Gnezdoto.net
Ейми Парди – за танца с живота отвъд границите снимка: motertrend.com

Ейми Парди – за танца с живота отвъд границите

„Отраствайки в горещата пустиня на Лас Вегас, всичко, което исках, беше свобода. Мечтаех да пътувам по света, да живея на място, където вали сняг, и си представях всички истории, които някога ще разкажа."


Но понякога по пътя към мечтата се случва нещо, което преобръща живота ни, изпитва силата ни, кара ни да преосмислим цялото ни съществуване.
Ейми Парди е родена на 7 ноември 1979 година. Когато завършва гимназия, започва работа като масажист. Чувства се щастлива, свободна, независима, управляваща сама своя живот. Докато един ден настъпва пълен обрат. Прибира се от работа и се чувства малко неразположена. Смята, че това е обикновен грип, който ще отмине за няколко дни. Няколко дни по-късно се озовава в болница с диагноза вирусен менингит и 2% шанс за оцеляване. Лекарите се борят за живота й два месеца и половина. Отстраняват бъбреците, далака, губи слуха на лявото ухо и ампутират двата й крака от колената надолу.

За един миг всичко рухва. Целият й свят се срива за тези няколко месеца. Когато родителите й я извеждат от болницата в инвалидна количка, тя се чувства като парцалена кукла. „Чувствах се, сякаш съм сглобена от различни части" – споделя тя.

И въпреки всичко, преживяно до този момент, най-трудното тепърва предстояло. Когато Ейми вижда и изпробва протезите, които ще заместят краката й, мечтите й да обиколи света и отново да се качи на сноуборд стават на пух и прах. „Как ще живея живота, изпълнен с приключения и истории, живота, който винаги съм искала?" – си казва в този момент. Тя изпада в депресия и в продължение на няколко месеца прекарва времето си в леглото, а протезите стоят подпрени до него.

„Трябваше да се отърва от старата Ейми и да се науча да приемам новата Ейми."

За да започне човек отначало се иска решителност, смелост и щипка чувство за хумор. Ейми решава да започне да приема своето ново „аз" и дори да привнесе чувство за хумор – вече може да е висока, колкото си поиска, а не да се ограничава с 165 см, както и може да коригира размера на ходилата си, за да й стават всички обувки, които са на разпродажба; както и че краката й повече няма да измръзват, ако един ден реши отново да се качи на сноуборд.

Така Ейми се ражда отново и започва да мечтае. Мечтае като малко момиче, което върви грациозно по своя път, помага на хората, които среща в живота си. Мечтае отново да кара сноуборд. И тази мечта става реалност. Четири месеца след като слага протезите, Ейми е отново на дъската. Естествено първоначалните резултати са катастрофални. Глезените и колената й не могат да се свиват в необходимото положение. Скиорите на пистата изпадат в шок, когато Ейми пада от дъската, а краката й заедно със сноуборда продължават да се спускат по склона. И така Ейми започва търсенето на най-подходящия чифт протези, за да може да кара сноуборд, както преди инцидента.

amy snowboard

снимка: businessinsider.sg

Ейми решава, че вместо да позволи на препятствията по пътя да я спъват и спират, тя може да стане по-изобретателна. Посвещава една година в търсене на най-подходящите „крака" и когато удря на камък, решава, че ще си направи един чифт сама. И така за своя 21 рожден ден Ейми получава два страхотни подаръка – нов бъбрек от баща си и чифт невероятни крака, с които може да кара сноуборд и да сменя цвета на педикюра си.

Така през 2000 година Ейми започва своя нов живот. Връща се на работа, а след това продължава и своето образование.

През 2005 година основава своя неправителствена организация „Фондация за атлети в неравностойно положение" (Challenged Athletes Foundation, CAF). Тази организация предоставя възможност на млади хора с увреждания да се занимават активно със спорт. Също така фондацията подкрепя редица благотворитени инициативи из целия свят.

Седем години по-късно, през 2012 година, Ейми и нейният дългогодишен партньор Даниел Гейл участват в реалити предаването „Шеметна надпревара" – предаване, в което няколко отбора от двама души, обикалят целия свят и трябва да устоят физически и психически на различни изпитания по време на играта.

amy dance

снимка: eonline.com

През 2014 година Ейми участва в танцовото шоу „Dancing with the stars", където й партнира петкратният шампион Дерек Хоу. Тя вдъхновява милиони зрители със своето зашеметяващо представяне в шоуто.

Ейми постига и една от най съкровените си мечти през 2014 година. На Параолимпийските игри в Сочи печели бронзов медал по сноуборд.
В още едно отношение 2014 година е ключова в живота на Ейми. На 30 декември на бял свят ще се появи и книга с нейните мемоари, озаглавена „Здраво стъпила на земята – да загубиш краката си и да научиш танца на живота" издадена от Харпър Колинс.

Нашето съзнание е мощен инструмент. В него ние сме способни на всичко и можем да бъдем всичко онова, за което мечтаем. Вярата в мечтите ни и изправянето срещу страховете ни позволява да живеем живот отвъд нашите граници.


Това да изградиш нов живот от отломките на стария и да постигнеш повече, отколото някога ти е стигало съзнанието, че можеш да направиш. Да преодолееш границите и да надскочиш ограниченията, които ти дава съдбата. В това е изкуството да изживееш пълноценно живота си.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki