Gnezdoto.net
За пътя, знаците и още нещо снимка: devetol.com

За пътя, знаците и още нещо

Какво е, когато си на път? Ставаш, стягаш куфарите, сядаш в колата и потегляш. Понякога спираш да заредиш. Понякога - да хапнеш. Има участъци, в които караш бързо, има и такива, в които се налага много да намалиш. Може да се изгубиш. Може да се наложи да заобикаляш. Независимо какво превозно средство се ползва има едно сигурно нещо - няма как да се прескочи самото пътуване, независимо колко време отнема...

И така, в рейс, детенце неспокойно се върти на седалката. След вече час, прекаран в зяпане през прозореца, не издържа:"Майко, искам да пристигна вече!" А майка му, доста изнервена от неговото постоянно любопитство, отговаря: "Не може така, има си път, има си определено време, ще пристигнем, когато трябва да пристигнем. Няма как да прескочим пътя. Всяко нещо изисква време, сега стой търпеливо и се наслаждавай."

Този разговор наистина ли се е състоял? Да. Макар и не съвсем съзнателен, той стана повод за размисъл. В един момент сякаш се вдигна завеса и се откри един съвсем различен свят - в който най-малкото и най-голямото нещо си приличат изцяло. Познато? Да, за фракталите говоря, но те имат аналогия и в ежедневието ни, във всяко нещо от живота ни. Това пътуване в рейс със същия успех може да бъде нашето пътуване през света. Ако раждането се отбележи като начална, а смъртта - като крайна точка, този разговор с голям успех би бил изключително ценен съвет към всеки един човек.

Сигурна съм, че сте чували много често това сравнение. Моето желание е само да го покажа в една по-голяма цялост, защото понякога не разбираме, защо нещо се случва. Искаме да продължим по пътя си с висока скорост, ситуациите и пейзажите да се променят бързо, искаме да не спираме, да не се бавим, да ни е по-забавно, да не намаляваме, но това възможно ли е винаги? На пътя със сигурност не е. Светофарите са сложени с причина. Пешеходните пътеки - също. Когато изживяваме забавяне в живота си, то невинаги означава, че всичко се проваля, може би просто сте някъде по трасето, но... пред светофар. Вярвате ли, че в живота няма пътни знаци? Аз не виждам голяма разлика между това да светне червено и да се заключиш вкъщи по погрешка. Или да счупиш крак, или да изпуснеш влака/рейса си. Не виждам разлика и между това да срещнеш приятел, който"случайно" е в твоята посока и еднопосочното движение в пътната лента. Просто никой не ни учи какво означават знаците в нашия живот, изпитват ни само за тези на пътя... Това не ги прави по-малко валидни. Но знанието как да живеем в живота си, противно на повечето разбирания, според мен присъства навсякъде около нас. Не намирането и получаването му е нашият най-голям проблем, а осъзнаването. Как да работим с него. Как да го приложим на практика. Защото и по този път обикновено искаме да минем със самолет - възможно най-бързо и напряко.

Въпросът е, наистина ли искаме да го направим? Съзнателно ли стъпваме по тази земя, забелязвайки знаците около себе си? Правим ли изборите си от позицията на спокойствие и сила? В синхрон ли сме със самите себе си - мислите, чувствата и действията ни, дали са в една посока? Ако не, може би е време да поспрем, защото минаването на червено понякога се оказва фатално... Неслучайно спирачките са толкова важен елемент за всяко превозно средство.

Дарина Гаджурова, личен сайт: bulgarianbreathworkassociation.com

Вижте още: Виждаме ли знаците по пътя си? Пропускаме ли щастието?


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПАРТНЬОРСКИ ПОСТОВЕ"