Gnezdoto.net
Отстрани лошите спътници от живота си

Отстрани лошите спътници от живота си

Животът е пълен със стръмнини и пропасти. За да развием своя икигай и да достигнем жизнените си цели, изключително важно е да се обкръжим с тези хора, които ще ни помагат в изкачването на нашите върхове и ще ни оказват подкрепа в моментите на опасност.

ЕМОЦИОНАЛНА ЗАРАЗА

„Всеки от нас познава хора, които при контакт ни предават енергията си, с които, без да знаем защо, се чувстваме добре. Както и хора, общуването с които ни потиска, натъжава и ограбва енергията ни. Всичко това се случва, защото във връзките ни с другите, всеки ден и всеки път, ни заразяват техните емоции.“
Феран Рамон-Кортес

Лошите спътници

За да направим „кастинг“ за създаване на най-добрия екип, можем да започнем с разчистване. Ако искаме да изпълним нашия икигай, трябва най-напред да идентифицираме лошите си спътници, с които „сме в една лодка“.
Те са онези, които:

● постоянно се оплакват и критикуват другите (със сигурност и ние ще станем обект на критиките им). Това са хора, които заразяват със своята негативност;
● крадат твърде много от времето ни, като непрекъснато изискват прекалено много внимание или постоянно търсят услуги;
● подвеждат ни точно в онези моменти, когато се нуждаем от тях.

Лесно е да разпознаем този тип хора – обикновено, след като прекараме известно време с тях, се чувстваме уморени, раздразнени или обезсърчени. С други думи, чувстваме се по-зле.

Най-добре е да се научим да ги забелязваме и периодично да ги отстраняваме от живота си – така ще освободим време, което да споделяме с по-ограничен и по-смислен кръг от приятели.

КАЖИ МИ С КОГО ПРЕКАРВАШ НАЙ-МНОГО ВРЕМЕ, ЗА ДА ТИ КАЖА КЪДЕ СИ

Преди няколко десетилетия американският предприемач Джим Рон става известен със своя реч, в която споделя следната идея: „Ти си средноаритметично на петимата души, с които прекарваш най-много време.“ Тоест нашите спътници, тези, с които „сме в една лодка“, определят средното ниво на щастието ни, както и на ефективността ни във всяка област.

Създаването на добър екип, придружаващ ни в нашия икигай, е нещо много важно. Както успехът на една експедиция зависи от сбора на силите и способностите на членовете в групата, така и всекидневният ни живот е повлиян от хората, с които прекарваме най-много време.

Според Джим Рон, ако оценим по скалата от 1 до 10 степента си на радост, която изпитваме от контакта си с нашите 5 души, средноаритметичното между тези оценки ще бъде собственото ни ниво на радост.

Представи си, че радостта, която ти носят твоите пет души, оценяваш с 9, 8, 8, 2 и 3. Средноаритметичното на тези числа е 6, което означава, че ти си умерено щастлив в живота си. Ако искаш да повишиш „оценката“, престани да се виждаш много често с онези двама, които си оценил с 2 и 3, и ги замести с хора с по-висок жизнен тонус. Така незабавно ще се повиши и нивото на собствената ти всекидневна радост.

Феран Рамон-Кортес – експерт в областта на комуникациите, обяснява, че психическият ни баланс зависи от емоциите, които обменяме с останалите всеки ден.
По собствените му думи, „осъзнаването на емоционалното заразяване може да обърне на 180 градуса живота и връзките ни (...). Всички ние предпочитаме да общуваме с хора, които „зареждат батериите“ ни, а не с такива, които крадат от енергията ни. Съзнателният избор с какво искаме да се „заразим“ ще ни помогне да поддържаме по-добри връзки и да се сдобием с по-добри спътници.“

КАК ДА НАПРАВИШ КАРТА НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ?

Първата крачка към това да разбереш какви са приятелствата ти и да сложиш ред в тях е да определиш какъв вид връзки установяваш с всеки човек, какво изискват те от теб и какво ти носят.

За да визуализираш по-добре тази задача, раздели хората, с които общуваш, в следните две групи:

1. Приятели, които винаги или почти винаги ми носят оптимизъм и добра енергия, които се вълнуват искрено от живота ми и ми вдъхват увереност.

2. Хора, които винаги или почти винаги ми говорят за себе си, често искат услуги и изказванията им за живота в повечето случаи са негативни; или хора, с които общувам по задължение, но не ми е особено приятно да ги виждам често.

Щом разделиш социалния си кръг на две части, отговори си на важния въпрос: Към коя група принадлежи всеки един от 5-те души, с които прекарвам най-много време?

После приложи упражнението на Джим Рон по отношение на личното си щастие или на онзи аспект от живота си, който искаш да подобриш. Ако средното ти число е ниско заради някой „двойкаджия“, помисли как да отдалечиш този човек от обкръжението си и потърси на негово място някой „експерт“ в областта.

Откъс от книгата ДА ИЗЖИВЕЕШ СВОЯ ИКИГАЙ, от Ектор Гарсия, Франсеск Миралес

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki