Gnezdoto.net
Да се обадя ли на бившия?

Да се обадя ли на бившия?

За една раздяла винаги и двамата допринасят с нещо негативно, а това колко точно негативно е преживяното с бившия е въпрос на лична преценка. От теб зависи решението дали да му се обадиш или не. Ти най-добре знаеш доколко познаваш себе си и човека с който си се разделил/а и какви негативи сте се опитали да преодолеете, засега неуспешно.

Моите наблюдения в такива ситуации обаче ме карат да мисля следното:

Недоизказаното боли. Ако досега сте общували само под силен афект сигурно не сте успели да проведете достатъчно стойностен разговор. Мислите ли, че успяхте да формулирате достатъчно точно?

Времето не лекува, но ни дава перспектива... това е по-добро от лек. Хубаво е, че сте си дали време да помислите трезво и да прецените ситуацията. Поне ти в случая сигурно си разсъждавал/а доста.

Един сериозен разговор няма как да навреди. НО... Подготви се за възможните развръзки. Той/тя може да се е придвижил напред и вече да не се интересува; може да се сдобрите с очакване да е „различно този път" и да не е, а може и да размислите над наученото и да преминете на ново ниво във връзката си.

Помисли доколко си струва, как ще се почувстваш при всяка възможна развръзка, доколко мислиш, че негативното във връзката изобщо е преодолимо и доколко си готов/а за един такъв разговор. Тогава и само тогава може да вземеш решение дали и кога да говорите за проблемите.

Ако си готов/а да проведеш сериозен разговор без излишни драми, ако си си дал/а сметка за проблемите, които са ви довели до раздяла – както причинените от другия така и твоите, ако имаш какво ново да споделиш, ако си готов/а да загърбиш обвиненията и горчивия вкус от раздялата... тогава ДА, готов/а си да вземеш телефона и да набереш номера, който толкова пъти се колебаеше дали да не изтриеш.

А какво ще стане по-нататък... зависи от двама ви. Ако проведете успешно и със спокойствие дълго отлагания разговор ще имате една положителна развръзка, било то чрез подновяване на връзката или чрез разясняване на случилото се и продължаване напред.

Какво по-добро от това?

Мила Петкова е доктор по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет Комплутенсе.
Вижте повече за нея и още нейни статии

Вижте още: ЛОШАТА ВРЪЗКА - СТРУВА ЛИ СИ УСИЛИЕТО?

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki