Gnezdoto.net
Какво може да те спаси, ако си на дъното...

Какво може да те спаси, ако си на дъното...

За Ог Мандино възходът започнал минута след като решил да се застреля. Той бил в окаяно положение, буквално на дъното: потънал в дългове, семейството му се разпаднало, живеел в потискаща стаичка в забутано хотелче в пълна самота. И в същия миг, в който го споходила ужасната мисъл да се самоубие, започнал пътят му нагоре. Той направил последното усилие, най-важното – отишъл в една библиотека, където пред погледа му попаднало точно това, от което се нуждаел – спасителната книжка със съвети.

Бъдещият милиардер Ранди Гейдж пък бил застрелян от скитник, който едва не го убил, ранил го тежко и го ограбил. А след това Гейдж открил пътя си към просперитета. А прочутият Карл Май се оказал зад решетките за мошеничество и кражби, където започнал да пише увлекателните си индиански романи. Които го превърнали в прочут и богат писател.

Един друг писател се събудил сутринта заобиколен от купища празни бутилки и препълнени пепелници, без пукната пара, с треперещи ръце и непоносимо гадене. Животът му изглеждал свършен, но именно от този момент започнало неговото пробуждане, което го отвело до славата.

Някаква жена била толкова напълняла, че вече не можела да се наведе, задъхвала се... За нея преломният момент бил, когато установила, че не може да обуе обувките си. Друга жена била редовно пребивана от съпруга си; той я мачкал, гаврел се с нея, дори за удоволствие. И когато един ден отново се озовала на пода, хлипаща, пребита и унизена, без капка останало ѝ достойнството, осъзнала, че трябва да промени живота си. В този миг започнал подемът ѝ. Справила се с изпитанието, мъжът ѝ получил заслужено наказание, а тя станала главен редактор на известно женско списание.

Има милиони подобни примери. Най-ниската точка на падението е началото на пътя към щастието и изобилието. Но само в случай, че човек се оттласне с крака от дъното и започне да изплува. Той трябва да разбере, че ако точно в този момент не направи още едно последно усилие, ще загине. Че вече е смазан, почти мъртъв. Че с него е свършено. Почти. Ако не започне да действа незабавно, да прави онова, което е по силите му.

Отърсѝ се от вцепенението и започни да изплуваш. Няма кой да те спаси. Спасението е само в твоите ръце, в силата на отчаянието и в силата на безнадеждността. Този, който е почти мъртъв, няма какво да губи.

В този страшен момент шансовете за спасение и подем са необичайно големи. Това е последният прилив на сили в един загиващ организъм, последният изблик на енергия, който дава необикновени възможности. Важното е да се възползваш от него и да започнеш да изплуваш, оттласквайки се от дъното. Защото по-надолу от тази точка няма нищо, само пустота и смърт... безсмислената гибел на един неудачник, който не е положил усилия за спасението си, не се е огледал, не е успял да намери изхода... Именно моментът на отчаянието и най-голямото падение е моментът за спасение. Дори най-малкото усилие може да промени ситуацията. След година може да си на върха. А след пет години – да береш плодовете на изобилието и благоденствието.

Просто трябва да успееш да се оттласнеш от дъното в момент на отчаяние. Който е бил на дъното на Марианската падина и е успял да изплува към светлината, той получава всичко...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki