Gnezdoto.net
Вземи любовта ми - притча за ненужната жертва снимка: sovetclub.ru

Вземи любовта ми - притча за ненужната жертва

„Ако все още вярваш, че жертвата е мярка за любов, моля те от време на време да си припомняш тази история. Смисълът на любовта не се измерва единствено с нашата възможност да се жертваме неуморно за другия, а най-вече с готовността ни да се радваме на самото му съществуване. Ако те обичам, най-доброто, което мога да направя, е да полагам усилия, за да можем двамата да преживяваме едно от най-големите удоволствия: срещата между нас."Хорхе Букай

Вървях по дългия бял коридор, стискайки здраво в ръката си топче, на което пишеше 973. Сърцето ми биеше ускорено. Спрях се до един отворен прозорец и надникнах навън. Беше прекрасен пролетен ден. Накъде бях тръгнала? Какво се опитвах да постигна? Трудно намерих тази сграда. А табелата отвън звучеше някък плашещо: Тук е мястото, където можете да предадете своята жертва.

Най-после стигнах до стаята, в която трябваше да предам своята жертва. Пред вратата имаше дълга опашка. Когато вратата се отвори, повикаха номер 971. Погледнах своето топче. Имах време да реша дали да се върна назад. Буцата в гърлото ми нарастваше и едвам сдържах сълзите си.

- Виждам, че сте след мен – тих и топъл глас погали слуха ми.
Пред мен стоеше жена на около 35.
- Какво сте дошли да пожертвате?
- Голямата си любов. – гласът ми трепереше, а от очите ми се отрони една кристална сълза, която се търкулна и се стече по врата ми. – А вие?
- Аз съм тук да жертвам личния си живот. Заради децата го правя, те са всичко, което имам. Искам да им се посветя напълно, само така могат да са щастливи. Съпругът ми почина при злополука преди няколко месеца и имам само тях. А каква е твоята история?

- Ожених се за любовта на живота ми, но той си има друга и сега дойдох да пожертвам отношенията си с него. – Сълзите се стичаха неспирно от очите ми. – Съжалявам, трудно ми е да говоря за това.
Вратата до мен се отвори и повикаха номер 972. Жената ми се усмихна и влезе. Забави се дълго. За миг бях забравила своите проблеми и с нетърпение чаках тя да излезе и да ми разкаже какво се случва вътре в мистериозната стая. Най-после вратата се отвори.

- Приеха ли твоята жертва. – Очите ми блестяха от любопитство.
- Не, не я приеха – отговори с усмивка жената, макар че в очите й се четеше тъга. – В момента съм на изпитателен срок. Когато влязох, ме сложиха пред един екран. Пуснаха ми много странен филм, за мен. Децата ми вече бяха пораснали. Дъщеря ми се беше оженила в друга държава, а синът ми се обаждаше веднъж месечно, защото беше много зает с работа. Видях как го моля да дойде да ме види, да ми помогне, да ми напазарува, а той ми отговаря през зъби. Защо децата не оценяваха моята жертва? Нима бих жертвала личния си живот напразно за тяхното щастие и просперитет?

Сърцето ми биеше учестено и имах чувството, че буцата в гърлото ми ме задушава. Тогава вратата се отвори и повикаха моя номер. Прекрачих прага и се озовах на място, което сякаш беше в друго измерение. Цялата стая пълна с цветя. Като огромна градина. Ухаеше божествено. За миг сякъш се опияних от аромата на тези цветя.

- Здравейте! – каза жената зад бюрото. – Какво се дошли да пожертвате?
- Отношенията ми с люмия човек – отвърнах аз и очите ми отново се напълниха със сълзи. – Само така той може да бъде щастлив. Той си има друга и искам да бъде щастлив с нея. Но твърди, че обича мен. Как е възможно това? Толкова ми е трудно в момента.
- Защо смятате, че така той ще бъде щастлив? – ме попита жената. – Защо смятате, че Вие сте отговорна за неговото щастие?
- Не знам, но искам той да е щастлив! – отговорих аз.
- Добре, нека Ви покажа. Обърнете се към екрана.
На екрана имаше момче. Не виждах лицето му. Рамената му бяха клюмнали и кичури коса попадаха върху лицето му. Изглеждаше някак съкрушено. Имаше и момиче, кльощаво, прегърбено, с топли, но много тъжни очи. Но защо ми показваха това?
- Не разбирам. Кои са те? – попитах аз.
- Това са душите Ви – твоята и на твоя съпруг – отговори жената.
- Не е възможно. Моят мъж е зрял, не е малко дете. А аз не съм толкова слаба и немощна, както момичето от екрана.
- Вие сте спрели да се грижите за себе си, и не визирам само външния вид. Спрели сте да полагате усилия за самата себе си. Вкопчили ли сте се във Вашия съпруг и сте обсебени от мисълта за него. Той, от своя страна, се чувства като малко дете със силна и властна майка, което няма друг избор, освен да се затвори в себе си и да потърси това, от което се нуждае, извън дома, а именно - топла, любяща и обичаща себе си жена, която има своята индивидуалност и си позволява да е слаба от време на време.
- Но аз знам, че една жена трябва да е по-силната, по-мъдрата и по-решителната в една връзка. – отвърнах аз.
- Да така е, Вие сте силна и властна майка на своя съпруг.
Побиха ме тръпки. Погледът ми се замъгли за секунди. Какво правех тук?
- Но аз го обичам! – изкрещях аз. – И искам да е щастлив! Какво трябва да направя?
- Спрете да бъдете в ролята на негова майка. Превърнете се в негова съпруга. Бъдете съблазнителна, вълнуваща, загадъчна жена, излъчваща огън и страст. Бъдете жената, която иска да целуне жадно, а не жената, в чиято прегръдка да му се иска да се утеши и да поплаче. Така че, изборът е Ваш. Опитайте и ако не се получи, елате тук отново и жертвайте любовта си. Ние ще я дарим на някой, който мечтае за нея и е готов да я осъществи.
- Добре ... – казах аз, докато отстъпвах няколко крачки назад.
Излизайки от стаята, имах странна усмивка на лицето си.

Ходейки по дългия бял коридор, започнах да оглеждам хората, които стискаха в едната ръка топчето с номер, а в другата своите желания, таланти, възможности, способности, които бяха дошли да жертват безкористно.

Вижте още: Богинята до теб

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki