Gnezdoto.net
Ако имаш мечта, не я отлагай. Бъдеще може и да няма

Ако имаш мечта, не я отлагай. Бъдеще може и да няма

Рошел Форд за пръв път взела в ръце инструментите за обработка на метал, когато била на 58 години. А сега, на 77, тя е много известна и много успешна скулпторка. Творбите й са представени на многобройни изложби, съхраняват се в музеи и частни колекции. И се продават много добре. Може би ще си помислите, че Форд цял живот се е занимавала с изкуство, но не е така.

До 58 години Рошел Форд управлявала благотворителен фонд и била доволна от живота си: любящ съпруг, деца, почтена работа, хубава къща в историческата част на Пало Алто (САЩ) - за какво повече може да мечтае човек?

Форд вече се готвела да се пенсионира и да се посвети изцяло на грижите за семейството, когато една от близките й приятелки - психолог по професия - заминала в района на Чернобил да помага на хората да се справят с последствията от аварията. Тя прекарала няколко месеца в радиоактивната зона, получила голяма доза облъчване и сериозно се разболяла, когато се върнала в САЩ. Преди смъртта си казала на Рошел: „Слушай, ако имаш мечта, не я отлагай. Бъдеще може и да няма."

Рошел Форд наистина имала мечта. Някога баща й имал автосервиз и тя от дете обичала да си играе с железа. Все й се струвало, че в металните изрезки и в старите детайли има някакво особено очарование. Де да може да им придаде форма и да разкрие това очарование пред другите! - мислела си тя. Още повече, че разполагала с такива материали в излишък: можела да използва остатъците от стари автомобили и изобщо всякакви метални отпадъци.

Рошел потърсила съвет от брат си, който имал опит в работата с метали. „Всичко, на което мога да те науча, е как да включваш горелката и как да я изключваш - честно си признал той. - А какво ще правиш по-нататък, ти сама ще решиш."

Наложило се да експериментира и да се учи от грешките си. Няколко пъти й се запалвали дрехите. Веднъж си изгорила ръката с разтопен метал. Друг път отрязано парче желязо се отплеснало и я порязало по бузата.

- Имам много белези, които доказват колко ми беше трудно да се науча - казва Рошел Форд.

Тя прекарва в ателието по 8-10 часа всеки ден. Газовата горелка се превръща в любимия и инструмент.Твърди, че той е много по-подходящ за рисуване от молива.

След по-малко от година творбите на Рошел Форд попадат на изложба в Ню Йорк. А на следващата година й предлагат да организира самостоятелна изложба.

- Три години след като започнах с експериментите си, започнах да печеля от продажбата на произведенията си толкова, колкото ми плащаха за управлението на благотворителния фонд. През следващите години печелех още повече - разказва Форд.

Успехът й надминава всички очаквания.
На една изложба нейният агент, без да я предупреди, поправил цените: пред всяка добавил по още една единица. Творбите й се разпродали също толкова бързо.

- Когато ме питат колко време ми отнема да направя една скулптура, аз отговарям: 77 години - казва Рошел Форд, защото точно толкова време й трябвало да стигне до това, което може да прави днес.

Всеки ден Форд работи по 4-5 часа.
- През останалото време съм съпруга, майка и баба - казва тя.

А съпругът й, с когото живеят вече 52 години, много се гордее с нея.

- Мъжът ми беше професионален футболист и цял живот ме приемаха като съпруга на известен спортист - смее се Рошел Форд. - А сега е негов ред. Днес той е съпруг на известна скулпторка. Не е ли забавно?

Историята на Рошел Форд е част от книгата "Пожелах и успях!" - 31 удивителни истории за жени, доказали, че никога не е късно да реализираш своята най-невероятна мечта. Един проект на Владимир Яковлев.

Книгата можете да поръчате в книжарница Gnezdoto

pojelah-i-uspqh1Това не са безумни мечти, а реални истории на обикновени жени на възраст „след петдесетте". 

Ето какво казва авторът на книгата:

"От няколко години аз пътувам по света и събирам истории за хора, преминали петдесетте години, които отказват да следват стандартните – и твърде печални! – представи за живота на тази възраст. Точно обратното – те продължават да живеят и да се забавляват – и често по-добре, отколкото на млади години!
Интересното е, че повечето от тези, които са успели да осъществят мечтите си след петдесет, са жени. Общувайки с тях, аз разбрах нещо важно. Огромната грешка на много от съвременните жени е в това, че те изобщо не вярват, че ще получават удоволствие от живота след петдесет." „Щом това е възможно на 60, значи е възможно и на 30!"


 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki