Gnezdoto.net
Сексът не е повод за конфликт между приятелки

Сексът не е повод за конфликт между приятелки

С тази статия бих искала да развенчая един мит за връзките. От филмите и литературата съм останала с впечатление, че за едно женско приятелство ситуацията, в която осъзнават, че спят с един и същи мъж е ... краят на това приятелство.

Бих искала да чуя поне един смислен довод защо винаги е така. Във филмите, които, както знаете, отразяват безпогрешно действителността, един такъв флирт винаги е повод за огромна вина или ако бъде разкрит, естествено, става повод за доживотна вражда.

Опитът показва друго.

Само в много редки случаи става така. Наистина не виждам причина две близки приятелки да се скарат завинаги заради мъж. Ето защо:

Ако едната „открадне" голямата любов на другата. Ами тази случка говори само и единствено за „качеството" на тази любов. Ако е способен да забегне с някоя твоя приятелка, то замисли се, искаш ли да си с този мъж завинаги и ако не, не е ли всеки допълнителен ден с него загуба на време.

Но нека разгледаме и по-малко драматичния и доста често срещан сценарий, в който две приятелки просто си лягат с един и същи мъж от време на време, просто защото е на разположение. Вероятно нито едната, нито другата е или ще бъде някога особено влюбена в него. Ако компанията на този младеж им е приятна има ли изобщо смислена причина някоя от двете да не иска другата да е с него.

Истината е, че в реалния живот много жени просто нямат време да търсят секс извън тяхното обкръжение и тогава, когато всеки е наясно с чувствата си и знае какво може и не може да очаква от другия, сексът между приятели и приятелството между сексуални партньори няма да е причина за конфликти.

Ако попаднете в подобна ситуация и се почувствате неудобно задайте си следните въпроси:

- Какви са приоритетите в отношенията ми?
- Искам ли този мъж само за себе си, ако да защо?
- Мога ли да имам доверие на него и на приятелката ми?
- Дали не съм сексуално привлечена и към нея?
- Как се чувствам наистина?
- Ако съм нещастна, защо не затворя тази страница и не потърся друга връзка? Какво ме спира?

Мила Петкова е доктор по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет Комплутенсе.
Вижте повече за нея и още нейни статии

 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki