Gnezdoto.net
Не се обяснявайте. Вие сте прави. Точка! снимка: Pixabay

Не се обяснявайте. Вие сте прави. Точка!

Кучетата лаят, керванът си върви...

Истината е странно нещо. Има ли я, няма ли я... Всеки философ ще ви каже, че истината е субективна. Има такова понятие като „абсолютна истина“, тоест нещо, което ще бъде вярно по всяко време и при всички условия. Някои философски системи пък отхвърлят даже възможността за съществуването на подобно нещо.

Но да не ви изморявам с теория... Нека да минем към практиката. Най-смешното е това, че по някаква причина на повечето хора и през ум не им минава, че тяхната собствена истина не е „абсолютна“. Че тяхната малка истина е вярна за тях, но не и за всички останали. И те яростно се хвърлят да я доказват – с пяна на уста, понякога с юмруци, се впускат в безсмислено и безпощадно утвърждаване на собствената си правота.

Тази малка персонална истина може да бъде всякаква:

„Аз не съм някакъв скапан неудачник... до трийсетата си година ще имам собствен апартамент!“ (на практика до трийсетата си година се сдобива не с апартамент, а с инфаркт);

„Шефът трябва да приеме моя план за развитието на компанията, защото той е правилният!“ (на практика след три месеца никой не може да работи с него и той е уволнен);

„Толкова съм му обидена, че няма да му простя, докато не признае, че бях права“ (на практика той също се чувства „прав и обиден“, но в допълнение след скандала си ляга с най-добрата ѝ приятелка – просто така, за отмъщение).

Едно неотменно качество, присъщо на процеса на доказване на собствената правота, е напълно безсмислената загуба на време и сили. Ако изразходвате своите ресурси в оправдания и обяснения пред други хора (при това няма абсолютно никакво значение дали сте пълен идиот, или не), когато се заемете с нещо важно, вече ще сте напълно изтощени. Когато обръщате прекалено голямо значение на „лая на кучетата“, вие неминуемо забавяте хода на своя собствен „керван“, може дори и да спрете. Не забравяйте, че мислите се материализират и ако постоянно мислите за това, че някой бил казал „ще се провалиш“, то е много вероятно да се случи точно така.

Ето и малко елементарна психология. Обърнете внимание на ваши познати родители и техните деца – тези, които непрекъснато чуват от майките си: „Внимавай, ще паднеш!“, „Остави го, ще го счупиш“, „Само да си изцапал това!“, много по-често от други деца падат, чупят и цапат. А после израстват неуверени и комплексирани хора.

Ако повярвате на свой неприятел или доброжелател („Не се захващай с това, ще си вземеш беля на главата... Знаеш, че ти мисля само доброто“), че ще се провалите в някакво начинание и че сте неудачници, ще бъдете точно такива (поне за известно време) и разбира се, няма да се справите с начинанието.

Чуждите думи, които успяват да пробият защитната ви броня, проникват във вас като отрова, която започва да разяжда вашата целеустременост, упоритост, увереност и дори късмет. А болезнената ви реакция казва само едно: „Все пак той беше прав, ще се проваля“.

Престанете да изразходвате психическите си сили и скъпоценното си време, за да доказвате собствената си правота пред други хора, които в повечето случаи изобщо не са важни за вас – бивши съученици, познати и трети братовчеди. Дори и да са важни за вас хора, пак не бива да го правите. Вашето лично мнение си е само ваше. Вашата лична истина си е ваша и на никой друг. Решението какво ще правите с живота си и как ще го живеете касае изключително и само вас.

Вие сте прави. Точка. А това, че сте прави, изобщо не е задължително да става достояние на останалите.

Автор: © Олег Рой; Превод: Гнездото

Олег Рой е съвременен руски писател, публицист и сценарист. Написал е над шейсет романа, част от които са филмирани. Книгите му са бестселъри във Великобритания, Германия, Франция, Италия... Издателство "Гнездото" ви представя два от най-продаваните му романа "ФАНТОМНА БОЛКА" и "КУПУВАЧКАТА НА СПОМЕНИ". В Русия от тях са продадени над два милиона книжни копия.


"ФАНТОМНА БОЛКА" ОТ ОЛЕГ РОЙ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Философски роман за човешката същност, за доброто и злото и за неуловимата граница между ада и рая в самите нас. За шанса да започнем отначало. За любовта и прошката. За отговорността на свободния избор. И за силата на нашите спомени...

fantomna bolka30 2022 650x650 min

Роман, който ще ви постави много въпроси и ще ви даде изненадващи отговори.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki