Gnezdoto.net
8 стъпки към откриване на мисията, за която си роден снимка: world.fedpress.ru

8 стъпки към откриване на мисията, за която си роден

Веднъж щом излезеш от капана на заблудата, че животът ти зависи от случайности, обстоятелства или мистични заблуди, ти отново се намираш на кормилото на собствения си живот. Отново ще можеш да развиваш уникалния си потенциал, който може да счупи всеки олимпийски рекорд, стига да да му позволиш да се развие и стига да си готов да се понесеш по болката от извършването на толкова дълбока личностна промяна.

Всеки човек е роден с мисия, но ако не я открием или не сме готови да й се посветим, ние ще бъдем люляни от вълните на живота, без да постигнем особени резултати. Ако все още не знаеш какво е твоето призвание и се чувстваш объркан и притиснат от многобройни житейски обстоятелства, сега е твоят шанс да спреш за миг и да се отделиш от рутината на ежедневните отговорности.

Следващите практични стъпки ще ти помогнат в пътешествието към откриване на призванието, за което си роден.

1. Открий сферата в живота, която те разпалва, вдъхновява и мотивира най-много.

Повечето от нас сме израснали в училища, където е трябвало да възприемаме и възпроизвеждаме информация, стандартизирана чрез държавните образователни изисквания. Да изучаваш нещо, което е спуснато отгоре, просто защото трябва, е едно; да се образоваш в сфера, което те изгаря отвътре, е нещо съвсем различно. Именно това е един от основните проблеми на съвременната образователна система - липсата на мотивация. Не е ли интересен фактът, че по-голямата част от брокерите на Уолстрийт нямат и елементарно икономическо образование? Те са били художници, химици, работещи в различни сфери, но изпълнени с дълбока личностна потребност и мотивация да се реализират във финансовата сфера.

Открий искрата, която гори вътре в теб, страстта, която те мотивира, сферата от живота, която ти е най-интересна и не те оставя на мира. Ако не успяваш да откриеш никакъв плам в себе си, можеш да предприемеш и по-радикални стъпки - вземи си отпуск и се изолирай за поне три дни, за да излезеш от своите рутинни задължения и да се отпуснеш. Намери си спокойно и тихо място, където ще си напълно необезпокояван от нищо и от никого. Без телевизия, видео или Интернет. Само с лист и химикал.

Първия ден използвай, за да се отърсиш от своите преживявания, конфликти с хора и очаквания на другите. Не се обаждай на никого. В най-добрия случай можеш да си вземеш къща под наем на брега на морето и просто да се любуваш на гледката. Само релакс и отпускане!

Твоята най-важна цел през втория ден ще бъде да отвориш ума си за нова мисъл, която ще те насочи към твоето призвание. Сега, след като си отхвърлил очакванията на другите и себе си към теб, помисли за онзи скрит Божествен глас, който ти шепне за скритата в теб съдба. Ти си твоето скрито оръжие! Не се плаши, ако целта изглежда твърде голяма. Не мисли за финансовото си състояние, просто мечтай и рисувай бъдещето си!

През третия ден направи анализ на своето настоящо състояние в сравнение с онова, което искаш да постигнеш. Вземи предвид своето географско, положение, място в историята, политическото и икономическо състояние на нацията и твоето лично финансово състояние. Твоята възраст е важна, а също и това дали си женен/омъжена.

След това се опитай да си представиш света в който ще живееш след двайсет години. Не забравяй, че сега твоята най-важна цел е да си намериш цел, на която да посветиш живота си, така че, постави си цел! След кратката тридневна почивка би трябвало да се върнеш вкъщи, изпълнен с надежда за твоето бъдеще.

2. Намери работа (освен ако не си предприемач), която ще ти даде възможност, от една страна, да издържаш семейството си, а от друга - да се концентрираш върху мисията си.

На този етап не трябва да търсиш на всяка цена работа, която ти предлага растеж в йерархията, а работа, която ще ти помогне да мечтаеш, да проучваш и да се подготвяш за своето бъдеще. Намери работа, която ще отнеме стреса от живота ти! Ременажирай заетото и свободното си време и ако трябва, отрежи неща, които ти крадат от времето. Сега целта ти ще бъде да си създадеш изявление за лична мисия и план-стратегия за действие.

3. Направи си честна самооценка.

На този етап ти имаш работа, която осигурява твоето финансово снабдяване, и е време да започнеш да извършваш собствен анализ. Направи си личен профил, в който включи твоята квалификация за мисията ти, а също и какво още е необходимо да научиш или сфера, в която да се образоваш или степени, които са ти необходими, за да се реализираш.

Направи честна самооценка на своя характер, навици, на типа персоналност (екстроверт, интроверт), включи своите таланти и способности. Помисли за своите финансови активи, възможности и задължително ги сложи на лист хартия. Много важно е да направиш анализ на своите бивши успехи и провали. Открий причината, поради която си се провалил в дадена област, а също и онова, което е довело до успеха ти в друга област. Дефинирай своя бъдещ стил на говорене, обличане и поведение. Дефинирай и своите позитивни и негативни качества, за да придобиеш по-пълна картина за самия себе си.

4. Фокусирай се!

Съставянето на план-мисия за собствения живот, както и изявление на лична мисия може да отнеме седмици, месеци, дори години. Бъди сигурен, че си отделил достатъчно време, за да се фокусираш върху своята мисия до най-малкия известен ти детайл. Не позволявай на спонтанни емоции и преживявания да те разсейват и да те подтикват към решение, което не е свързано с твоята лична мисия. Всъщност, предполага се да не се посвещаваш на дългосрочна цел, която не е свързана с личната ти мисия.

5. Създай си план

Всеки бизнес план има крайна цел, изразяваща се в конкретни стойности. Всеки самолет има дестинация, към която лети. При поставянето на нашите цели в живота ние следва да плануваме дългосрочно, а не само в настоящето, ако не искаме да изконсумираме дните си. Ти трябва да начертаеш план-стратегия за действие, който ще ти помогне да осъществиш твоята мисия. От личен опит знам, че точи план просто не може да бъде по-малък от 20-40 страници.

6. Постави си цели за всяко измерение от твоя живот

Какво са целите? Представи си човек, който пътува с влак от една дестинация до друга. Този човек си ти, първата дестинация е твоето моментно състояние, позиция и социален статут в живота, а крайната дестинация е изпълнението на твоята мисия. Разбира се, между първата и последната гара има спирки, които не могат да бъдат пропуснати и тези спирки представляват целите. Без да достигнем тези междинни спирки, ние просто не можем да се придвижим напред.

Целите представляват костната структура, скелета на нашите мечти, които са в реална и измерима форма. Всъщност достигането на целите е материализирането на мечтите ни. Ако ние не си поставим цел, тя няма как да се прояви в естественото, а ако си поставим цел и не й се посветим, ще излъжем себе си.

Поставянето на рамки от време, в което да видим изпълнението на нашите цели в личен, семеен и професионален план е следващата стъпка. Защо са ни необходими цели във всяка сфера от живота ни? Защото никой не иска да върши едно и също досадно нещо през целия си живот. Ако например си поставим за цел да отслабнем, ние няма да ядем толкова много, което означава, че ще харчим по-малко пари. Спортът стимулира мозъка, така че ти ще започнеш да четеш повече. А когато започнеш да четеш повече, ти ще имаш повече теми, за които да си говориш с децата и съпруга/та си.

7. Посвети се!

Посвещението на целите е онова, което ще придвижи влака на твоя живот от едната гара към следвaщата и така до крайната спирка на изпълнението на твоята мисия. Ти можеш да имаш най-добрия план за действие, но ако не му се посветиш, той все още ще се намира в сферата на нереалното. Посвещението на една цел не може да бъде просто на думи - то трябва да има критерии, показатели, крайни срокове и да се отчита. Започни да си правиш личен отчет за изразходването на времето във всяка сфера от твоя живот - личен, семеен и професионален. Отчитай прогреса или застоя.

8. Разбери закона на поточната линия - не отлагай!

Ако отидеш в завод за производство на какъвто и да е било продукт, ще установиш следното - отлагането на определена операция е напълно невъзможно, тъй като ще доведе до сриването на целия процес. Аз съм работил за известно време на поточна линия и там научих следното: нещата трябва да се правят бързо, веднага и без отлагане. В противен случай предлагането може и да не задоволи нуждите на търсенето от страна на потребителите заради нечия безотговорност.

Ако това е валидно за поточната линия, кое кара нас като мениджъри на различни проекти да си мислим, че можем да отлагаме ежедневни и важни задължения и да се концентрираме върху онова, което ни е приятно или вършим най-добре? Подобен начин на мислене забавя не само придвижването на един проект, но също и растежа на цялата организация! Ако чувстваш себе си погълнат от работни задачи, предлагам ти следното - остави всичко настрана и отдели 5 минути, през които да напишеш онези неща, които искаш и/или трябва да свършиш. През следващите 10 минути ще трябва да приоритизираш задачите си, да селектираш само три от тях и да ги направиш ВЕДНАГА! Това ще ти помогне да отделиш важното от по-малко важното и несъщественото.

Единственият начин да се справиш с твоите лоши навици и да отбележиш прогрес в своето развитие е да разбереш закона на поточната линия. Справи се с отлагането. Когато се посветиш на нещо, не допускай нито едно изключение.

Достигни съдбата, за която си роден!

Стоян Георгиев е семеен терапевт. Вижте още негови статии и допълнителна информация за него...

Вижте още: Не се разконцентирай, а се фокусирай върху своята цел


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki