Gnezdoto.net
Ремарк обичал безумно Марлене Дитрих, но ...

Ремарк обичал безумно Марлене Дитрих, но ...

Ремарк обичал безумно Марлене Дитрих. Измъчвал се, страдал, вълнувал се, пишел ѝ най-нежните писма... и в същото време се карал, дори се биел с любимата си – такава страст кипяла помежду им... Накрая се оженил за друга жена, напук на вятърничавата Марлене, която не му била вярна и не искала да живеят заедно. Не отговаряла с взаимност на любовта му...

Минали години. Един ден писателят срещнал в някакъв ресторант Марлене, вече петдесетгодишна жена. И записал в дневника си: „Колко е остаряла... Толкова се е променила!“.

Не, тя не била толкова променена. Променени били чувствата на Ремарк. Затова той видял бръчиците, отпуснатата шия, угасналия поглед и ръцете – ръцете, които стареят най-напред...

Видял всичко това, защото чувствата му били други. Нямало я вече пламенната страст. Защото това било страст, а не любов.

Защото любовта няма да позволи да напишеш в дневника си тези жестоки думи: „Тя е остаряла!“. И след десет, двайсет, трийсет години през тъжната мъгла на времето пак ще видиш само него – своя скъп човек. Не бръчките и не белите коси – ще видиш само него. Или нея. И ще понечиш да го прегърнеш, да го притиснеш към себе си, да го целунеш или да го погалиш по бялата коса. Защото очите, които обичат, виждат само скъпия на сърцето човек. Те не правят безжалостна оценка на разрушенията, нанесени от времето.

Той не я е обичал, а е изпитвал пламенна страст. Ето, дори един велик писател може да обърка тези чувства. Но все пак времето слага всичко по местата. И след страстните обяснения един ден се появява последният ред на любовната история: „Колко е остаряла!“. Като точка в края на романа.

Марлене била умна и проницателна жена. Тя била наясно с нещата от самото начало, въпреки кипежа на чувствата, любовните сцени в романите, признанията и дългите писма с нежни думи и страстни призиви. Умна била Марлене Дитрих. И предварително разбирала всичко, затова не се съгласявала да заживеят заедно. Защото знаела, че някоя сутрин този мъж ще погледне остарялото лице на жената до себе си, а после ще седне на бюрото и ще опише разочарованието си. Тъгата си. „Та тя е стара!“ И от любовта му няма да остане и следа.

Всъщност любовта не е съществувала – онази любов, която истински свързва хората и ги брани от белезите на времето. Когато човек обича истински, не вижда промените, които идват със старостта – или по-скоро чрез тях вижда своята любов, неизменно желана и скъпа. Пък и Марлене не се била променила чак толкова. Променил се бил писателят, но не го разбрал. Ето това е тъжната история за една неслучила се любов. И за една прозорлива жена, която разбирала всичко. И си живеела живота, без да се ласкае прекалено от страстните чувства на писателя...

Ако една жена се изплъзва от пламенната любов, тя си има своите основания за това. И най-често се оказва абсолютно права. Този, който оценява с безмилостен поглед промените във външността на другия, не обича. Просто самият той се е променил...

От книгата „Калейдоскоп на живота“, автор: Анна Кирянова

Прелиствайки страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki