Gnezdoto.net
Няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи

Няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи

Докато се въртя в леглото през нощта, през главата ми минават тревожни мисли и влизам от сън в сън, кой от кой по-странен, се сещам за думите на баба, че няма по-хубаво от това да си гладен и да ти се спи.

Аз, като дете все не можех да разбера кое му е хубавото. Това си беше лошо отвсякъде. А и така да е, какъв е проблемът? Яж и си лягай!

Трябваше да преживея много безсънни нощи и много дни в, които не ми е до ядене, за да разбера, че да си гладен и да ти се спи означава, че си здрав и нищо не мъчи душата ти, а от това по-хубаво няма.

- Работи, измори се, хапни си нещо люто, кисело и солено (това беше по нейния вкус), пийни вода и легни се наспи! От туй по-хубаво няма! – това беше рецептата на баба за дълъг и щастлив живот.

Но някои неща, колкото и да ти ги говорят, не ги ли изживееш, не можеш да ги разбереш. Сега, когато и аз остарявам и по-често лично ги изживявам, все повече я разбирам и затова често я цитирам. Не защото е чудо нечувано и невиждано, а защото всеки съвет е резултат от дългия ѝ живот и натрупана мъдрост. Зад всяко кратко изречение стоят преживявания, безсъние, тревога и чувство за хумор. И ако някой, по-мъдър от мен, ги разбере по-рано, ще му спестят много неприятности. Макар че опитът ми е показал, че всяко нещо го осъзнаваш, когато му дойде времето. Нито по-рано, нито по-късно!

Едно от неща, които също разбрах с годините беше и твърдението ѝ, че „колкото си по-прост, толкова по-леко си прекарваш живота!

- Бабо, това не може да е вярно! Как ще ти е по-лесно!? Толкова неща няма да знаеш и разбираш.

- Е, да де! – беше краткият й отговор. – Тежко е само за тези наоколо, ама на тебе ти е леко. Свиркаш си и морето ти е все до колене.

Така че, ако мога шеговито до обобщя казаното дотук, изводът е: няма по хубаво от това да си гладен, да ти се спи и да си прост (поне малко). И да ви кажа честно, колкото повече се замислям, толкова по-вярно ми се струва...

автор: Диана Стефанова

Вижте още: БОЛКАТА Е НЕИЗБЕЖНА, СТРАДАНИЕТО Е ВЪПРОС НА ИЗБОР

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki