Gnezdoto.net
Не преставаме да играем, защото остаряваме. Остаряваме, защото спираме да играем

Не преставаме да играем, защото остаряваме. Остаряваме, защото спираме да играем

На една от лекциите професорът ни съобщи, че имаме нова колежка. В този момент усетих леко докосване по рамото. Огледах се и видях дребничка старица, която ми се усмихваше толкова открито и лъчезарно, че неволно и аз се усмихнах.

– Здравей, красавице. Аз съм Роуз и съм на 87 години – каза тя. – Може ли да седна до теб?

Усмихнах ѝ се отново и ѝ направих място.
– Разбира се, сядай. Мога ли да попитам какво те води в университета на тази невинна възраст? – изведнъж ми се прииска да се пошегувам с нея.

– Тук съм, за да срещна някой богат мъж, да се омъжа и да му родя куп дечица – намигна ми жената.

– А сериозно? – продължих аз. Все повече харесвах новата си състудентка и бях любопитна какво я мотивира да се захване с такова предизвикателство на тази възраст.

– Ами, ако трябва сериозно... Винаги съм искала да имам висше образование. И ето ме тук – кратко отговори Роуз.

След лекциите излязохме заедно и седнахме да пием кафе. От този ден нататък винаги си тръгвахме заедно с Роуз и дълго разговаряхме. Обичах да слушам нейните разкази, в които тя споделяше своята мъдрост и житейски опит. Междувременно тя се превърна в иконата на випуска. Където и да отидеше, Роуз бързо се сприятеляваше, обличаше се добре и искрено се радваше на вниманието на колегите. Тя живееше!

В края на семестъра я поканихме да изнесе реч на тържеството на випуска. Когато тръгна към трибуната, листовете, на които си беше написала словото, паднаха от ръцете ѝ и се разпиляха по пода. Роуз се притесни и се опита да ги събере, но успя да вдигне само някои от тях.

– Моля да ме извините, малко се разсеях. Заради мъжа ми зарязах бирата и сега от съвсем малко уиски се опияних – пошегува се тя. – Сега ще ми е трудно да си подредя речта отново, затова ще ви кажа само няколко неща, които мисля.

Когато смехът в залата утихна, тя се прокашля и започна да говори:
– Ние не преставаме да играем, защото остаряваме. Ние остаряваме, защото спираме да играем. Има точно четири тайни на младостта, щастието и успеха. Трябва да се смеете всеки ден и всеки ден да откривате нещо забавно в живота. Трябва да имате мечта. Когато спрете да мечтаете, вие умирате. Около нас има толкова хора, които вече са мъртви, без дори да подозират това! Има огромна разлика между стареенето и израстването. Ако вие сте на 19 години и цяла година се протягате на дивана и не направите нищо смислено, в края на годината ще станете на 20. Ако аз правя същото, след една година ще навърша 88 години. Няма нищо сложно в това да станеш по-възрастен. Не е нужен талант или някакви способности, за да станеш по-възрастен. Важното е да откриеш нови възможности в тази промяна. Да не съжаляваш за нищо! Възрастните хора обикновено не съжаляват за това, което са направили, а за това, което не са успели да направят. И от смъртта се страхуват само тези, които съжаляват за твърде много неща.

Възрастните хора обикновено не съжаляват за това, което са направили, а за това, което не са успели да направят. И от смъртта се страхуват само тези, които съжаляват за твърде много неща.

Тя завърши речта си с думите „Ваша Роуз“ и се върна на мястото си. Всички се умълчаха, осмисляйки думите ѝ.

След една година Роуз завърши степента, която беше започ­нала преди години, и получи дипломата, за която толкова беше мечтала. Седмица по-късно почина в съня си.

Повече от две хиляди студенти дойдоха на погребението, за да почетат паметта на тази дребничка жена, на тази светла личност, която със своя пример ни показа, че никога не е късно да станеш това, което искаш да бъдеш.
Няма нищо сложно в остаряването. То е неизбежно. Но израстването е въпрос на избор.

Не е вярно, че хората спират да преследват мечтите си, защото остаряват. Те остаряват, защото спират да мечтаят.
Габриел Гарсия Маркес

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min
Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki