Gnezdoto.net
Щастието не зависи от това какво ни се случва pixabay.com

Щастието не зависи от това какво ни се случва

Когато се стремим към щастие, имаме два избора – да го очакваме или да го приемем. Може би комбинацията от тях е най-добрият вариант, но ние трябва да знаем, че в единия случай винаги ще бягаме към нещо, а в другия – ще го изживяваме.

Знаем малко за щастието, защото знаем малко и за всички останали емоции. Но това е личното ни предпочитание. Ние сами бутаме чувствата в ъгъла, наричайки ги лукс, глезотия, приказка, а в същото време именно за тях копнеем.

Те не са никак маловажна част от нас. Отразяват се неминуемо на здравето ни, индикатор са за неразрешени вътрешни въпроси и имат едно от най-силните влияния върху настроението и цялостното ни състояние.

Ето защо, дори да не го правим, имаме нужда да им обърнем пълноценно внимание. Трудно е да се определи какво точно е щастие. Може би именно комбинацията от чувства, състоянието на ума и духа и възприятията ни за живота и случващото ни се създават цялостна емоция на приятност.

Тя може да има своите пикове и спадове, но важното е, че в тази си същност се характеризира с постоянство. И е така, защото не зависи от другите, а от себе си.

Щастието е нещо много по-широко и осъзнавайки това, ние го освобождаваме. Разбира се, моментната силна радост винаги подхранва понякога тлеещия вече огън, но ако гледаме на това позитивно чувство не като на дестинация, а като на състояние, ще си дадем възможността да се погрижим за изграждането му.

Да създадеш среда на щастие в себе си означава да направиш основна ревизия на начина си на мислене, реагиране, вярване, на хората и влиянието им върху съзнанието ти, на всички ежедневни избори и на самия теб – какво попиваш, какво произвеждаш и какво отказваш да пуснеш.

Всъщност, ако вникнем по-дълбоко в чувствата, бихме спрели да ги разделяме на хубави и лоши. Страх или любов, болка или радост – границите им се преплетат, когато следствията от тях са благородни.

Понякога именно усещанията, които наричаме неприятни, се зараждат в нас, за да ни предпазят, свестят или окрилят. Емоционалното състояние на човек се променя не със слънчевите или мрачните дни в живота му, а опознавайки себе си и света.

Дори наоколо да бушува море, отново можем просто да го наблюдаваме от плуващия в него кораб и с обич и доверие да приемем, че вълните – отвън или отвътре, ще дойдат и ще си отидат, но без да ни отнемат правото да се усмихнем, да обикнем и да видим на хоризонта светлина.

Може би щастието наистина е винаги в нас, но често детекторът, с който се опитваме да го доловим, е настроен на друга честота.

автор: Маркрит Чилингирян

изтоник: highviewart.com

Вижте още: ОСЕМТЕ СТЪЛБА НА РАДОСТТА


КНИГАТА НА РАДОСТТА ОТ ДАЛАЙ ЛАМА И АРХИЕПИСКОП ДЕЗМЪНД ТУТУ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Далай Лама и архиепископ Туту за природата на истинската радост – онази, независещата от превратностите на съдбата и обстоятелствата...

knigata na radostta 2023 min

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min
Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki