Gnezdoto.net
Няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи

Няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи

Докато се въртя в леглото през нощта, през главата ми минават тревожни мисли и влизам от сън в сън, кой от кой по-странен, се сещам за думите на баба, че няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи.

Аз, като дете все не можех да разбера кое му е хубавото. Това си беше лошо отвсякъде. А и така да е, какъв е проблемът? Яж и си лягай!

Трябваше да преживея много безсънни нощи и много дни в, които не ми е до ядене, за да разбера, че да си гладен и да ти се спи означава, че си здрав и нищо не мъчи душата ти, а от това по-хубаво няма.

- Работи, измори се, хапни си нещо люто, кисело и солено (това беше по нейния вкус), пийни вода и легни се наспи! От туй по-хубаво няма! – това беше рецептата на баба за дълъг и щастлив живот.

Но някои неща, колкото и да ти ги говорят, не ги ли изживееш, не можеш да ги разбереш. Сега, когато и аз остарявам и по-често лично ги изживявам, все повече я разбирам и затова често я цитирам. Не защото е чудо нечувано и невиждано, а защото всеки съвет е резултат от дългия ѝ живот и натрупана мъдрост. Зад всяко кратко изречение стоят преживявания, безсъние, тревога и чувство за хумор. И ако някой, по-мъдър от мен, ги разбере по-рано, ще му спестят много неприятности. Макар че опитът ми е показал, че всяко нещо го осъзнаваш, когато му дойде времето. Нито по-рано, нито по-късно!

Едно от неща, които също разбрах с годините беше и твърдението ѝ, че „колкото си по-прост, толкова по-леко си прекарваш живота!

- Бабо, това не може да е вярно! Как ще ти е по-лесно!? Толкова неща няма да знаеш и разбираш.

- Е, да де! – беше краткият й отговор. – Тежко е само за тези наоколо, ама на тебе ти е леко. Свиркаш си и морето ти е все до колене.

Така че, ако мога шеговито до обобщя казаното дотук, изводът е: няма по хубаво от това да си гладен, да ти се спи и да си прост (поне малко). И да ви кажа честно, колкото повече се замислям, толкова по-вярно ми се струва...

автор: Диана Стефанова

Вижте още: БОЛКАТА Е НЕИЗБЕЖНА, СТРАДАНИЕТО Е ВЪПРОС НА ИЗБОР


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki