Gnezdoto.net
7 възможни вреди от положителното мислене

7 възможни вреди от положителното мислене

Може ли положителното мислене да има негативен ефект?

Можете ли да карате кола положително? Ако имате книжка, положително можете, нали? А можете ли са карате кола отрицателно?

Всъщност нито вие, нито аз караме положително или отрицателно колата си. Или сме способни да шофираме, или не.

Истината е, че според това колко добре умеем да се справяме зад волана, ние или се наслаждаваме на спокойно и сигурно пътуване, или създаваме кошмар на пътя за нас и за останалите хора. Защо тогава се заблуждаваме, че като мислим положително, ще стигнем до там, до където искаме да стигнем в живота? Стана модерно да си позитивен и да мислиш положително. Ако влезете в книжарница, ще видите, че всяка втора книга е посветена на положителното мислене. Много малко обаче са тези, които ни дават документ с "водач на човешко мисловно средство".

Истината е, че мисленето не е нито положително, нито отрицателно. Изпадането и в двете крайности не е полезно за нас и ни кара несъзнателно да даваме безсмислени оценки на хората и обстоятелствата.

7 възможни вреди от положителното мислене:

1. Не карайте песимиста да мисли положително. Повечето песимисти имат склонност да преувеличават проблемите си и предизвикателствата, които им предстоят. Един песимист ще начертае в главата си безброй мрачни сценарии за бъдещата си работа, повечето от които няма да се случат. Ако обаче накарате този човек да мисли положително и той се съгласи, може би притиснат от обстоятелствата в живота си, може още от сега да предвидите, че ще настанат хаос и объркване и човекът няма да се справи в ситуацията.

2. Бягство от реалността. Съществува голяма вероятност човек, който постоянно мисли положително, да се изолира от реалността и да изгуби способността си да се справя с живота. Нагласата "Аз мисля положително, всичко е положително" създава илюзия за реалността и след време може да доведе до дълбока депресия и невъзможност за решаване на житейските задачи. Постоянната мисъл, че "всичко е наред" може да остави въпросния човек без план Б и готовност за изход.

3. Отрицанието. Това е друга форма на положително мислене. Сред изследователите дори се прокарва идеята, че точно отрицанието е една от възможните причини за настоящата световна икономическа и политическа криза. Хората отказват да вземат предвид възможните негативни последствия от своите действия. Съвсем скоро бяхме свидетели на призива на един европейски министър-председател с добро сърце и майчинска загриженост да покани емигрантите "бежанци" в страната си, без да си дава сметка за последствията. Положителното отношение може да се превърне в глуповата наивност, от която други хора да се възползват.

4. Прекаленото положително мислене може да доведе до честа смяна на настроенията. Това твърди Марк Баншик - професор по медицина и психиатър. Хората с биполярни разстройства преминават през състояние, когато приемат свръхдози положително мислене, придружени със силна емоция. Стига се до "мания" - мислите често са в противоречие с реалността и те карат хората да предприемат рискови действия, например да шофират със 200 км в час по магистралата, да крадат, да използват наркотици, защото "всичко е наред и нищо лошо не може да ми се случи".
Въпреки че повечето хора не достигат до подобни мании, напълно е възможно Иван или Мира да бъдат погълнати от положителни мисли, да изгубят реалната си преценка и да направят нещо, което обикновено не биха сторили.

5. Положителното мислене може да служи като "извинителна бележка" за бездействие. В същото изследване Баншик достига до заключението, че много млади мъже на около 20 години използват положителното мислене като оправдание да не свършат нещо. Те казват: "Всичко е наред", дори когато не е, и смятат, че като мислят по този начин, ще решат проблема. Наистина, мисленето е първопричината за обстоятелствата, които човек създава в живота си, но то не е единствения компонент. Често хората използват твърдението "Всичко е наред" като оправдание да се примиряват с неприятна работа, неподходящ партньор, лошо здраве и така избягват своята част от отговорността да направят нещо по въпроса.
Заглушаване на гласа на тревожността, който казва "Направи нещо". Хората, които използват положителното мислене като защита, се опитват да не се чустват притеснени, тогава когато би трябвало да бъдат . Известна доза притеснение често е полезна, за да ни мотивира да предприемем действие в определена ситуация. Като прикриваме притеснението зад маската на веселото настроение, ние може да влошим ситуацията, защото отлагаме действието с всеки изминал ден.

6. Положително или пожелателно. "Мисли положително и очаквай положителното". Да, така е на теория. На практика обаче повечето хора, които се опитват да мислят положително, очакват съвсем различни неща. Всяка мисъл, която не е придружена с емоция и действие, се превръща от положителна в пожелателна. Резултатите най-често са излъгани очаквания, неосъществени планове и самообвинения.

7. Вечният студент. Подтиквани от желанието да използваме собствените си сили и възможности, ние решаваме да учим нови неща. Една моя позната посещава три-четири семинара месечно и си купува все нови и нови книги за положителното мислене. Едва свързва двата края, но е експерт по всички въпроси за положителното мислене и енергията. Това е безкрайна тема и никога няма да научим всичко. Вечния студент по положително мислене никога не става професионалист.

Откъс от бонус главата „Ползите и вредите от положителното мислене" към книгата „7 ключа към свободата"

Автор: Виктория Лазарова

Виктория Лазарова е коуч за успех и креативно мислене и съавтор на книгата „7 ключа към свободата"

sedem-kliucha-kym-svobodata 1„7 ключа към свободата" е синтез от мъдростта на шестима автори, обединени чрез Мастермайнда във виждането си за свободата. Тя е практическо ръководство, което ще ви помогне да осъзнаете с какви възможности разполагате и да се отърсите от страха и тревогата, да разберете как функционира съзнанието и чрез ново познание да се радвате на успех във всички области на живота си.

7-те ключа към свободата се откриват чрез правилното използване на шестте интелектуални мускули на съзнанието. Мастермайндът е седмият ключ. Всеки от нас притежава въображение, разум, памет, възприятие, интуиция и воля, които може да използва, за да бъде свободен и да развива своя потенциал.

Книгата можете да поръчате в книжарница Gnezdoto

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki