Gnezdoto.net
Притча за раковината и орела

Притча за раковината и орела

Когато Бог сътворил човека решил да го попита какъв иска да бъде. Човекът обаче се замислил и казал: „Не знам, не мога да отговоря веднага. Трябва да помисля, въпросът е много важен..."

Тогава Господ казал: „Добре, ще ти помогна да вземеш решението си. Ела с мен."

Хванал го за ръка и го повел към морските дълбини. Там му показал красиви раковини, лежащи на дъното. "Ако искаш можеш да избереш живот като този на раковината. Ще живееш на дъното, обкръжен от милиони такива като теб. Ще се храниш с това, което донесе течението. Всеки твой ден ще прилича на предишния, а животът ти ще протече тихо и спокойно, без риск и сътресения. Няма да ти се налага да водиш битки, няма да те вълнуват нито победи, нито поражения. Ще си лежиш спокойно на дъното и просто ще се отваряш и затваряш."

След като показал на човека живота на раковината, Бог го повел към планината. И там му посочил гнездото на орела. "Ако искаш можеш да си избереш и друг живот – като на орела. Ще можеш да летиш в небето и да достигаш достъпни за малцина върхове. Там няма да срещаш много като теб. Понякога ще се чувстваш самотен. Но винаги ще решаваш сам къде и как да летиш. Ще можеш да живееш както пожелаеш. Ще си абсолютно свободен. Но цената за тази свобода ще е, че нищо и никога няма да ти бъде дадено наготово. За всичко ще трябва да се бориш и да плащаш, понякога със страдание и болка."

От този ден нататък на земята се появили много хора, които избрали живота на раковината и малко, които предпочели живота на орела.

Човек винаги има избор. Но трябва да знае какъв иска да бъде и да поеме всички последствия от своя избор.

Притчата е част от сборника "ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА", издателство Гнездото

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki