Gnezdoto.net
200 принципа на успеха от Робин Шарма - четвърта част снимка: Sharma Leadership International

200 принципа на успеха от Робин Шарма - четвърта част

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Мъдрост

Още 25 принципа, споделени от Робин Шарма, които ще ви помогнат да промените начина си на мислене, начина си на взимане на решения, начина си на живот...

76. Когато избираш човека, с когото да прекараш живота си, помни, че това е най-важното решение, което някога ще вземеш. Брачният съюз ще ти осигури 90% от подкрепата, щастието и реализацията ти, затова избирай внимателно. Вземи предвид качества като привързаност, чувство за хумор, интелигентност, адаптивност, зрялост, темперамент, взаимна толерантност и неописуемите характеристики на химията. Ако тези неща са налице, връзката ти има голям шанс да бъде успешна. Действай бавно и не позволявай никой да те притиска при взимането на това решение.

77. Никога не обсъждай с друг твоите действия за личностно развитие. Твоите стратегии за разширяване способностите на съзнанието и духа са си твои. Другите може да не разберат стойността на себевладеенето и може да погледнат на теб с недоверие, ако им кажеш че успеха ти се дължи на тези техники. Запази тези действия за себе си.

78. Разпредели времето за релаксация през седмицата и спазвай стриктно разпределението. Едва ли ще плануваш някаква друга дейност по времето, когато имаш уговорена среща с президента на компанията или с най–важния си клиент. Затова не слагай други задачи във времето, когато работиш над себе си. Трябва да имаме време за себе си, за да разсъждаваме, да се развиваме, да презареждаме батериите. Това са възстановителни техники, които ни позволяват дълъг престой на върха и са изключително важни.

79. 85% от възприятията постъпват през очите. За да можеш наистина да се концентрираш върху нещо, затвори си очите и всяко разсейване ще изчезне.

80. Бъди господар на волята си, но слуга на съвестта си.

81. Създай си навик да плуваш всеки ден. Ще ти осигури отлично здраве, ще те поддържа бодър и концентриран, стегнат и изящен. Плуването не стресира тялото, кара белия дроб да работи по-добре и ти трябва малко време, за да бъде ефективно. Запомни, че здравият дух вирее в здраво тяло.

82. Хората, които правят добро днес, си осигуряват щастието утре.

83. Ключът към успешното управление на времето е да правиш, каквото си планирал, когато си го планирал. Концентрирай се върху това, което правиш в момента. Само тогава ще постигаш целите си и ще имаш време за важните неща. Въпреки, че е наложително да си гъвкав (прекалено опънатият лък скоро се чупи ), за да следваш графика не се иска нищо повече от дисциплина.

84. Отлична техника за визуализация: ако се притесняваш за нещо, напиши думите на тревогата си на лист хартия. Запали го и гледай как думите изчезват в пламъците. Брус Лий, великият майстор на бойни изкуства, е използвал тази техника редовно.

85. Отдели тревогата си. Отдели си време, за да обмислиш някакъв проблем и си направи план за решение с много варианти. Веднъж направено, вече имаш силата да не се връщаш пак към проблема и да се занимаваш с него отново и отново. Човешкото съзнание е странно създание – нещата, които искаме да забравим се връщат, а нещата, които искаме да запомним, никога не са там, когато ни потрябват. Но умът е като мускул: колкото повече го упражняваш, толкова по-силен става. Направи го твой слуга. Храни го само с най-добрата духовна храна и информация. Ще ти служи вярно и ще прави чудеса за теб, ако вярваш в него.

86. Лидерите са физически отпочинали, но с ангажирани умове.

87. За да бъдеш на върха умствено, твоето тяло трябва да е отпуснато и отпочинало. Безспорно има връзка съзнание - тяло и когато тялото е отпуснато, ненапрегнато, съзнанието е ясно, спокойно и добре фокусирано. Затова йогата е толкова полезно занимание. Поддържа тялото спокойно, за да може съзнанието да работи. Основно разтягане по 15 мин. на ден е отличен начин да освободиш напрежението, което си натрупал в резултат на съществуването в този много и бързо развиващ се, но прекрасен свят. Опитай масаж или джакузи. Отпусни тялото и така ще отпуснеш ума.

88. Подготви си подробен финансов план за следващите няколко години и го следвай. Потърси съвет от специалист, ако имаш нужда. Една мощна стратегия за финансова власт е много простичка: спестяваш 10% от всичко, което си изкарал за дългосрочно развитие (извади ги от сметката си, преди да си имал възможност да ги похарчиш). Да разполагаш разумно парите си е една от най-добрите инвестиции, които можеш да направиш. Финансовата стабилност води до лична свобода.

89. Лидерите четат. /Readers are leaders/. Американският президент Бил Клинтън е прочел повече от 300 книги по време на краткия си престой в Оксфорд. Някои топ лидери четат по 1 книга на ден. Търси знание и информация. Наистина живеем в ерата на информацията и тези, които са по-активни могат да използват това като предимство. Колкото повече знаеш, толкова по-малко се страхуваш.

90. Създай си навик да четеш нещо позитивно и вдъхновяващо вечер, преди да заспиш, и сутрин, преди да станеш от леглото. Скоро ще забележиш ползите от този навик, защото тези мисли ще те съпътстват през целия ден.

91. Нека една от твоите цели да е да развиеш динамична, харизматична личност. Това е качество, което всеки има потенциал да развие, но малко го правят. Президентът Кенеди бил болнав младеж, но надраснал физическите си недъзи, за да се превърне в най-вълнуващата и харизматична политическа фигура в историята на САЩ. Започни от рано. Започни с курса на Дейл Карнеги за публично говорене. Отиди в библиотеката, където ще намериш всичко за изкуството на говоренето. Научи три остроумни, лесни за разбиране вица, усвои навика на социализацията. Ще се забавляваш и ще си създадеш много приятелства и познанства.

92. По въпроса за разговорите, една китайска поговорка казва: "Един единствен разговор на маса с мъдър човек струва колкото един месец учене с книги ". Търси мъдрите и се учи от тях. Те чакат всяка искра интерес, за да ти кажат всичко, от което имаш нужда.

93. Лао Дзъ посочва трите основни качества на великата личност: "Първата е кроткостта, втората е скромността, третата е смирението", които ми помагат да поставям другите преди себе си. Бъди кротък и ще бъдеш смел, бъди скромен и ще бъдеш щедър, избягвай да слагаш себе си пред другите и така ще станеш пръв измежду всички.

94. "Когато не можеш да избереш кое от две еднакви действия да предприемеш, избери по-смелото", казва У.Дж.Слим. Няма заместител на куража и въпреки че колкото повече ходиш, толкова по-голяма става вероятността да си удариш палеца, винаги е по-добре да отиваш някъде, отколкото да стоиш на едно място. Възползвай се от шансовете, поемай рискове и ще срещнеш успехи извън мечтите си.

95. Стани опора на партньора си, бъди този, който винаги го подкрепя и подклажда мечтите и надеждите му. Развивайте се заедно и уверено марширувайте през света като армия от двама.

96. Набележи си поне три човека, които могат да те заредят с вдъхновение, мотивация и подкрепа за твоите цели и намерения. Планирай да се срещнеш с тях през следващите няколко седмици.Слушай ги ентусиазирано и направи с тях brain storming. Набележи си стратегия и следвай техните съвети.

97. Направи всеки свой ден шедьовър. Запомни старата поговорка "Това, което те дърпа назад, не е това което си мислиш, че си, а това което си мислиш, че не си".

98. Така, както прахосваш енергия за неща, които не са важни, така прахосваш и енергия и за напразно мислене. Представи си, че твоят разум има енергиен запас от 1000 вата. Всеки път,когато се колебаеш с какво точно да се захванеш, когато упорито се тревожиш, когато мислиш за всички неща, които трябва да направиш до края на деня, изразходваш по 100 вата. Скоро целият ти енергиен запас е изразходен.Такава е природата на разума. Ако не можеш да го контролираш, енергията ти се изчерпва и постиженията ти ще бъдат минимални. Контролирай го и скоро ще забележиш да се случват прекрасни неща. Ще се почувстваш по-силен и ще постигаш трудни цели с лекота. Философът от 19 ти век Хенри Фредерик Амиел обобщава: "за резултатни действия, няма нищо по-подходящо от всеобхватно /мащабно/ мислене, съчетано със силата на волята."

99. Правилно е казано: "Ако посееш действие ще пожънеш навик; ако посееш навик ще пожънеш характер; ако посееш характер ще пожънеш съдба". Същината на човека е неговият характер – направи своя уникален, безупречен и силен. Не казвай, че ще направиш нещо, докато наистина не го направиш. Говори само истината и мери думите си. Бъди скромен, целенасочен и смирен.

100. Запомни най-важния природен закон: позитивното доминира над негативното.


Превод: Бистра Георгиева

(следва продължение)

Вижте още: 200 принципа на успеха от Робин Шарма - трета част

КНИГИТЕ НА РОБИН ШАРМА МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ И ДА ПОРЪЧАТЕ В КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТО


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki