Gnezdoto.net
Когато говориш за мен, не говори за себе си KELLEPICS / pixabay.com

Когато говориш за мен, не говори за себе си

Душата и мозъкът на човек вероятно са свързани. Когато в първата нахлуят страхове или се оформят рани, умът изгражда системата си от пътища по начин по-безболезнен за нас. Това е нещо красиво, естествено, но проблемът се появява тогава, когато предпазливостта ни започне да работи сама за себе си без действителна причина.

Ако сме твърди и непоклатими в убежденията си, то ние всъщност нямаме такива, защото обектът на вярата ни не следва да бъде завършен разказ, а непрестанно, гъвкаво и непринудено откриване.

Ето как натрупваме етикети и определения за всичко – типовете поведение и видовете хора, техните занимания и действия, а това ни дава материал за бърза оценка и значителна доза говорене, съчетана с минимално замисляне.

Като общество се превръщаме в шумен и постоянен брътвеж, самоподхранващ се от всичко и изплюващ навън единствено проекции на вътрешните си комплекси, тревоги и огорчения. Но така, вместо да намалява, болката, в която сме се вкопчили, расте, а ние продължаваме да се подлъгваме от изкушението за временно утешение, вместо да се стремим към цялостно изцеление.

Възможно ли е тогава да говорим? Можем ли да излезем от себе си, за да вникнем в света отвън?

Виждаме най-близките си, приятелите си, любимите си, завладени от преценки, отговарящи на защитния механизъм вътре в нас. Наставляваме ги, за да подсилим изкуствената си вяра в принципите, властващи от предпазливост, и ги забъркваме в собствения си страх, бутайки ги бавно към пропастта, в която сами сме паднали.

Но ако пропътуваме пътя до сърцевината на проблема, ще открием, че тя е не по-голяма от грахово зърно, съществуващо само доколкото сами вярваме в него. Ето какво – в душата няма рани, няма боязън, няма и тревога. Тя е цяла, но доверявайки се на думи, заразени с нечия уплаха, приютяваме представата за крехкостта й, често причиняваща уж нейната разруха.
А ако забравим за себе си и погледнем света, лишени от всичките си убеждения? Може би тогава ще намерим повече истина. Отворим ли очи през нея, ще открием далеч по-автентична представа за онова, което ни е мъчело, ще спрем да се пазим, осъзнавайки, че няма от какво, ще обикнем и ще разберем.

Когато се успокои съзнанието, спира и шума, защото с истината - ако сме имали волята да се докоснем до нея, се проектира и светлина, която стопява илюзията на страха. Ето така вече започваме да виждаме какъв е светът, какви сме ние и другите.

А ако има първа стъпка, то може би да замълчиш ще бъде точно тя, защото, за да чуеш онова, което слушаш, и да се обогатиш, разшириш, отвориш, а не войнствено да пазиш наученото за себе си, е нужно да дадеш път на тихия учител в живота ти.

За да Живееш, той винаги те учи да летиш, но ти, мислейки че знаеш, се бориш само да вървиш.

автор: Маркрит Чилингирян/ Airletters

Вижте още: ОТГОВОР НА ВЪПРОСА "ЗАЩО СМЕ ТУК И КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА НИ? "


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki