Gnezdoto.net
На ръба на пропастта – една история, която ще ви помогне в труден момент

На ръба на пропастта – една история, която ще ви помогне в труден момент

Един млад човек преживявал тежък период от живота си. Случили му се поредица от беди и несполуки, изгубил работата си, натрупал дългове, а нямал нито един близък, към когото да се обърне за подкрепа. Отчаян и обезверен, един ден той решил да сложи край на живота си.

Станал преди изгрев слънце и тръгнал към една висока пропаст в края на града. Но когато стигнал до мястото, там видял възрастен мъж, който стоял на един камък и се наслаждавал на утринната свежест. Старецът видял, че мъжът е разстроен, и по зачервените му очи и блуждаещия поглед се досетил за намеренията му. Затова благо го заговорил:
– Какво те води насам, синко?

Мъжът вътрешно се ядосал на непознатия и понечил да се върне, но после решил да седне до него и да го изчака да си тръгне, за да осъществи замисленото.

– А, нищо... просто се разхождам – отвърнал вяло. – А ти какво правиш тук толкова рано?

– Дойдох, за да посрещна изгрева на слънцето. Да приветст­вам утрото и да благодаря на Бога, че ми е дал още един ден, че ме е дарил с дълъг живот, че мога да се движа, че виждам красотата наоколо...

– Е, ти явно си късметлия... Сигурно си имал щастлив и спокоен живот. Но ако беше на мое място, нямаше да говориш така. Толкова ми е черен животът, че просто не виждам смисъл от него... Аз не съм от любимците на съдбата и няма за какво да благодаря...

– Не знам какво означава за теб спокоен и щастлив живот, но ще ти разкажа за моя. Когато бях на твоите години, имах всичко, което може да иска един млад човек. Живеех в луксозна къща, имах красива жена, проспериращ бизнес, много приятели... Смятах, че съм постигнал всичко, че всичко ми е ясно. Просто нямаше какво да се обърка... И през ум не ми минаваше, че някой ден може да го изгубя. Но се случи така, че в рамките на една година подреденият ми и перфектен живот се стопи като пясъчен замък, пометен от морето. Но знаеш ли, сега съм благодарен на Бога за всеки миг от осемдесетгодишния ми живот.

В момента четете откъс от книгата "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

– Какво се случи? – заинтригувал се младият мъж и за пръв път откакто бил дошъл на скалата сякаш се оживил.

– Най-напред една неразумна сделка от моя страна доведе до поредица от финансови загуби и накрая целият ми бизнес се сгромоляса, а аз се оказах затънал в огромни дългове. За да се разплатя с всички кредитори, се наложи да продам дома си и цялото си имущество. След всичко това ми остана малка сума, с която можех да преживея едва няколко месеца. През това време съпругата ми ме напусна, а след време разбрах, че се е омъжила за един от най-близките ми приятели. Приятелите ми също се разбягаха. Явно се притесняваха, че може да им искам пари назаем. Пък и вече не бях от тяхната категория... Освен това от стреса се разклати и здравето ми, не можех да спя, започнаха проблеми със сърцето...

– Господи! – възкликнал младият мъж, който вече с нескрито любопитство слушал своя събеседник. – Наистина злините никога не идват сами... И какво стана после? Как успяхте да излезте от това положение?

– Всъщност се оказа, че това е най-хубавото нещо, което се е случвало в живота ми. Само че тогава все още не го знаех. По онова време бях толкова отчаян, че единственият изход, който виждах, беше да се самоубия. И един ден, докато безцелно се скитах по улиците, случайно срещнах стар приятел от детството, който беше дошъл за няколко часа по работа в града. Разказа ми, че живее в някакво затънтено село на брега на морето, където държи малко ресторантче на плажа. Покани ме да му гостувам. Така или иначе вече нямаше какво да правя в големия град, така че приех предложението. Когато отидохме в селото, му разказах цялата си история и той предложи, ако искам да остана там и да му помагам за заведението. Какво пък, казах си, нямам какво да губя. Поне няма да му бъда в тежест. Така започна новият ми живот. В началото се чувствах доста странно, защото бях свикнал на съвсем различен ритъм на живот, бях живял сред лукс и удобства, сред бизнес срещи и светски партита... А в селото дните бяха спокойни и еднообразни. Вечер се разхождах край морето, понякога до среднощ си говорехме с моя приятел на чаша вино, обсъждахме какви промени да направим в ресторанта, смеехме се, връщахме се към детските спомени... Много скоро, вероятно от чистата храна и от морския въздух, усетих, че възвръщам добрата си форма, здравето ми се стабилизира. След няколко месеца вече се чувствах толкова добре, че дори не можех и да помисля за връщане към стария си начин на живот. Срещнах нови приятели, живеех просто и смислено, не бързах, хранех се умерено и здравословно. И най-важното – преосмислих всички ценности, върху които бях градил живота си. Разбрах, че да притежаваш много, е най-тежкият товар, който можеш да носиш в живота си. Че е по-добре да имаш двама истински приятели, отколкото цяла дузина ласкатели и фалшиви доброжелатели. Осъзнах, че колкото по-просто живееш, толкова по-леко дишаш. И че с по-малко багаж се върви по-лесно.

Затова понякога идвам тук, в града, където изгубих всичко, за да благодаря на Бог, че ми го отне преди толкова години. Защото това ми показа истинския живот, научи ме на търпение, на прошка и на смирение. И когато стоя тук, на тази скала, винаги си спомням, че точно от ръба на пропастта ми се откри най-прекрасната гледка в живота. А може би, ако тогава не бях изгубил всичко, сега нямаше да съм жив. Кой знае...

Младежът слушал в захлас разказа на възрастния мъж и неусетно се изпълвал с надежда и оптимизъм. Вече нямало и помен от мрачните му мисли за самоубийство.

– Много се радвам, че ви срещнах – искрено казал той. – И ви благодаря, че ми разказахте вашата история. Мисля, че имах нужда точно от това.

– Аз също се радвам, че си поговорихме – отвърнал старецът. – А на изпроводяк искам да ти кажа още нещо. Никога не забравяй, че преди изгрева е най-тъмно.

В крайна сметка всичко в живота се случва точно така, както е трябвало да се случи. Просто трябва внимателно да наблюдаваш, за да разбереш това.
Марк Аврелий

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki