който е узрял. Твоят наставник трябва да бъде наясно с добрите ти интереси и трябва да е достатъчно възрастен, за да може да ти даде добри съвети за това, за което си потърсил помощ. Всеки има нужда да се чувства оценен и дори най–заетите хора ще намерят време да помогнат на човек, който оценява съветите им и ги уважава.

68. Направи списък с всичките си слаби страни. Един наистина уверен и просветен човек ще се стреми да поправи слабостите си, веднага щом ги забележи. Набий си в ума, че дори най-великите и влиятелни хора имат лоши качества. Някои са по-добри от други в прикриването им. От друга страна, научи се да разпознаваш силните си страни и ги развивай.

69. Никога не се оплаквай. Нека хората те познават като силен, позитивен, енергичен и ентусиазиран човек. Човек, който се оплаква, циничен е и винаги се стреми да види лошата страна на нещата, плаши хората и рядко успява в начинанията си. От чисто психологическа гледна точка нещата винаги имат две страни: една, която е в главата ни, и една - в действителността. Фокусирай се върху позитивната. Не позволявай нищо да те отклони от предначертания път към успеха. Представи си и искрено вярвай в това, което искаш. По всяка вероятност ще го получиш.

70. Затваряй си очите за слабостите на приятелите ти. Ако търсиш пробойни, със сигурност ще ги намериш. Бъди достатъчно зрял да не забелязваш малките недостатъци на другите и виж доброто, което без съмнение всеки носи в себе си. Можем да се учим от всички. Всеки има история, която да сподели, виц, който да разкаже, и урок, на който да научи. Отвори съзнанието си затова и ще получиш ужасно много. Приятелите са толкова важни за щастливото съществуване – особено онези, които са споделили с теб много смях и сълзи. Работи упорито, за да създаваш приятелства и да направиш вече съществуващите по-силни и по-богати. Обаждай се на приятелите си, купувай им малки подаръци – книги или каквото мислиш, че може да ги зарадва. Законът за фермата важи при приятелствата така, както важи във всички останали аспекти на живота – каквото посееш, това ще пожънеш. Ако искаш да имаш истински приятели, трябва преди всичко ти да бъдеш такъв.

71. Бъди мил, внимателен и учтив. Но бъди умен и знай кога да бъдеш твърд и смел. Това е отличителна черта на силния човек и със сигурност ще будиш респект. Приятелите за теб трябва да са като отворена книга. Това се постига, като станеш добър слушател, като показваш, че искрено ги цениш, и като развиеш други междуличностни умения. Но за истинския успех човек трябва да знае, че е най-съществено да си отгледа мъдрост и твърдост. Стани експерт в човешката психология и се научи да разбираш човешката същност. Никога не позволявай да бъдеш използван и стой настрани от
сплетните. Дистанцирай се от клюкарството и служебните интриги, но помни, че те въпреки всичко съществуват и знай какво става зад гърба ти. Всеки велик лидер го знае.

72. Създай си образ на висококомпетентен, силен, дисциплиниран, спокоен и възпитан човек. Намери златната среда между образа, който представяш на света, и това, което си в действителност. Създай лека мистерия около себе си, защото истински мъдрите никога не се излагат на показ. Не казвай всичко на всички за себе си, стратегиите и стремежите си. Успешните хора на този свят мислят три пъти преди да говорят, защото една изречена дума никога не се връща. Направи нещата да изглеждат лесни и хората ще казват, че си природно надарен. Говори само добри неща и хората ще се тълпят около теб. Никога не говори лошо за другите и хората ще знаят, че никога няма да злословиш зад гърба им. Изгради своя характер и живей, ръководен от високи принципи.

73. "Фамилиарността ражда презрение" е много добро правило. Звездите остават далеч от Земята. Трябва да спазваш дистанция от всички с изключение на най-близките ти хора. Ако хората видят лидера си във всички негови превъплъщения, той губи аурата си, а заедно с това - властта и мистиката, която е създал. 

74. Научи се да организираш времето си. Погрешно е схващането, че ако си педантичен към времето и живееш по график, ставаш скован и губиш спонтанността на реакциите си. По-скоро правилната организация ти позволява да постигнеш онези цели, които са наистина важни, и в същото време да се наслаждаваш на свободното си време. Добре организираното време позволява повече време за забавление и почивка, а не обратното. Ако времето е разпределено в график, неочакваните ангажименти няма да са толкова неприятни и няма да ги пренебрегваш. Също така се вземи в ръце и спри да си губиш времето със спешни, но маловажни неща (като например обаждания по телефона) и се концентрирай върху нещата, които наистина са от значение. Такива дейности включват време за себеразвитие и размишление, време, отдадено на приятелствата, изградени върху доверие и взаимно уважение, време за физически упражнения, време за четене и дълбоки размишления, време да служиш на обществото.

75. Бъди винаги информиран за последните събития, книги и популярни марки. Повечето лидери четат по 5-6 издания на ден. Не трябва да четеш всяка статия от всеки вестник. Знай върху какво да се фокусираш, какво да подминеш и да прочетеш в друг момент (много успешни хора събират купища изрази от списания и вестници; тези статии остават на съхранение и можеш да ги четеш в свободното си време ). Знанието е сила. Без значение дали си предприемач, корпоративен лидер, или глава на семейството, можеш да промениш живота си и този на другите само с една идея. Погледни за пример Гейтс, Едисон и Бел.

76. Когато избираш човека, с който да прекараш живота си, помни, че това е най-важното решение, което някога ще вземеш. Брачният съюз ще ти осигури 90% от подкрепата, щастието и реализацията ти, затова избирай внимателно. Вземи предвид качества като привързаност, чувство за хумор, интелигентност, адаптивност, зрялост, темперамент, взаимна толерантност и неописуемите характеристики на химията. Ако тези неща са налице, връзката ти има голям шанс да бъде успешна. Действай бавно и не позволявай никой да те притиска при взимането на това решение.


Превод: Бистра Георгиева

(следва продължение)

Вижте още: 200 принципа на успеха от Робин Шарма - втора част

КНИГИТЕ НА РОБИН ШАРМА МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ И ДА ПОРЪЧАТЕ В КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki