Gnezdoto.net
Зарадвай някой непознат. Доброто е заразително!

Зарадвай някой непознат. Доброто е заразително!

Пред крайпътно заведение спрял стар и поочукан автомобил, от който слязла възрастна жена. Всички в кафенето я познавали, защото тя години наред, винаги когато минавала оттам, спирала, за да си вземе чашка кафе за из път.

Докато си разменяла дежурните любезности с момчето на касата, тя видяла, че на паркинга е спрял още един автомобил. Жената била в прекрасно настроение и решила да направи някакво малко добро. Затова весело казала на касиера:

– Ще ти платя още едно кафе. Моля те, дай го на този млад човек, който в момента слиза от онази кола на паркинга.

– Разбира се, няма проблем – вдигнало рамене момчето, мислейки, че мъжът е познат или приятел на клиентката.

– Хайде, аз ще тръгвам, че работа ме чака – казала жената, взела кафето и си тръгнала.

След няколко дни тя отново минала през крайпътното заведение и когато влязла вътре, момчето на касата смутено започнало да ѝ обяснява:

– Знаете ли, мисля, че онзи ден се получи някакво недоразумение. Както ме помолихте, аз дадох на онзи младеж кафето, което платихте за него, но той каза, че не ви познава.

– Точно така е. Ние не се познаваме. Но не е станало недоразумение. Аз просто исках да почерпя с едно кафе някой непознат. Ей така, за да го зарадвам... – с усмивка обяснила жената.

– Аха, разбирам... – продължил касиерът. – Но знаете ли кое е по-интересното? Когато казах на младежа, че вие сте платили за кафето му, той плати едно кафе и ме помоли да го дам на следващия човек, който влезе в заведението. А когато влезе следващият и получи своето кафе, той направи същото... и това се повтаряше с всеки новодошъл. Някои дори добавяха и малък сладкиш към поръчката за следващия посетител. Беше невероятно! През целия ден хората си тръгваха оттук радостни и усмихнати...

– Това е чудесно! Винаги съм знаела, че доброто е заразително – щастливо възкликнала възрастната жена. – И се радвам, че съм поставила началото на тази малка верига. Така сме направили света малко по-добър. А и самите ние сме били по-щастливи в този ден. Защото е прекрасно да получиш неочаквано добро, но няма по-голямо щастие от това ти да направиш нещо за другите.

Щастието се увеличава, когато се споделя с други.
Жорж Льометр

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРИТЧИ И МОТИВИРАЩИ ИСТОРИИ"

vig vsi4ki