Gnezdoto.net
Философията ичиго-ичие – японското изкуство да превърнем всеки момент от живота си в незабравима възможност и да го изпълним с радост

Философията ичиго-ичие – японското изкуство да превърнем всеки момент от живота си в незабравима възможност и да го изпълним с радост

Японците, известни със своята уникална и многолика култура, имат собствена философия на щастието. И тя е свързана с идеята, че всеки момент от живота е уникално, специално преживяване, което никога повече няма да се повтори по същия начин.

Тази философия е въплътена в понятието ичиго-ичие, което се превежда като „един път, една среща“ или като „в този момент, една възможност“.

Философията ичиго-ичие ни учи как да се настаним в настоящето, да позволим на вчерашния и утрешния ден да изчезнат, и да се насладим на този момент, да го изживеем с цялата му прелест и съвършенство. Тя ни помага да намерим смисъл във всеки, дори най-незначителния на пръв поглед момент от живота. Да ценим времето, прекарано с близките ни хора. Да се вглеждаме в мимолетната красота около себе си.

Всички ценни моменти ни свързват отново с живота, колкото и нещастия или разочарования да сме преживели. Всеки неповторим момент е малък оазис на щастието. А много оазиси, събрани заедно, в крайна сметка ще образуват море от щастие.
Но мигът е ревнив любовник, който изисква да му дадем всичко от себе си.

Фразата "ичиго-ичие" се приписва на майстор на японската чаена церемония от шестнайсети век. Една „церемония на внимание“, чиито сложни ритуали ни принуждават да се съсредоточим върху настоящия момент. Защото тя е ичиго-ичие, или единствена среща във времето. Затова в Япония „ичиго-ичие“ често се произнася като поздрав или думи на сбогуване – за да се покаже, че срещата е уникална и специална.

Тайните на философията ичиго-ичие ни разкриват авторите на бестселъра „Икигай“ Ектор Гарсия и Франсеск Миралес. В новата си книга „ИЧИГО-ИЧИЕ. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност“ те разкриват пред нас много от удивителните аспекти на японската култура, свързани с ичиго-ичие, и ни учат как да създаваме и да изживяваме незабравими моменти – както с други хора, така и когато сме сами със себе си.

10-те закона на ичиго-ичие

1. Не отлагай хубавите моменти. Всяка възможност ни се предоставя само веднъж. Ако не я прегърнем, тя е изгубена завинаги. Животът се живее сега или никога.

2. Живей, сякаш всяко нещо се случва само веднъж в живота ти. Съветът на майстора на чаената церемония отпреди половин хилядолетие продължава да е актуален. Затова е вдъхновяващо да се поздравяваме и да се сбогуваме с любимите си хора, като изричаме "ичиго-ичие", за да осъзнаем колко единствена и неповторима е срещата ни с тях.

3. Настани се в настоящето. Пътуванията в миналото или в бъдещето често са болезнени и почти винаги са безполезни. Не можеш да промениш онова, което вече се е случило. Не можеш да знаеш какво ще се случи. Но тук, в този момент, пулсират всички възможности на света.

4. Направи нещо, което никога не си правил. Както казва Айнщайн, не можеш да очакваш различни резултати, ако винаги постъпваш по един и същи начин. Друг способ за постигане на незабравим момент е да позволиш нещо ново да разцъфне вътре в теб.

5. Практикувай дзадзен. Можеш да се настаниш върху възглавничка за медитация или просто да седнеш и да наблюдаваш чудото на живота. Самият факт, че си излязъл от ежедневния водовъртеж на задълженията и препускането, ще отвори вратичките на благополучието.

6. Използвай петте си сетива. Упражнявай се в изкуството да слушаш, да гледаш, да докосваш, да вкусваш и да помирисваш, за да осигуриш на всеки един момент цялото богатство на човешките си възприятия. Това ще ти позволи да си по-внимателен към другите, да развиеш своята емпатия и да повишиш авторитета си.

7. Обръщай внимание на съвпаденията. Осъзнаването на синхроничностите ни помага да разчитаме по-ясно сигналите, които ни праща съдбата. Ако имаме дневник, в който да записваме тези моменти на ежедневна магия, ще повишим способността си да следваме невидимите нишки на реалността.

8. Превръщай всяка среща в празник. Не чакай да ти се предоставят определени условия – отпуск, пътуване или рожден ден – за да преживееш нещо изключително. С подходящо разположение на духа всеки ден може да бъде празник.

9. Ако не ти харесва онова, което имаш, създай нещо различно. Човешкото същество е преобразяващо по природа и има силата да се преоткрива всеки път, когато е нужно. Ако твоята реалност е прекалено отегчителна и предвидима, за да живееш с ичиго-ичие, имаш възможността да си създадеш нова.

10. Стани ловец на хубави моменти. Както става и във всяка друга сфера, колкото повече практикуваш, толкова по-изобилни и щедри ще бъдат възнагражденията ти.

Откъс от книгата „Ичиго-ичие. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност“


"ИЧИГО-ИЧИЕ"ОТ ЕКТОР ГАРСИЯ И ФРАНСЕСК МИРАЛИС - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Това, което се случва в момента, няма да се повтори никога повече! Как да превърнем всеки миг от живота си в незабравима възможност?

ichigo ichie january new 2024 650x650 min

"Драмата на съществуването не е в това да умреш, а в това никога да не започнеш да живееш." Марк Аврелий

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki