Gnezdoto.net
Сълзите на бедняка RedHeadsRule/ pixabay.com

Сълзите на бедняка

Луната почти беше преполовила своята разходка по тъмното небе, а господин Волв стоеше все така неподвижен върху прекрасното кожено кресло, пред горящата камина. Изглеждаше като цар на своя трон, с неподвижно каменно лице. Единственото, което едва помръдваше, бяха очите му, трескаво следящи танца на огъня.

Всъщност господин Волв не беше цар, поне не истински, но притежаваше огромна империя, в която работеха стотици. Той бе определено по-богат от някои царе. В редките случаи, в които имаха честта да го зърнат, хората го гледаха с възхита и почит. Той не излизаше често, не обичаше срещите и дългите разговори, а най не му се нравеше, когато се налагаше да говори с непознати. Но този ден реши да предприеме приключение, на което до този момент не би се осмелил.

Нареди на един от служителите си да му донесе дрехи, такива по-простички, каквито хора от бедните квартали биха носили, и един стар куфар. Съблече своите изискани, прилежно огладени одежди, облече вехтите, поразроши косата си, обу, видимо носени от друг, обувки, взе куфара и излезе призори от дома си. Избра ранния час не заради друго, а да не би някой от хората на неговата улица, които го познаваха и почитаха, да го видят в подобен окаян вид. Докато вървеше из града така облечен се чувстваше ужасно. Сякаш върху неговата кадифена кожа някой беше метнал вълнена риза, от онези бодливите, и със сигурност никак не му беше по мярка!

Към обед стигна крайната си цел - най-бедния квартал. Улиците оправдаха неговите очаквания - прашни, тесни, с аромат, различен от този пред неговата къща. Пообиколи, но от дългия преход вече чувстваше истинска умора, беше жаден и доста гладен. В бутафорния куфар не се беше сетил да сложи нито вода, нито храна. Може би защото никога не беше оставал гладен и жаден на улицата, не беше помислил за това. Огледа се за ресторант или кафене, такива нямаше. Обиколи още малко и за негово огромно щастие в края на една от улиците видя жена, която подаваше някакъв сироп. Бързо се запъти към нея - така, както бродник в пустинята би се затичал към оазис.

- Една чаша моля.
- Заповядайте - усмихна се топло младото същество и му подаде чашка, пълна с течност, много ценна за Волв в момента.

Той бръкна в скъсания си джоб и от него извади едра банкнота. Очите на момичето сякаш стреснато гледаха ту към мъжа, ту към парите, с които искаше да се разплати.

- Не, господине, не мога да Ви върна. Не бих могла дори да събера печалбата си за цялата седмица.
- О! – възкликна тихо Волв – Само такива имам, а съм толкова жаден - сякаш го каза по-скоро на себе си отколкото на продавачката.

- Задръжте чашата, господине, и не ми давайте нищо.
- Ама как, грехота е да продавате без да вземате нищо!
- А не е ли грехота да оставя жаден пътник на улицата? Вземете я! – и момичето подаде чашата към Волв, отново широко усмихната.

Той продължи надолу по улицата замислен що за чудновато момиче и що за странно място е това. Забеляза малка къща с три стъпала пред входа. Отново се забърза. Седна на най-горното и се загледа в тези чудати хора.

Не знам колко дълго бе се взирал в лицата на минувачите, но слънцето вече почти се беше скрило, когато пред същия праг, на който стоеше, Волв видя дребен мъж и две усмихнати дечица. Говориха си оживено и въпреки изморения си вид, мъжът се усмихваше доста често. Щом се приближиха и го забелязаха, се спряха пред него.

- Здравей, пътнико.
- Здравейте - отвърна леко притеснено Волв.
- Сигурно идвате от далеч, изглеждате доста уморен, а може би сте и доста гледен.
- Как познахте – засмя се господинът.

- Не сте първият уморен и гладен човек, който виждам. Знаете ли, тук няма да е лесно да намерите подслон и храна, затова ми се струва редно поне да ви нахраня. Заповядайте! - каза мъжът докато се качваше по стъпалата и отваряше вратата точно зад гърба на Волв – Имате късмет, днес жена ми е приготвила своя специалитет.
Волв не му мисли много, стана и последва странния дребен мъж вътре, в нисичката му, тъмна къща.
- Как се казвате? Аз съм Матео, а това е красивата ми съпруга.

И Матео рязко се обърна и прегърна също толкова дребничка и слабичка жена, която точно се беше подала, за да види кой е пристигнал.

- Волв, приятно ми е, господине. Благодаря ви за добрината.

Дребният се усмихна и нареди чаши по масата, докато жената носеше голямо, захлупено гърне, което постави в центъра й. Матео вдигна похлупака на глинения съд и под него Волв с ужас установи, че има само рядка супа. Скоро в чинийката му имаше от същата супа, а в чашата му - сироп, много напомнящ на този от уличното момиче.

- Знаете ли, аз съм срещал само един човек с име като вашето - каза мъжът, докато сърбаше ентусиазирано от супата - но той е много различен от Вас.
- Така ли, какъв е?

- Господин Волв от мраморната къща. Никога не съм го срещал лично, ама говорят, че е странник.

- Той е звяр, има червени очи и дълги нокти - засмя се едно от децата.
- Това са детски измислици. Не е звяр, ама едва ли е щастлив, скрит в каменната си къща съвсем самичък.

Волв се огледа в стаята. Малка, обикновена, дори дрипава. Светлината идваше само от един прозорец и от съсухрената пещ в която тлееха някакви дънери.

- Да, ама казват, че бил най-богатият човек в града – обади се Волв.
- Богат е, да, но какво от това, пътнико. Аз съм по-богат от него, задето имам тази къща и тази вечеря, всичката любов на света и най-красивите очи ми се усмихват всяка сутрин, щом отворя своите. Завивката ми може и да не е от пух, но щом прегърна любимата си, душата ми се сгрява и тази топлина идва от сърцето. Най-скъпата топлина, от любовта, нея не я продават в никой магазин.

След вечеря семейството се нареди покрай огъня. По-голямото дете донесе някаква цигулка и засвири. Бащата затвори очи, а не след дълго Волв забеляза, че по лицето му се спускат сълзи.

- Защо се натъжихте - попита го.
- Не съм тъжен, радвам се. Започвам да виждам семейството си и със затворени очи.
- Но защо ви е да си ги представяте, когато те са тук до Вас?

- Скоро няма да мога да ги виждам, очите ми са болни.
- Защо не се лекувате, няма ли лек за болестта?
- Има, но е много скъп – отвърна тихо Матео.

Волв едва изчака до края на мелодията. Той искаше да избяга. Колкото се може по-бързо и по-далеч! Извини се, че трябва да тръгва, изправи се и помоли да отиде да се преоблече преди да потегли.

Жената го покани в една съседна стая. Изчака я да излезе, хлопна вратата и припряно отвори куфара. Бързо облече своите скъпи дрехи, нареди старите в куфара, затвори го, постави до него носените обувки, а над тях бележка:

"Аз съм един беден човек, не мога да ви дам нищо друго. Дано тези стигнат за очите Ви."

А до бележката натрупа купчина едри банкноти.

***

Луната завършваше обиколката си по нощното небе. Господин Волв стоеше в своя кожен трон срещу мраморната камина, гледаше танца на огъня, а мислите му трескаво прескачаха през прашните улици на крайния квартал.

В устата си имаше сладък вкус от сироп, а щом затвори очи, чу мелодията на цигулката...  Изведнъж в тази красива стая, пред тази огромна камина стана много студено.

Волв никога не бе чувствал подобен студ и замислен за онази топлина, дето не можело да си я купиш в никой магазин, една едра, гореща сълза остави следа по мраморното му лице.

автор: Гергана Запорожанова
източник: highviewart.com

Виж още: ТОВА ЛИ БЕШЕ ЖИВОТЪТ, КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА ЖИВЕЯ?


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min
Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki