Gnezdoto.net
Защо ни е трудно да изграждаме мостове? снимка: famous.bg

Защо ни е трудно да изграждаме мостове?

Странно нещо са оношенията между хората. Мистични, тайнствени и много трудни за разбиране понякога. Много е лесно да изградим помежду си прегради, а понякога е непосилно да изградим мостове.

Оградата е символ на ограничението – било то ограничение, което поставя нашият човешки мозък, било на препятствия, които сами изграждаме между себе си и другите. От друга страна мостът може да те отведе на другия бряг на реката – от другата, непознатата страна на човешките чувства, емоции, взаимоотношения. Стените и оградите разделят, а мостът свързва. Мостът е като „кръстопът" между два свята.

                                                                    * * *

Живели някога двама братя. Дълги години те имали прекрасни отношения. Съжителствали по между си в разбирателство, приятелство и хармония. Но един ден се скарали, изрекли тежки и обидни думи. Дребното им пререкание прераснало в огромен спор и последвали седмици мълчание. С добрите им отношения било свършено.

Един ден на вратата на по-големия брат се почукало. Когато отворил, на прага стоял млад мъж. Изглеждал здрав, силен, а погледът му бил мил, благ, светъл. Носел със себе си дърводелски инструменти.
- Търся си работа за няколко дни – казал мъжът. – Дърводелец съм. Ако имате нещо дребно за вършене, бих се радвал да съм Ви полезен.

- Да – отговорил по-големият брат. – Имам идеалната работа за теб. Виждаш ли съседната къща. Там живее по-малкият ми брат. Преди няколко дни багер изкопа голям ров между нашите два двора. Всичко прави, за да ме дразни, да ме ядоса. Но сега искам да му го върна подобаващо. Това, което искам от теб, е да построиш висока ограда. Не искам повече да виждам дразнещата му физиономия. Зад къщата има дървени греди. Ще ти дам и инструменти – всичко, от което имаш нужда, за да изпълниш задачата си.

- Добре – казал дърводелецът и без да каже и дума повече, се захванал за работа.
Големият брат имал работа и излязъл. Преди това подготвил всичкия материал и инструменти, от които имал нужда дърводелецът. Майсторът цял ден мерел, режел, сглобявал. Когато привечер по-големият брат се върнал, останал като ударен от гръм. Нямало и помен от ограда. Вместо това над рова бил изграден прекрасен мост, с парапет. По него вървял усмихнат малкият брат с протегната ръка:

- Не мога да повярвам, че след всичко, което ти причиних ти построи мост. – казал той.
Братята се срещнали по средата на моста и се прегърнали. Очите им били пълни със сълзи.
- Остани още малко, ще има още работа за теб – обърнали се те към дърводелеца.
Той се усмихнал:
- С удоволствие, но имам да строя още много мостове.

Хората се чувстват самотни и неразбрани,
защото вместо да строят мостове, изграждат непреодолими огради.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki