Gnezdoto.net
Защо волята никога не е достатъчна за да се отървеш от вредните си навици?

Защо волята никога не е достатъчна за да се отървеш от вредните си навици?

„Когато посееш действие, ще пожънеш навик.
Когато посееш навик, ще пожънеш характер.
Когато посееш характер, ще пожънеш съдба.“

Независимо какви навици имаш, добри или лоши, винаги е трудно да се справиш с тях. Според проучванията са нужни 21 дни, за да се създаде или премахне един навик. Това означава, че ако искаш да се отървеш от някоя от вредните си привички, трябва да спреш да правиш това, което правиш, в продължение на три седмици. Такъв е номерът.

Ключът към унищожаването на един лош навик е да замениш това, което правиш, с нещо друго. Не можеш просто да спреш да правиш нещо – трябва да го замениш с нова дейност. Ако ходиш всяка събота сутрин в търговския център и харчиш пари, които нямаш, трябва да замениш ходенето по магазините с нещо ново. Опитай с библиотеката, парка или някое друго място, което няма да те изкушава да харчиш пари. Твоят нов навик ще е да ходиш на това ново място всяка събота сутрин. Постарай се и бъди упорит. Но избери място, което наистина ще има положителен ефект за теб, вместо обратното.

Не разчитай само на своята воля. Волята е силно надценявана.

Да кажем, че имаш навика да се натъпчеш на вечеря, да се пльоснеш пред телевизора за три или четири часа, докато ти се приспи, после да се преместиш в спалнята, където се строполяваш и спиш като пън до звъна на будилника, след което тръгваш на работа. Между другото, току-що описах типичната вечер на около 80 % от възрастното население на страната. Ако заради този навик си дебел, глупав и мързелив (вследствие на повтарянето му ден след ден), може би ще ти се прииска да го премахнеш. Добре, как да го направиш? Просто да спреш? Как да спреш? Отговори ми, де! Точно така – не може просто да спреш да правиш нещо. Трябва да замениш лошия навик с нов навик.

Какво би могъл да правиш, вместо след вечеря веднага да се паркираш пред телевизора? Трябва сам да знаеш, иначе няма начин да се отървеш от навика си. Волята ти ще се окаже доста немощна, ако нямаш план за подходяща заместваща дейност. Ако решиш да четеш книги, вместо да гледаш телевизия, предлагам ти да си подредиш на видно място книгите, които винаги си искал да прочетеш. Иначе ще ти бъде трудно да се съсредоточиш и понеже хората сме мързеливи по природа, едва ли ще ти се занимава да търсиш всеки път нещо за четене и скоро ще се озовеш отново пред телевизора. Ако решиш да играеш повече време с децата си, предлагам ти да направиш същото и с видовете игри и занимания. Трябва да имаш винаги под ръка нова игра, с която да замениш старата; иначе много лесно ще попаднеш отново в клопката на старото поведение.

Какви са навиците ти? Отдели минутка и помисли какви са нещата, които правиш всеки ден – нещата, които оформят живота ти. Разбира се, едва ли ще ти отнеме повече от пет секунди, за да стигнеш до очевидните „лоши“ навици. Ще ти е нужно малко повече време, за да откриеш скритите навици, които унищожават бъдещето ти. Това изисква малко мислене. Хващай се за работа. Направи си списък.
А после запиши и някои дейности, с които би могъл да запълниш празнината, оставена от лошите навици, с които ще се бориш.

Лари Уингет, откъс от книгата НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 04 декември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki