Gnezdoto.net
Изповедта на един мъж: Ти ме научи да обичам…

Изповедта на един мъж: Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни думи изрекъл десет години след сватбата:

„Бях алчен. Защото ме бяха научили да мисля за себе си и първи да си грабвам парче от сладкиша. Бяха ми обяснили, че без пари не съм нужен никому, че никой няма да дели с мен и трябва да вземам всичко за себе си! Но ти даваше най-доброто на мен и на децата. Беше великодушна и добра към мен.

Бях подозрителен и недоверчив. Бяха ми обяснили, с нагледни примери, че всички мамят, изневеряват и предават. И дълбоко в себе си очаквах измама или изневяра. Дори не виждах нищо странно в това. Но ти ме научи на вярност и доверие. Разбрах, че хората могат да се доверяват един на друг.

Бях груб. Възпитан съм в семейство, в което е нормално хората да се оскърбяват взаимно и да се ругаят с нецензурни думи. Да изливат гнева си върху оня, който е до тях. Но ти ме научи да съм мил и нежен с любимите си хора и да ги щадя.

Бях студен. Невнимателен. Егоистичен. Не го осъзнавах, защото още от раждането съм бил заобиколен с такива хора. Но от твоята топлина се размразих и стоплих. Научих се да обичам.“

Всички се раждат способни да обичат. Всички без изключение. Но по-късно човек може да попадне в ръцете на някой, който да убие тази способност, да я стъпче и унищожи до основи. Тогава му се налага да се учи отново – така, както се учат отново да ходят онези, които се преживели травма или дълго време са били обездвижени. Понякога се получава, понякога – не.

Само със своя пример и своята любов можеш да научиш човека да обича. Както онази любяща жена е научила мъжа си. Той постигнал много за десет години, превърнал се в успешен и богат човек. Зареждала го енергията на любовта, на взаимната любов, на която неусетно се учел. Той просто повтарял движенията и артикулацията на своя „преподавател“...

И ето че казал тези толкова важни думи. Целунал жена си и ѝ благодарил. Без аплодисменти и фойерверки: тази вечер двамата били сами. Чували шума на морето и гледали залеза. И просто стояли прегърнати. Двама души, единият от които научил другия да обича... Нима има нещо по-важно от това умение? Да бъдат благословени онези, които са ни върнали тази способност...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki