Gnezdoto.net
Болката е неизбежна, страданието е въпрос на избор

Болката е неизбежна, страданието е въпрос на избор

Днешното общество ни предлага многобройни възможности за бягство от реалността: все по-обсебващи видеоигри и забавления в интернет, алкохол, наркотици... Особено когато преминаваме през житейска криза или току-що сме преживели загуба, търсим начини да се отдалечим от това толкова присъщо на живота усещане за преходност и непостоянство.

Нищо не продължава вечно – нито доброто, нито лошото. Приемането на тази постановка е ключът към това да се възползваме максимално от великолепните моменти, които ни подарява животът, и да не се отчайваме, когато дойде несполуката.

Притча за втората стрела
– Ако човек върви през гората и го уцели стрела, ще го заболи ли? – попитал учителят.
– Разбира се... – отвърнал ученикът.
– А ако впоследствие го застигне втора стрела, повече ли ще го заболи? – продължил Буда.
– Разбира се, много повече.
– И така, първата стрела олицетворява лошите неща, които ни се случват и които не можем да избегнем, онези, върху които нямаме никакъв контрол – заключил Буда. – Но втората стрела изстрелваме самите ние, като си причиняваме ненужно страдание.

Втората стрела е онова, което днес е модерно да се нарича мета-емоции – нещо, което чувстваме по отношение на това, което сме почувствали.

Ако ни се случи нещо лошо, ще изпитаме болка. И това е нормално. Но след първия шок ние имаме склонността да започнем да преживяваме отново злощастното събитие. И когато започнем да го премисляме и да подхранваме болката от първия удар, единственото, което постигаме, е да си причиним много повече болка. Това е втората стрела.

Няма как да се защитим от първите стрели, защото животът е постоянно приключение, и то изпълнено с рискове, но можем да си спестим забиването на вторите, които представляват грижите и безпокойството, провокирани от мисълта за първата стрела.

Буда е обобщил това в известния си афоризъм: „Болката е неизбежна, страданието е въпрос на избор“.

Ето какво можем да направим, за да избегнем вторите стрели, които вгорчават живота ни много повече от самите удари на съдбата:

• Да разберем и осмислим факта, че животът е съставен и от огорчение, и от удовлетворение. Без първото не бихме могли да се насладим на второто, тъй като оценяваме добрите неща благодарение на контраста с лошите. Студената вода ни доставя по-голямо удоволствие, след като сме изпитали жажда. Намирането на любовта е много по-голяма привилегия, след като сме живели в тъга и самота.

• Да осъзнаем преходността на болката. Онова, което ни наранява, има ограничена продължителност във времето, освен ако не се заемем да подсилваме и да удължаваме ехото му. Когато се ограничим в преживяването на болката, без да я събуждаме отново и отново, тя започва да изчезва и често се утаява вътре в нас под формата на натрупано познание.

• Да компенсираме несполуките, като се наслаждаваме на своите неповторими моменти. Независимо дали сме сами, или в компанията на любими хора, най-добрият начин да преглътнем някое лошо събитие е да си подарим красиво и приятно преживяване, което да ни разкрие светлата страна на живота.

И така: ако приемем първата стрела (болката), но не си забиваме сами втората (страданието, породено от фокусирането върху първата), ще избегнем самобичуването и ще живеем по-леко, като се наслаждаваме на всичко добро, което ни предлага животът.

Откъс от книгата „Ичиго-ичие. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност“

Тайните на философията ичиго-ичие ни разкриват авторите на бестселъра „Икигай“ Ектор Гарсия и Франсеск Миралес. В новата си книга ИЧИГО-ИЧИЕ. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност те разкриват пред нас много от удивителните аспекти на японската култура, свързани с ичиго-ичие, и ни учат как да създаваме и да изживяваме незабравими моменти – както с други хора, така и когато сме сами със себе си.


"ИЧИГО-ИЧИЕ"ОТ ЕКТОР ГАРСИЯ И ФРАНСЕСК МИРАЛИС - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Това, което се случва в момента, няма да се повтори никога повече! Как да превърнем всеки миг от живота си в незабравима възможност?

ichigo ichie january new 2024 650x650 min

"Драмата на съществуването не е в това да умреш, а в това никога да не започнеш да живееш." Марк Аврелий

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq 03 2024 min

Промоцията продължава до 18 март 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki