Gnezdoto.net
Урок по щастие, който ми даде едно необразовано 23-годишно момче от Шри Ланка

Урок по щастие, който ми даде едно необразовано 23-годишно момче от Шри Ланка

"Ти късметлия, Сър. Ти щаслив човек, Сър!" – обърна се към мен Тиринду докато препускахме с джипа му. Бях тръгнал на сафари в националния парк на Шри Ланка – Яла, но и идея си нямах, че този 23-годишен младеж щеше да ми преподаде добър житейски урок.

Докато Тиринду натискаше газта на индийската джипка до ламарината, за да ме отведе по-бързо до естествения дом на леопарди, слонове, бизони, пеликани и куп други екзотични животинки, си бъбрехме като първи приятели на развален английски.

"Ти, Сър, къде живее в твоя страна?" – полюбопитства Тиринду.
"В апартамент, Тиринду. В добър квартал, в най-големия град на България - моята родина."
"Ти, Сър, късметлия. Аз, Сър, живее в колиба с моята жена. Татко пиел, биел мама и сега те разведени. Аз грижа за моя Мама сега. Ти, сър, щастлив човек."

Останах безмълвен. Думите ми потънаха в безкрайността за един миг.

Докато говореше всичко това обаче, в гласа на Тиринду не се усещаше и капка тъга, завист или гняв. Всеки път, когато казваше, че съм късметлия изпитвах смесени чувства. Всяка дума се забиваше в мен като пирон в меко дърво.

"А ти, сър, има ли кола там, от където идва?" – продължи с поучителните си въпроси младият шофьор.
"Имам Тиринду. Имам хубава кола в България." – измотолевих аз, надявайки се, че няма да го накарам да се чувства гадно.

"Ти, Сър, голям късметлия. Но знаеш ли, сър, и аз, Тиринду, голям късметлия. Аз също щаслив човек. Аз живее мечтата си. Цял живот мечтал кара джипка. И сега мечта сбъднала се. Кара джипка по цял ден. Прави хора щастливи. Показва им леопарди, слонове, пеликани. Научил английски, сър, от чужди хора. Да, сър, аз щастлив човек. Много щастлив човек аз."

Осъзнавах какво се случва – това шриланкийско момче ми преподаваше урок по щастие и благодарност.
Видях света през очите на младият шофьор на джип – бедност, живот в колиба, заплата от 90 лв. на месец, разведени родители, баща пияница, малтретирана майка.
Как се почувствах, когато разбрах всичко това ли? В първия момент ми стана жал за Тиринду, както сигурно на много от вас, но след това бързо смених фокуса си и го обърнах към мен.

Почувствах се като най-големия щастливец на света, който бе дошъл на едно приказно място и който само преди няколко часа бе посрещнал изгрева карайки сърф в компанията на приятел, на едно от десетте най-добри места за сърф в света – Аругам Бей.

Почувствах се щастливец, че имам прекрасни и здрави родители, които се обичат.

Почувствах се щастливец и безкрайно благодарен, че живея в хубав апартамент в Европейска столица, че имам възможността да пътувам по цял свят, че карам хубава кола, че имам страхотни приятели, че имам най-готиният и умен брат на света и най-добрия екип от маркетолози в Zapomedia.

Истината е, че ако се фокусираме върху това, което имеме в момента в живота и благодарим с цялото си сърце и душа за него, то неминуемо ще получим повече от него. Ако се фокусираме върху това, което нямаме в живота, никога няма да имаме достатъчно, за да се чувстваме щастливи и късметлии.

И ако някой от вас съжелява Тиринду за живота му в момента, недейте. Той е щастлив – живее мечтата си да кара джип и да развозва чужденци из най-дивото място на целия остров. Той се е фокусирал върху това, което има – работа-мечта, жена, която обича, и нови познати от всички краища на света.

Направете като Тиринду – фокусирайте се върху всичко това, което имате в момента, вижте колко много е то. Вижте колко много сте постигнали и колко много свои мечти сте сбъднали. И бъдете благодарни за всички тях, защото някъде там има някой, който има много много по-малко от вас.

Аз съм благодарен, че живея мечтата си да мога да пиша тези редове от рая на брега на индийския океан, в който се намирам в момента. Редове, чиято цел е да направи живота ви поне малко по-благодарен, защото благодарността, както казва един скъп приятел, е "най-голямото съкровище на света".

И за финал, нека задружно благодарим на Тиринду за това, че инспирира тези думи. А и на себе си, че отсега нататък ще се фокусираме само върху това, което имаме.

Вижте още от Мирослав Запорожанов и допълнителна информация за него...

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki